Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Aikuisten psykoanalyyttinen yksilö- ja kuvataidepsykoterapian koulutusohjelma.

Aikuisten psykoanalyyttinen yksilöpsykoterapian ja kuvataidepsykoterapian koulutusohjelma

Koulutusohjelmassa ei ole enää haku auki.
smart for good
  • Sosiaali ja terveysala
Päivämäärä:
15.12.2023 - 31.7.2028
Laajuus:
100 op
Kampus tai kaupunki:
Helsinki
Kategoria:
Sosiaali- ja terveysala
Toteutusmuoto:
Monimuoto
Hinta:
26550 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Aikuisten psykoanalyyttinen yksilöpsykoterapian ja kuvataidepsykoterapian koulutusohjelma järjestetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Kuvataidepsykoterapia ry:n kanssa Helsingissä. Koulutus on prosessinomainen 100 op opinto-ohjelma, jonka kesto on 4,5 vuotta.

Suoritettuaan koulutuksen hyväksytysti opiskelijalle kirjoitetaan todistus, jolla hän voi hakea psykoterapeutin ammattinimikettä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta ja kuvataidepsykoterapeutin pätevyyttä Suomen Kuvataidepsykoterapia ry:ltä.

Koulutuksen sisältöalueet ovat:

  • teoria- ja menetelmäopinnot 51,5 op
  • opinnäytetyö 10 op
  • psykoterapeuttinen potilastyö 400 tuntia (potilastyön harjoittelu, ei lasketa opintopisteisiin)
  • psykoterapiatyön työnohjaus 16 op (vähintään 160 tuntia)
  • koulutuspsykoterapia (oma verbaalipsykoterapia tai kuvataidepsykoterapia) 12,5 op (vähintään 250 tuntia)
  • kuvataideopinnot 10 op (vähintään 270 tuntia)

Tutustu koulutuksen sisällön esittelyyn.
Lisäksi voit tutustua koulutuksen esitteeseen.

Koulutuksen tavoite on psykoanalyyttisen psykoterapian ja kuvataidepsykoterapian teorian ja menetelmien syvällinen oppiminen. Psykoanalyyttisessa verbaalipsykoterapiassa ja kuvataidepsykoterapiassa tavoitteena on potilaan itsehavainnoinnin ja itseymmärryksen lisääntyminen sekä psyykkinen muutos. Lähtökohtana on asiakkaan ja terapeutin välinen luova vuorovaikutus- ja yhteistyösuhde. Psykoterapeutti/kuvataidepsykoterapeutti toimii asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan soveltaen eri asiakkaiden hoitoon psykoanalyyttisen psykoterapian ja kuvataidepsykoterapian muutosta tutkitusti edistäviä tekijöitä, lähestymistapoja ja interventiomuotoja.

Koulutus on terveydenhuollon täydennyskoulutusta ja sen on tarkoitettu henkilöille, joilla on soveltuva tutkinto (erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon alalta), vähintään 30 op psykologian tai psykiatrian opintoja (tutkinnossa tai erikseen suoritettuina) ja vähintään kahden vuoden työkokemus psykoterapeuttisessa mielenterveystyössä tai sitä vastaavissa mielenterveystyön tehtävissä. Vaadittavat opinnot ja työkokemuksen on oltava tehtyinä haun päättymiseen mennessä. Edellisten lisäksi vaaditaan henkilökohtainen soveltuvuus psykoterapeutiksi ja kuvataidepsykoterapeutiksi sekä riittävä englanninkielen taito ja tietotekniset valmiudet.

Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus tehdä psykoterapeuttista ja kuvataidepsykoterapeuttista potilastyötä koulutuksen aikana. Hakukelpoisuuteen ei oteta kantaa ennakkoon vaan se arvioidaan haun ja sen liitteiden perusteella. Hakukelpoisuudesta ja psykoterapeuttikoulutuksesta voit lukea lisää täältä: https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/psykoterapeuttikoulutus

Aloituspäivä on 15.12.2023 Helsingissä. Psykiatriaseminaari on etäyhteydellä alkuvuodesta 2024 (päivämäärä tarkentuu).

Kevään 2024 koulutuspäivät ovat 12.1., 26.1., 9.2.,  23.2., 8.3., 22.3., 19.4., 3.5., 17.5., 31.5. Muutokset mahdollisia.

Yliopisto laskuttaa koulutuksen maksajaa 26 550 euroa (alv 0%) lukukausittain, keväisin ja syksyisin.
Lukukausia on yhdeksän, jolloin hinta on 2950 euroa/lukukausi.

Hinta sisältää teoria- ja menetelmäopinnot, opinnäytetyönohjauksen ja verkko-oppimisympäristössä jaettavat opintomateriaalit.
Mikäli verosäädöksissä tai niiden tulkinnassa tapahtuu muutoksia koulutuksen toteutusaikana, hintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

Lisäksi opiskelija vastaa itse seuraavista kuluista jotka maksetaan palvelun tarjoajalle: kuvataiteen opinnot (270 tuntia), kahden (2) päivän erillisseminaari, koulutuspsykoterapia (oma psykoterapia vähintään 250 tuntia) ja työnohjaus (160 tuntia) sekä matka, majoitus-, ruoka- ja kirjallisuuskuluista.

Tutustu psykoterapeuttikoulutuksien hakukelpoisuudesta täältä

Koulutuksen aikana osaaminen osoitetaan näytöillä. Poissaoloja saa olla yksi seminaaripäivä lukukaudessa. Poissaolot korvataan korvaavalla tehtävällä. 

Koulutuspsykoterapia (oma psykoterapia) tulee olla käytynä tai se tulee käydä psykoanalyyttisen yksilöpsykoterapian tai kuvataidepsykoterapian vaativan erityistason (VET) psykoterapeutilla tai psykoanalyytikolla (kouluttajataso) vähintään tiiviydellä kaksi (2) kertaa viikossa ja yhteensä vähintään 250 tuntia. Se voi olla käytynä ennen koulutusohjelman alkamista, se voi olla meneillään tai se tulee aloittaa ensimmäisen (1.) lukukauden aikana. Mikäli oma psykoterapia on päättynyt ennen koulutusohjelmaan hakeutumista, valintahaastattelussa arvioidaan sen riittävyys suhteessa koulutusohjelman tavoitteisiin. Jos oman psykoterapian päättymisestä on kulunut yli 10 vuotta, terapiaa ei voida lukea hyväksi.

Kuvataiteen opinnot eivät sisälly koulutusohjelman lähiopetukseen, vaan ne tulee olla tehtynä tai ne tulee suorittaa kuvataidekoulutusta antavassa, pääkouluttajan hyväksymässä, opiskelupaikassa koulutuksen aikana. Kuvataiteen opintojen sisällöstä ja suoritustavasta annetaan erillinen ohje. Aikaisempia kuvataiteen opintoja voidaan lukea hyväksi.

Esite

Kouluttaja

Koulutusohjelman johtajana toimii Kirsi Huttula TtM, kouluttajapsykoterapeutti, psykoterapiakouluttaja, kuvataidepsykoterapeutti. Hän toimii koulutusohjelman johtajana ja opettajana.
Kouluttaja esittäytyy: Olen pohjakoulutukseltani terveystieteen maisteri (pääaineena toimintaterapia). Psykoterapeutiksi valmistuin vuonna 1994 ja kouluttajapsykoterapeutiksi (aik. VET) vuonna 2006 sekä psykoterapiakouluttajaksi vuonna 2009. Olen työskennellyt yksityisvastaanotolla psykoterapeuttina ja kuvataidepsykoterapeuttina vuodesta 2001. Sitä ennen potilastyökokemusta karttui mm. Jorvin sairaalan psykiatrian vuodeosastolla ja poliklinikalla lähes 20 vuoden ajalta. Johtamiskokemusta on kertynyt Suomen Kuvataidepsykoterapia ry:n (Sktpt ry) puheenjohtajana vuodesta 2007 ja EFPP Suomen kansallinen verkosto ry:n puheenjohtajana vuodesta 2012. Sktpt ry:ssä olen ollut tiiviisti mukana pitkien koulutusohjelmien suunnittelussa ja toteutuksessa sekä opetus- ja työnohjaustehtävissä. Efpp Suomen kansallinen verkosto ry:ssä olen mm. tehnyt yhteiskunnallista vaikuttamistyötä ja sen osana ollut käynnistämässä ja toteuttamassa psykoanalyyttisen psykoterapian ja kuvataidepsykoterapian tutkimuksen aktiivista seurantaa ja raportointia. Suomen Kuvataidepsykoterapia ry toteuttanut aikaisemmin (v. 2014-2018) Aikuisten psykoanalyyttisen yksilöpsykoterapian ja kuvataidepsykoterapian koulutusohjelman Turun yliopiston kanssa. Lisäksi yhdistys on järjestänyt psykoterapeuteille suunnattuja kuvataidepsykoterapian koulutusohjelmia (60 op) sekä sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutuksen saaneille suunnattuja kuvataideterapian koulutusohjelmia (80 op) mm. yhteistyössä Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian kanssa. www.suomenkuvataidepsykoterapia.fi www.efppsuomi.fi

Vastuukouluttajat
Kirsi Huttula TtM, kouluttajapsykoterapeutti, psykoterapiakouluttaja, kuvataidepsykoterapeutti.

Mervi Leijala-Marttila PsL, psykoanalyytikko, koulutuspsykoanalyytikko, kuvataidepsykoterapeutti

Marja-Leena Roine FM, psykoanalyytikko koulutusryhmäpsykoanalyytikko, psykoterapiakouluttaja, kuvataidepsykoterapeutti

Huttula Kirsi

Kirsi Huttula