Ravitsemusfysiologia, kevät 2026
- Päivämäärä:
- 16.3.2026 - 29.5.2026
- Laajuus:
- 5 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Ravitsemus ja lääkeala
- Toteutusmuoto:
- Verkko-opetus
- Hinta:
- 100 € (alv 0%)
Sisältö: Energiaravintoaineiden (proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, alkoholi), suojaravintoaineiden ja muiden ruoan sisältämien yhdisteiden ruoansulatus, aineenvaihdunta ja tehtävät elimistössä. Ruoansulatuksen, ravintoaineiden aineenvaihdunnan ja ravinnonoton säätely.
Tavoite: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa selittää ravintoaineiden imeytymiseen ja ravinnonoton säätelyyn vaikuttavia tekijöitä
- osaa selittää pääpiirteissään energiaravintoaineiden ja suojaravintoaineiden ja muiden ruoan sisältämien yhdisteiden ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan säätelyn
- osaa selittää energiaravintoaineiden ja olennaisimpien suojaravintoaineiden ja muiden ruoan sisältämien yhdisteiden vaikutukset elimistössä
Suoritustapa: Verkko-opinnot Moodlessa. Verkkotallenteet, oppimistehtävät verkossa, verkkotentit. Tehtävät etenevät tietyn aikataulun mukaisesti, minkä vuoksi Moodleen on kirjauduttava heti opintojakson alussa.
Opetuksen ajankohta: 16.3. - 29.5.2026. Ilmoittautuminen opintojaksolle on avoinna 4.8.2025-9.3.2026.
Huomioithan, että tämä opintojakso on aikataulutettu. Opintojaksolle on ilmoittauduttava viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
Kirjallisuus:
eLearn Moodlessa oleva materiaali. Soveltuvin osin: Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (huom! Kirjaa voi lukea sähköisesti oppiportin kautta omilla käyttäjätunnuksilla, edellyttää opiskeluoikeuden.)
Kirjallisuus- ja lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Opettaja: apulaisprofessori Jyrki Virtanen
Arviointi: 0-5. Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää Moodlessa olevien pakollisten tehtävien tekemistä ohjeiden mukaisesti sekä tenttien (2) läpäisyä. Opintojaksosta saatava arvosana muodostuu opintojakson tenttien (2 kpl) keskiarvon perusteella.
Edeltävät opinnot: Ravitsemustieteen perusopinnot. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää, että olet suorittanut ravitsemustieteen perusopinnot kokonaan. Ilmoittautuminen on sitova eikä opintomaksua palauteta. Tarkistathan siis, että sinulla on vaadittavat edeltävät opinnot suoritettuna ennen ilmoittautumista. Ilman edeltäviä opintoja sinulle ei voida myöntää opiskeluoikeutta.
Jos kemian opiskelusta on jo pidempi aika, suositellaan myös kemian perustietojen kertaamista. Sopivaa oppimateriaalia kertaamiseen löydät esimerkiksi Opetus-tv:n Kemia 1 -sivustolta.
Lisätietoja:
Ohjeet UEF-tunnusten ja opiskelijasähköpostin käyttöönottoon saat ilmoittautumisen jälkeen. Kirjautumisohjeet opintojakson Moodle-oppimisympäristöön lähetetään opiskelijasähköpostiin ilmoittautumisajan päätyttyä, viimeistään opintojakson alkamispäivänä.
Opintojakso kuuluu ravitsemustieteen aineopintoihin. HUOM. Jos olet opiskellut opintojakson aiemmin osana ravitsemustieteen perusopintoja, ei tätä opintojaksoa voi liittää aineopintoihin (samansisältöinen opintojakso ei voi olla sekä perus- että aineopinnoissa). Ole yhteydessä jatkuvan oppimisen asiantuntijaan, kts. yhteystiedot alta.
Yksittäisen opintojakson hinta on 20€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2025-2026.
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeusaika määräytyy opetussuunnitelman mukaisesti kattaen opetuksen ja tentit.
Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä opintoasiainsihteeriin; katso yhteystiedot alta.