Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Mammografiakuva rintasyövästä.

Uusin asein rintasyövän kimppuun

Rintasyöpään kehitetään jatkuvasti uusia lääkkeitä. Tulevaisuudessa tekoälyä käytetään arvioitaessa yksilöllistä sairastumisriskiä. Nestebiopsia paljastaa, milloin syöpä uhkaa uusiutua.

  • Teksti Ulla Kaltiala | Kuvat Raija Törrönen ja Riikka Myöhänen

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpä todetaan noin 5000 naisella vuosittain, ja joka kahdeksas nainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä rintasyöpään. Sairastuneen hoitoennuste on Suomessa kuitenkin Euroopan parhaita. Suomessa 85 prosenttia rintasyöpään sairastuneista on elossa kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista.

Rintasyöpä ei ole kaikilla samanlainen, vaan kyseessä on joukko erilaisia rintasyövän alaryhmiä.  Kasvaimen biologisten ominaisuuksien perusteella rintasyöpä jaetaan luminaalisiin hormoniriippuvaisiin rintasyöpiin, HER2-positiivisiin rintasyöpiin ja kolmoisnegatiivisiin rintasyöpiin.

Suurin osa rintasyövistä on hormoniriippuvaisia ja hitaasti eteneviä

Hormoniriippuvaisessa rintasyövässä syöpäsolujen pinnalla esiintyy hormonireseptoreita, joihin sitoutuvat naishormonit, estrogeeni ja progesteroni, tukevat syövän kasvua.  Tämä syöpätyyppi on rintasyövistä yleisin, yleensä hitaimmin etenevä ja hyväennusteisin. HER2-positiivisessa rintasyövässä solujen pinnalla on ylen määrin syövän kasvua edistäviä HER2-kasvutekijäreseptoreita. Kolmoisnegatiivisessa rintasyövässä ei esiinny hormoni- eikä HER2-reseptoreita. HER2-positiivinen ja kolmoisnegatiivinen rintasyöpä ovat tyypillisesti aggressiivisia syöpiä, mutta HER2-positiiviseen rintasyöpään on nykyisin tehokkaita täsmälääkkeitä.

– HER2-vasta-aineet ovat tuoneet ison parannuksen tämän syöpätyypin hoitoon. Niitä on viimeisten 5–10 vuoden aikana tullut koko ajan lisää ja niistä on tullut arkea potilaiden hoidossa, kertoo osastonylilääkäri, palvelulinjajohtaja Päivi Auvinen KYS Syöpäkeskuksesta.

Rintasyöpä hoidetaan ensisijaisesti leikkauksella ja sen jälkeen tarvittaessa sädehoidolla ja lääkkeillä eli syöpäsoluja tuhoavilla solunsalpaajilla, syöpätyypistä riippuen myös naishormonien vaikutuksia estävällä hormonihoidolla tai täsmälääkkeillä. Toisinaan lääkehoitoja annetaan jo ennen leikkausta esimerkiksi kasvaimen leikattavuuden parantamiseksi.

Ennen leikkausta annettavia lääkehoitoja kutsutaan neoadjuvanttihoidoiksi. – Esimerkiksi HER2-positiivisen rintasyövän hoitoon on nyt useita uusia lääkkeitä, joiden teho on tutkittu nimenomaan ennen leikkausta annettuna, joten ne otetaan sairaaloissa käyttöön neoadjuvanttihoitoina isompien tai laajempien kasvainten hoidossa. Ne ovat kiinnostava lisä hoitoon, vaikka suoranaisia vertailevia tutkimuksia ennen leikkausta versus leikkauksen jälkeen annettavista hoidoista on harmillisen vähän. Kliininen vaikutelma on, että ennen leikkausta annettujen hoitojen jälkeen olisi vähemmän taudin uusiutumisia.

Immunoterapia vaatii hyvää yhteistyötä ja yhteydenpitoa potilaan kanssa.

Päivi Auvinen

Päöivi Auvinen. Kuva KYS Riikka Myöhänen.

Tarvittaisiin yksinkertainen keino seurata rintasyövän sairastaneita ja ennakoida syövän uusiutumista. Nestebiopsia voi sopia tällaiseksi työkaluksi.

Arto Mannermaa

Mannermaa Arto.

Koneoppimisen avulla voidaan tunnistaa esimerkiksi tietyistä hoidoista hyötyviä potilasryhmiä.

Hamid Behravan

Hamid Behravan.