Erikoishammaslääkärikoulutus
- Päivämäärä:
- -
- Ilmoittautumisaika:
- -
- Kampus tai kaupunki:
- -
- Kategoria:
- Sosiaali- ja terveysala
- Toteutusmuoto:
- Monimuoto-opetus
- Hinta:
- -
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa erikoishammaslääkärikoulutusta 10 erikoisalalla. Erikoishammaslääkärikoulutus on ammatillista jatkokoulutusta, joka toteutetaan pääasiallisesti terveyspalvelujärjestelmässä työskentelemällä. Se on tarkoitettu hammaslääketieteen lisensiaatin tai vastaavan ulkomailla suoritetun hammaslääkärin tutkinnon suorittaneille, joilla on Valviran myöntämä oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä Suomessa. Laillistus ei saa olla määräaikainen, rajoitettu tai tiettyyn toimipaikkaan sidottu.
Erikoishammaslääkärikoulutukseen hakevalla on oltava vähintään kaksi vuotta työskentelyä päätoimisissa hammaslääkärin tehtävissä laillistuksen jälkeen.
Tämä sivu tarjoaa hyödyllistä tietoa erikoishammaslääkärikoulutukseen hakevalle, erikoistumiskoulutusta suorittavalle, koulutuksen tarjoajalle ja kouluttajalääkärikoulutuksesta kiinnostuneelle.
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa myös erikoislääkärikoulutusta 49 erikoisalalla.
Hakijalle
Erikoistumisopinto-oikeutta haetaan osallistumalla valintamenettelyyn. Valintamenettelyn tarkoitus on varmistaa hakijan soveltuvuus ja motivaatio alalle sekä ohjata erikoislääkäreiden ja –hammaslääkäreiden kouluttautumista maantieteellisesti ja erikoisaloittain siten, että se vastaisi terveydenhuollon tarpeita.
Haku- ja valintamenettely pähkinänkuoressa
- Haku kahdesti vuodessa: syyskuussa ja helmikuussa osoitteessa opintopolku.fi
- Hakijoiden alkupisteytys työkokemuksen (voit käyttää laskuria työkokemusajan arviointiin), sekä tieteellisen kokemuksen ja koulutuskokemuksen perusteella
- Alkupisteytyksessä menestyneet haastatellaan (30–45 min strukturoitu yksilöhaastattelu)
- Alkupisteet + haastattelupisteet = valinnan tulos
Aloituspaikat
Siirtyminen uuden asetuksen mukaiseen koulutukseen (A55-2020)
Lisätietoja erikoistumiskoulutuksen opintohallinnosta: ERKKIvalinnat@uef.fi.
Hakijatilastot
Valtakunnallinen tilasto, syksy 2020
Erikoishammaslääkärikoulutuksen valintojen pisterajat
Syksyn 2020 haku
Syksyn 2020 haun osalta valinnat ovat tehty.
- Valittujen tulee ottaa paikka vastaan Opintopolussa 4.1.2021, klo 15.00 mennessä, muutoin hakija menettää opinto-oikeutensa.
- Kirjalliset oikaisupyynnöt toimitettava hyväksymis-/hylkäyskirjeen ohjeistuksen mukaisesti 4.1.2021, klo 15.00 mennessä. Päätökset oikaisupyyntöihin tulee helmikuussa.
- Syksyn 2020 haun valintadokumenttien tilaus on mahdollista ajalla 17.12.2020–4.1.2021, klo 15.00 mennessä. Tilauksen hinta on 20,00 € sis. alv. 24 % (sisältää kopion/skannauksen ja lähetyksen).
- Valintadokumenttien tilauslomake
Kevään 2021 haku
Helmikuu
- Hakuaika: 1.2 (klo 8.00)-15.2.2021 (klo 15.00).
- Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa Opintopolku.fi.
Maaliskuu
- Hakijat, jotka eivät täytä hakukelpoisuuden ehtoja, saavat asiasta päätöksen.
- Hakijat, jotka karsiutuvat alkupisteytyksen jälkeen, saavat asiasta tiedon.
- Haastattelukutsut lähetetään alkupisteytyksessä menestyneille 1.4.2021 alkaen.
Huhti-toukokuu
- Haastattelut toteutetaan ajalla 15.4.-5.5.2021.
- Haastattelujen aikataulu erikoisaloittain julkaistaan viimeistään 2 viikkoa ennen haastattelujen alkua.
Kesäkuu
- Tulokset julkaistaan 27.5.2020 mennessä.
- Hakijan tulee vastaanottaa tarjottu opiskelupaikka 12.6.2021, klo 15.00 mennessä Opintopolussa.
- Valintojen kirjalliset oikaisupyynnöt toimitettava hyväksymis-/hylkäyskirjeen ohjeistuksen mukaisesti 12.6.2021 klo 15.00 mennessä.
Erikoishammaslääkärikoulutuksen hakukelpoisuuden ehtona olevan kahden vuoden kliinisen työkokemuksen täyttyminen lasketaan seuraavasti:
- Kliinisen työkokemuksen suorittaminen lasketaan laillistuksesta (osa- tai täyslaillistus), joka on seurannut välittömästi HLL-tutkinnon jälkeen.
- Jos työskentely hammaslääkärin kliinisissä tehtävissä suoritetaan osa-aikaisesti, kertymä lasketaan suhteessa tehtyyn työaikaan.
- Kahden vuoden kliinisen työkokemuksen kertymiseen lasketaan myös alle 50 % osa-aikaiset työsuhteet. Laskemisessa voidaan ottaa huomioon osa-aikaiset työjaksot, myös useammassa työpaikassa yhtäaikaisesti, kuitenkin siten, että kertymä on yhteensä korkeintaan 100 %. Yksittäisiä satunnaisia työpäiviä ei oteta huomioon.
- Keskeytyksien laskemisessa käytetään samoja sääntöjä kuin erikoishammaslääkärikoulutuksen työkokemuksen laskemisessa ks. erikoishammaslääkärikoulutuksen työkokemuksen laskeminen opiskelijavalinnassa.
- Kahden vuoden kliiniseksi työkokemukseksi laskettava kokemus ei vanhene.
Erikoislääkäri- ja erikoishammalääkärikoulutukseen liittyvät usein kysytyt kysymykset (UKK) on listattu erikoislääkärikoulutuksen sivulle kohtaan Hakijalle: Usein kysytyt kysymykset.
Erikoistuvalle
Erikoishammaslääkärikoulutuksen opinto-oppaat
- Opinto-opas 2020 (voimassa 1.8.2020 alkaen)
- Opinto-opas 2019 (voimassa 1.1.2019 alkaen)
- Opinto-opas 2017–2019 (voimassa 1.8.2017–31.12.2018 opinto-oikeuden saaneille)
- Opinto-opas 2015–2017 (voimassa 1.8.2015–31.7.2017 opinto-oikeuden saaneille)
- Opinto-opas 2013–2015 (voimassa 1.8.2013–31.7.2015 opinto-oikeuden saaneille)
Ohje ja lomake 1.8.2020 alkaen voimassa olevan opinto-oppaan mukaiseen koulutukseen siirtymisestä
Koejakso (6 kuukautta) on koulutukseen sisältyvä opintosuoritus ja osa valintamenettelyä. Koejakson suorittaminen koskee 1.1.2019 jälkeen opinto-oikeuden saaneita erikoistuvia.
Tarkemmat tiedot koejakson tavoitteista, suorittamisesta ja arvioinnista löydät opinto-oppaasta.
Koejakson koulutussopimus
- Koejakson koulutussopimus (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
Erikoistuva hammaslääkäri tekee koulutuspaikan kanssa henkilökohtaisen koulutussopimuksen koejakson suorittamisesta. Koulutussopimuksen allekirjoittavat erikoistuva, koulutuspaikan vastuuhenkilö, lähikouluttaja ja erikoisalan vastuuhenkilö tai hänen valtuuttamansa henkilö. Allekirjoitettu koulutussopimus toimitetaan tiedekunnan opintohallintoon.
Koejakson arviointi
- Koejakson arviointilomake (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
Koejakson arviointi tapahtuu ennalta sovittujen ja tiedoksi annettujen osaamistavoitteiden mukaisesti. Koejakson arviointiin osallistuu aina kolme henkilöä: erikoistuva, lähikouluttaja ja lähiesimies tai vastaava muu erikoisalan asiantuntija (esim. kyseisen erikoisalan erikoislääkäri) koejakson suorituspaikasta. Erikoisalan vastuuhenkilö tekee lopullisen päätöksen siitä, onko koejakson suoritus hyväksyttävä. Arvioijien on sitouduttava ehdottomaan puolueettomuuteen arviointitilanteessa ja lähtökohtaisesti jokainen arvioija on itse vastuussa esteellisyytensä ilmaisemisesta.
Keskustelut erikoistuvan kanssa
Koejakson aikana nimetty lähikouluttaja ja lähiesimies tai muu erikoisalan asiantuntija koejakson suorituspaikasta käyvät erikoistuvan kanssa kolme erillistä kehittymistä tukevaa keskustelua: aloituskeskustelu, välikeskustelu sekä loppukeskustelu (ks. opinto-opas).
Erikoishammaslääkärikoulutukseen sisältyy vähintään 9 kuukauden terveyskeskuskoulutusjakso. Koulutusjakso suoritetaan kouluttajan ohjaamana koulutusvirassa, -toimessa tai -tehtävässä. Koulutusjakso suoritetaan yliopiston hyväksymissä terveyskeskuksissa, joilla on voimassa oleva koulutuspaikkasopimus ja joka täyttää koulutuksen laatukriteerit. Tiedekunnan hyväksymät koulutuspaikat on listattu tiedekunnan verkkosivuilla.
Terveyskeskuskoulutusjaksolla syvennetään erikoisalalle soveltuvin osin kansallisen kliinisen arvioinnin työryhmän laatimia osaamistavoitteita, jotka perustuvat Association for Dental Education in Europe (ADEE) osaamistavoitteisiin.
Erikoistuvaa koskeva henkilökohtainen koulutussopimus
Kun koulutuspaikkaa koskeva sopimus ei tule kyseeseen, voidaan tarvittaessa tehdä erikoistuvaa hammaslääkäriä koskeva henkilökohtainen koulutussopimus. Erikoisalan vastuuhenkilö ja sairaalassa tai terveyskeskuksessa oleva koulutuspaikan vastuuhenkilö tekevät yhdessä erikoistuvan kanssa koulutussopimuksen. Erikoisalan vastuuhenkilö hyväksyy allekirjoituksellaan sopimuksen sisällön, hyväksyttävän koulutusajan ja henkilökohtaisen koulutussuunnitelman.
- Erikoistuvaa koskeva henkilökohtainen koulutussopimus (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
Erikoistumiseen kuuluu teoriakoulutusta opinto-oppaan vaatimusten mukainen tuntimäärä. Se on perusopintoja syventävää ja alalla toimimisen kannalta tärkeitä aihekokonaisuuksia käsittelevää opetusta. Teoriakoulutuksen tuntimäärät vaihtelevat erikoisaloittain.
Löydät yliopistojen hyväksymät teoreettiset koulutukset valtakunnallisilta KOPI-verkkosivuilta: www.kopi.fi.
Johtamisopinnot 10 op
Moniammatillinen johtamiskoulutus on pakollinen osa erikoistuvien lääkäreiden ja hammaslääkäreiden koulutusta. Koulutuksen tavoitteena on antaa vaadittava teoreettinen taustatieto, jota tarvitaan lähijohtajan tehtävissä lääketieteen aloilla. Koulutukseen voivat osallistua myös muut terveydenhuollon ammattilaiset.
Hakeminen
Seuraava ilmoittautuminen WebOodissa tunnisteella 4411090
Koulutuksen ajankohdat ja teemat 2020-21
- 15.9.2020 Ihmisten johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa
- lokakuu avoin
- 18.11.2020 Työelämä ja laki
- 16.12.2020 Terveydenhuoltojärjestelmä
- 20.1.2021
- 24.2.2021 Johtamisen merkitys potilasturvallisuudessa
- maaliskuu avoin
- 21.4.2021 Lean-ajattelu ja prosessien johtaminen terveydenhuollossa
Todistus
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija saa merkinnän opintorekisteriin. Erillistä todistusta ei lähetetä.
Lähijohtajapätevyyskoulutus 30 op
Johtamiskoulutuksen (MOJO) suorittaneet voivat hakeutua lähijohtajapätevyyteen johtavaan koulutukseen.
Hakeminen
Koulutukseen ilmoittaudutaan vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostitse osoitteeseen ella.koistinen@uef.fi
Koulutuksen sisältö
- Johtamisen perusteet (10 op)
- Syventävät johtamisopinnot (6 op)
- Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, Terveydenhuollon johtaminen -ohjelma
- Johtaminen ja vuorovaikutus
- Strateginen johtaminen
- Talouden johtaminen
- Työsuhteen juridiikka
- Kehittymistehtävät (5–10 op)
- Muut opinnot (4 op)
Todistus
Lähijohtajapätevyystodistusta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella postitse (ei sähköpostilla). Hakemukseen on liitettävä kaikkien suoritusten todistukset tai muu kirjallinen selvitys. Liiteitä ei palauteta. Hakemus liitteineen lähetetään osoitteeseen:
Itä-Suomen yliopisto
Terveystieteiden tiedekunta / Lääketieteen laitos
Amanuenssi Ella Koistinen
PL 1627
70211 Kuopio
Hallinnointi ja neuvonta



Valtakunnallisen erikoishammaslääkärikuulustelun tavoitteena on arvioida erikoistuvan teoreettista tietoa ja osaamista sekä kykyä toimia tarkoituksenmukaisesti erikoishammaslääkärin kohtaamissa tilanteissa. Kuulustelu suoritetaan opintojen loppuvaiheessa.
Ajantasaiset erikoistumiskuulustelun vaatimukset ja ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät kuulustelun valtakunnallisilta nettisivuilta. Kuulustelussa noudatetaan aina viimeisimpiä kuulusteluvaatimuksia, riippumatta siitä minä vuonna erikoistuva on opinto-oikeutensa saanut. Lue lisää osoitteessa: https://sites.utu.fi/valtakunnallinenkuulustelu.
Todistushakemus toimitetaan tiedekuntaan siinä vaiheessa, kun kaikki palvelut ja suoritukset (teoreettiset kurssit, lähijohtajakoulutus, valtakunnallinen kuulustelu) ovat tehtyinä. Hakijan on varmistettava, että hakemuksen mukana on kaikki vaadittavat liitteet, sillä puutteellisia hakemuksia ei käsitellä. Hakemukset voi toimittaa paperidokumentteina tai sähköisesti pdf-muodossa.
- Erikoishammaslääkärikoulutuksen todistushakemus (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
- Linkki erikoistumiskoulutuksen palautelomakkeeseen
Hakemusten käsittelyaika
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Erikoishammaslääkäritotodistuksen toimitusaika on noin 3 viikkoa (edellytyksellä, että kaikki tarvittavat todistukset ovat liitteenä). Kesälomakautena todistusten toimitusajoissa on viivettä.
Koulutuksen tarjoajalle
Yliopistot valvovat erikoishammaslääkärikoulutusta ja voivat hyväksyä oman sairaanhoitopiirin erva-alueellaan kriteerit täyttäviä yliopiston ulkopuolisia terveydenhuollon yksiköitä koulutuspaikoiksi.
- Koulutuspaikkakriteerit erikoishammaslääkärikoulutuksessa
- Koulutuspaikkasopimus (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
Koulutuksen järjestäjät anovat erikoisalakohtaisia koulutustunteja KOPI-järjestelmän kautta.
Yhteydenotot: teoreettinen@uef.fi
Kouluttajalääkärikoulutus
Lue lisää koulutusvastuulääkäristä.
UEF/Aducate: Erikoistuvan lääkärin ohjaus ja arviointi
Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ohjaavan erikoishammaslääkärin omaa orientaatiota ja ohjauksen osaamista, tutkia ja kehittää hyviä ohjauksen käytäntöjä ja tukea osaamisen arviointia. Koulutuksen kohderyhmää ovat Kuopion yliopistollisen sairaalan ERVA-alueella toimivat lääkärit ja hammaslääkärit, jotka työssään kouluttavat ja ohjaavat erikoistuvia lääkäreitä. Sen toteuttavat Itä-Suomen yliopiston kliinisen lääketieteen yksikkö ja koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate.
Kouluttajina toimivat lääkärit, ohjauksen ja pedagogiikan asiantuntijat. Lue lisää Erikoistuvan lääkärin ohjaus ja arviointi -koulutuksesta.
Kouluttajaoikeuksien hakemuslomakkeella haetaan oikeuksia toimia yliopiston hyväksymänä kouluttajana. Kouluttajan tehtävänä on:
- Vastata yliopiston hyväksymän opinto-ohjelman toteutumisesta sekä toimipaikkakoulutuksen koordinoinnista yliopiston hyväksymässä koulutuspaikassa.
- Antaa erikoistuvalle hammaslääkärille henkilökohtaista ohjausta vähintään 2 tuntia/vko yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaisesti.
- Tukea erikoistujaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman teossa ja sen toteutuksessa.
- Tehdä vähintään 2 kertaa vuodessa opintojen edistymisen arviointi yhdessä erikoistujan kanssa-pitää yllä erikoishammaslääkärin ammattitaitoa osallistumalla ammatilliseen täydennyskoulutukseen.
- Pitää yllä kouluttajan valmiuksia osallistumalla yliopiston järjestämään pedagogiseen ja muuhun kouluttajakoulutukseen säännöllisesti.
- Kouluttajaoikeuksien hakemuslomake (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)

Blogi
UEF-erikoislääkäri
Blogissa käsitellään uudistuvaan erikoislääkäri – ja erikoishammaslääkärikoulutukseen liittyviä asioita ja osa-alueita helposti pureskeltavassa muodossa ja eri toimijoiden näkökulmasta. Bloggaaja on pitkänlinjan erikoislääkärikoulutuksen puolestapuhuja, aiempi järjestöaktivisti ja edelleen kädet savessa uusia erikoistuvia kouluttava kuopiolainen neurologian erikoislääkäri ja apulaisylilääkäri LT Anne-Mari Kantanen.
Yhteystiedot
Erikoishammaslääkärikoulutusta koskevissa asioissa ensisijainen sähköpostiosoite: erikoislaakarikoulutus@uef.fi


3 v koulutusohjelmat
Hammaslääketieteellinen diagnostiikka
- Suupatologia: ei nimetty
- Hammaslääketieteellinen radiologia: Sisko Huumonen
- Suun mikrobiologia: Jukka Pelkonen ja Arja Kullaa
Hampaiston oikomishoito (ortodontia)
Kliininen hammashoito
- Protetiikka ja purentafysiologia: Murat Mutluay
- Lasten hammashoito: ei nimetty
- Kariologia ja endodontia: Murat Mutluay
- Parodontologia: Päivi Mäntylä
Terveydenhuolto
6 v koulutusohjelma
- Suu- ja leukakirurgia: Jari Kellokoski
Postiosoite
Itä-Suomen yliopisto
Lääketieteen laitos
PL 1627
70211 Kuopio
Käyntiosoite
Yliopistonranta 1 A, Medistudia, 4. krs, Kuopio