Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hanna Sallinen

Uusi geeniterapia käyttöön munasarjasyövän hoidossa

Veri- ja imusuonten kasvua estävää adenovirusvälitteistä geenihoitoa ei ole koskaan aikaisemmin tutkittu ihmisillä.

KYSissä on aloitettu helmikuussa ainutlaatuinen geeniterapia uusiutunutta munasarjasyöpää, munatorven syöpää tai primaaria vatsakalvon syöpää sairastavilla potilailla. Adenovirusvälitteistä geenihoitoa, jolla estetään syöpäkasvaimen veri- ja imusuonten kasvua, ei ole tutkittu ihmisillä koskaan aikaisemmin.

– Sen sijaan, että hoito kohdistettaisiin suoraan kasvainsoluihin, kohdistuu veri- ja imusuonten kasvua estävä geeniterapia liukoisilla VEGF-reseptoreilla kasvainten veri- ja imusuonten endoteelisolujen toimintaan estäen kasvaimen tarvitseman suonituksen kehittymisen, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Sallinen.

Potilaat saavat geenihoidon KYSin Naisten osastolla. Sallinen on geenihoidon ja sen tutkimuksen päätutkija.

Taustalla 16 vuoden tutkimus

Geenihoidossa tutkimuslääke annostellaan potilaille laskimonsisäisesti yhtenä injektiona.

– Tässä kliinisessä lääketutkimuksessa kyseinen geenihoito annetaan potilaalle solunsalpaajahoidon lisänä, joten potilas ei jää vaille solunsalpaajalääkitystä, Hanna Sallinen sanoo.

Geeniterapiassa käytettävistä adenoviruksista on poistettu sen lisääntymiseen ja taudinaiheuttamiseen vaadittavat alueet ja niiden tilalle on lisätty hoitogeeni.

– Tutkimuksessa on myös lumelääkeryhmä, jotta tutkimuslääkkeen turvallisuutta voitaisiin verrata lumelääkettä saaviin potilaisiin.

Erikoislääkäri Hanna Sallisella on gynekologisen onkologian lisäpätevyys. Hän on tutkinut uutta geeniterapiaa vuodesta 2003 lähtien Itä-Suomen yliopiaston A.I. Virtanen -instituutissa professori Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmässä ja väitellyt aiheesta vuonna 2010.

– Uuden geeniterapiavalmisteen saaminen kliiniseen lääketutkimukseen on vaatinut vuosien prekliiniset tutkimukset ja asiaankuuluvat viranomaiskäsittelyt tutkimusvalmisteen turvallisuuden ja tehon selvittämiseksi ennen siirtymistä potilastutkimukseen, Sallinen kertoo.

Lähde: KYS