Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Akuroma George.

Väitöskirjatutkijaksi kansainvälisen maisteriohjelman kautta

Kiinnostus tieteen lainalaisuuksiin on johtanut Akuroma Georgen teknillisen fysiikan tutkimustyöhön.

Fysiikan maailmaan kuuluu periaatteita ja lainalaisuuksia, jotka koen selkeiksi lähtökohdiksi tutkimuksen tekemiseen, perustelee väitöskirjatutkija Akuroma George kiinnostustaan fysiikkaan.

Nigerialaislähtöinen George on tehnyt väitöstutkimustaan teknillisen fysiikan laitoksella Itä-Suomen yliopistossa keväästä 2023 lähtien. Laitos järjestää teemapäiviä, jolloin opiskelijat voivat tutustua käynnissä oleviin tutkimusprojekteihin ja avoimina oleviin tehtäviin sekä ehdottaa itseään osaksi tutkimusryhmää. George on toiminut laitoksella kolmessa eri projektissa. 

– Opiskelijat työskentelevät hyvin erilaisten asioiden parissa tutkimusprojekteissa ja voivat valita mielenkiinnon kohteitaan itsenäisesti. Kesätyö apulaisprofessori Isaac Afaran tutkimusryhmässä johdatti minut väitöskirjatutkimuksen pariin.

Georgen väitöstutkimus keskittyy nivelrustojen tutkimukseen lähi-infrapunavalon ja näkyvän valon aallonpituuksilla. Tutkimus selvittää kuvantamisen keinoja nivelrikon diagnostiikkaan.

Maisteriohjelmaan keskelle koronapandemiaa

Akuroma Georgen kiinnostus tieteeseen juontaa nuoruusvuosiin, jolloin hän huomasi pärjäävänsä hyvin tiedeaineissa koulussa. Hän suoritti kandidaatin tutkinnon alkuvaiheen Nigeriassa ja viimeisteli tutkintonsa Etelä-Afrikassa.

George haki lääketieteellisen fysiikan kansainväliseen maisteriohjelmaan (Master’s Degree Programme in Medical Physics) Itä-Suomen yliopistoon keväällä 2020 ja aloitti opintonsa koronapandemian aikaan.

– Kun tulin Suomeen, koronapandemian vuoksi en nähnyt kurssikavereitani vuoteen muutoin kuin yhteisissä koetilaisuuksissa. Se oli hyvin turhauttavaa. Mutta asiat muuttuivat paljon kiinnostavammaksi 2022, kun saatoimme osallistua tapahtumiin ja tavata toisiamme vapaasti.

Akuroma George on osallistunut lisäksi eurooppalaisten yliopistojen YUFE-allianssin toimintaan ja auttanut YUFE-neuvojana kansainvälisiä opiskelijoita arjen askareissa, kun he saapuvat Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselle ensimmäistä kertaa. Hän pystyy hyvin samaistumaan Suomeen saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden käytännön kysymyksiin, joissa toistuvat tutut aiheet kuten muuttoilmoitus, työlupa, verokirja, pankkitili ja terveydenhuolto.

Osaksi kansainvälistä tiedeyhteisöä

Vaikka itäsuomalaisen arjen askareissa on paljon uutta opittavaa kansainväliselle tutkijalle, sopeutumista helpottaa yliopiston kansainvälinen yhteisö ja avoin ilmapiiri. Teknillisen fysiikan laitoksella työkielinä toimivat niin suomi kuin englanti. Itä-Suomen yliopiston henkeen kuuluu lisäksi matala hierarkia: henkilökuntaa voi puhutella etunimellä ja professorien ovet ovat avoimia.

Kansainväliset ja tieteidenväliset kontaktit syntyvät luontevasti tutkijoiden kesken.

– Tutkimusryhmässämme toimii säännöllisesti kokoontuva julkaisukerho, jossa luemme julkaisuja eri tieteenaloilta ja havaitsemme yhtäläisyyksiä alojen kesken. Verkostoitumista tapahtuu myös konferensseissa, joissa kollegat voivat muodostaa yhteistyötä eri yliopistojen laboratorioiden kesken.

Akuroma George poimii monta hyvää puolta työskentelystä Itä-Suomen yliopistosta kuten toimivat kulkuyhteydet, lähellä kampusta tai bussipysäkkiä sijaitsevat opiskelija-asunnot, kampusten edulliset lounasravintolat ja laajat liikuntapalvelut.

Väitöskirjatyön jälkeisen tulevaisuuden suunta on vielä avoin: Akuroma George pohtii valintaa tutkijan uran, teollisuuteen työllistymisen ja sairaalafyysikon työn välillä. Sairaalafyysikkona toimiminen Suomessa edellyttää suomen kielen hallintaa, ja George onkin aloittanut kieliopinnot.

– Vaihtoehtoja on useita. Löydän varmasti itselleni sopivimman, hän vakuuttaa.