Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Astronautti avaruudessa. Kuva: Nasa.

Tavoitteina pölytön avaruuspuku ja marsilainen komposti

Itä-Suomen yliopisto on mukana NASAn Epic Challenge koulutusohjelmassa jo kolmatta vuotta. Opiskelijat etsivät Joensuun alueen omien ja NASAn asiantuntijoiden kanssa ratkaisuja muun muassa Marsin asuttamisen haasteisiin. Ensi viikolla Epic Challenge Kickoff -viikolle Joensuuhun saapuu vierailemaan astronautti Charles Camarda.

- Epic Challenge -koulutusohjelmassamme on parhaillaan menossa kolmas vuosi, ja nyt mukana on jo yli 80 opiskelijaa yliopistosta, ammattikorkeakouluista, ammatillisista oppilaitoksista sekä lukioista, kertoo hankkeen vetäjä Ana Gebejes Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta.

- Koulutusohjelmaan voi tulla mukaan kuka tahansa. Ideana on ratkoa erilaisia haasteita tiimeissä, joissa on opiskelijoita eri koulutusasteilta. Kurssi järjestetään neljä kertaa vuodessa, ja käytössämme on Arcusysin kehittämä digitaalinen oppimisympäristö, sekä NASAn innovaatiomenetelmiä.

Tiimeissä opitaan ongelmanratkaisun ohessa ryhmä- ja projektityötä, testaamista, luovia menetelmiä sekä verkostoitumista. Ongelmiin ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua, vaan testaamalla etsitään parasta mahdollista vaihtoehtoa.

Aikaisempina vuosina Epic Challengessa on tutkittu esimerkiksi kommunikaation viivettä Maan ja Marsin välillä tai lisätyn todellisuuden käyttöä astronauttien suojalaseissa. SciFest-tiedetapahtumassa astronauteille rakennettiin pakohuone, josta pääsi ulos ongelmanratkaisutaitojen avulla.

- Yksi tiimeistä selvitti, miten avaruuspuvusta saataisiin pölytön, eli miten poistaa Mars-pöly puvun ulkopinnalta, ettei se pääse kulkeutumaan asutuksen sisään. Ensin testattiin hyytelöä, jolla puhdistetaan esimerkiksi näppäimistöjä. Parempi ratkaisu löytyi kuitenkin sähköön pohjautuvasta menetelmästä, kuvailee Gebejes.

- On vaikuttavaa, että meidän opiskelijamme pystyvät samaan kuin korkealle koulutetut avaruusinsinöörit. Vaihtoehtoja kannattaa tietenkin testata ensin matalalla tasolla, samalla opitaan enemmän itse ongelmasta.

Astronautti Camarda mukana uuden kurssin aloituksessa

Tänä vuonna hankkeeseen on kutsuttu mukaan enemmän yrityksiä, joilla voisi olla myös omia ratkottavia ongelmia.

- Tavoitteenamme on saada aikaan tiiviimpää yhteistyötä yritysten ja opiskelijoiden välillä, ja jatkaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Haluamme lisätä opiskelijoiden yrittäjyyttä, kertoo EPIC-projektikoordinaattori Jesse Korhonen, joka opiskeli itse kurssilla aikaisemmin.

- Tiimeillä on nyt ratkottavana muun muassa asumiseen liittyviä haasteita, kuten energian säästämistä. Teemme tässä yhteistyötä opiskelija-asuntoja tarjoavan Joensuun Ellin kanssa, sanoo Gebejes.

- Mukana kurssilla on tällä hetkellä myös paljon fysioterapiaopiskelijoita, jotka tutkivat kuinka fysioterapiaa voisi toteuttaa etänä syrjäkylillä asuville vanhuksille, sekä Marsissa oleville astronauteille, lisää Korhonen.

Kurssilla tutkitaan myös teknologian mahdollisuuksia, esimerkiksi dronen käyttöä Marsin pinnan kuvaamisessa, sekä millaiset materiaalit voisivat toimia haastavissa olosuhteissa.

Astropod -tiimin tutkimusaiheena on Marsin asuttamisessa ruuan ja juoman tuotanto. Kansainvälisessä tiimissä suunnitellaan parhaillaan muun muassa bioreaktoria, jossa maatumisprosessia voitaisiin nopeuttaa esimerkiksi erilaisten entsyymien avulla.

Tiimiin kuuluu viisi jäsentä Itä-Suomen yliopistosta ja Karelia-ammattikorkeakoulusta.

- Bioreaktorit eli kompostit ovat myös kiinnostava tutkimusaihe – NASAlla ei vielä ole niitä käytössään avaruudessa, kertoo MSC Environmental Biology -ohjelmassa opiskeleva Yoko Lu Itä-Suomen yliopistosta.

Lu on opiskellut aiemmin Kanadassa muun muassa ympäristö- ja metsätieteitä, sekä liiketoiminnan johtamista.

Tiibetistä kotoisin oleva kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija Tsultim Tamang keskittyi tiimissään aluksi astrofarmin kehittelyyn, eli kuinka Marsissa voisi olla ruuan ja juoman suhteen täysin omavarainen.

Tällä hetkellä häntä kiinnostaa eniten viljelymaan kunto ja lannoittaminen; lannoitteita kun ei pysty tuosta vain Marsiin lähettämään.

Molemmat opiskelijat lähtivät mukaan koulutusohjelmaan, koska he halusivat haastaa itseään uudella tavalla.

- Yllätyin itsekin omasta motivaatiostani, sillä minullahan ei ole tiedetaustaa, sanoo Tamang.

- Haluan kuitenkin tehdä tällä kurssilla jotain, jota voidaan oikeasti hyödyntää tulevaisuudessa, ja myös Maassa: hajuttomia bioreaktoreita voisi hyvin olla vaikkapa suurissa kaupungeissa.

Seuraava Epic Challenge -kurssi alkaa ensi viikolla, ja luennoimassa on muun muassa NASAn astronautti Charles Camarda. Perjantain Studia Generalia -luennolla kaikki muutkin pääsevät kuulemaan hänen mietteitään astronauttina olemisesta.

- Tavoitteenamme on laajentaa koulutusohjelmaa tulevaisuudessa vielä entisestään, omankin yliopiston sisällä kaikkiin tiedekuntiin. Haluamme myös parantaa digitaalisia oppimisympäristöjä ja vahvistaa opiskelijoidemme taitoja, sanoo Gebejes.

Lue lisää

Epic Challenge Joensuu http://www.epicchallengejoensuu.com/fi/

Astropod https://astropodnasa.wordpress.com/

Kuvassa: STS097-375-029 (5 December 2000) --- Astronaut Carlos I. Noriega, STS-97 mission specialist, works on the U.S.-built Unity node during the second of the flights, three space walks on the International Space Station (ISS). https://images.nasa.gov