Syömisen sosiokulttuuriset ulottuvuudet, kevät 2026
- Päivämäärä:
- 16.3.2026 - 29.5.2026
- Laajuus:
- 5 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- -
- Kategoria:
- Ravitsemus ja lääkeala
- Toteutusmuoto:
- Verkko-opetus
- Hinta:
- 100 € (alv 0%)
Sisältö: Ruoka osana kulttuuria. Ruokaan ja syömiseen liittyviä käsityksiä, uskomuksia ja normeja. Syömiseen vaikuttuvat sosiokulttuuriset tekijät (esim. ikä, sukupuoli, uskonto, ruoan saatavuus, tuloerot, alueelliset erot, kaupunki vs. maaseutu, kulttuuri, globaali näkökulma). Kasvisruokavalio, planetaarinen / kestävä ruokavalio esimerkkeinä sosiokulttuuristen tekijöiden vaikutuksesta. Ruoka ja identiteetti.
Tavoitteet: Opiskelija osaa selittää kuinka ruoka ja syöminen heijastavat ihmisten kanssakäymistä, yhteiskuntaa ja kulttuuria. Opiskelija osaa selittää kuinka ruoka on osa identiteettiä.
Suoritustapa: Verkko-opinnot Moodlessa. Verkkotallenteet, oppimistehtävät verkossa (yksilö- ja ryhmätehtävät), luento (2 t), johon voi osallistua lähiopetuksessa Kuopiossa tai etänä. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä, minkä vuoksi Moodleen on kirjauduttava heti opintojakson alussa.
Opetuksen ajankohta: 16.3.-29.5.2026. Ilmoittautuminen on avoinna 4.8.2025-9.3.2026.
- Opintojakson aloitusluento 18.3.2026 klo 14-16. Osallistua voit joko Kuopion kampuksella tilassa MS306 tai etäyhteydellä.
Huomioithan, että tämä opintojakso on aikataulutettu. Opintojaksolle on ilmoittauduttava viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
Kirjallisuus: Verkkotallenteet ja muu Moodlessa jaettava materiaali. Kirjallisuus- ja lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Opettaja: vanhempi yliopistonlehtori Arja Lyytinen
Arviointi: Hyväksytty/Hylätty. Oppimistehtävät arvostellaan.
Edeltävät opinnot: Ravitsemustieteen perusteet 5 op.
Opintojaksolle osallistuminen edellyttää, että olet suorittanut Ravitsemustieteen perusteet (5 op). Jos opintojakson suoritusmerkintää ei kirjata ennen tämän opintojakson ilmoittautumisajan päättymistä, voit silti ilmoittautua mukaan. Huolehdithan tällöin, että opintojakso on hyväksytysti suoritettu ennen tämän opintojakson aloittamista. Jos näin ei ole, ei suoritusmerkintää voida kirjata. Ilmoittautuminen on sitova, eikä opintomaksua palauteta. Tarkistathan siis, että sinulla on vaadittavat edeltävät opinnot suoritettuna ennen ilmoittautumista.
Lisätiedot:
Ohjeet UEF-tunnusten ja opiskelijasähköpostin käyttöönottoon saat ilmoittautumisen jälkeen. Kirjautumisohjeet opintojakson Moodle-oppimisympäristöön lähetetään opiskelijasähköpostiin ilmoittautumisajan päätyttyä, viimeistään opintojakson alkamispäivänä.
Opintojakso kuuluu ravitsemustieteen perusopintoihin. Lisäksi opintojakso on valinnainen opintojakso terveyden edistäminen ja terveystieto aineopinnoissa.
Yksittäisen opintojakson hinta on 20€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2025-2026.
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeusaika määräytyy opetussuunnitelman mukaisesti kattaen opetuksen ja tentit.
Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alta.