Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Farmaseutti tarkastaa lääkereptiä

Rajat ylittävä resepti parantaa lääkkeiden saatavuutta ulkomailla, mutta reseptin toimittamisessa on toisinaan häiriöitä

Rajat ylittävä sähköinen lääkemääräys Euroopassa eli rajat ylittävä resepti parantaa EU-kansalaisten lääkkeiden saatavuutta ulkomailla, käy ilmi äskettäin Journal of Medical Internet Research -lehdessä julkaistusta, suomalaisille ja virolaisille farmaseuteille ja proviisoreille tehdystä kyselytutkimuksesta. Lääkkeiden saatavuutta voivat kuitenkin rajoittaa sähköisissä lääkemääräyksissä olevat virheet tai epäselvyydet, lääkemarkkinoiden erot maiden välillä ja sähköisten reseptijärjestelmien tekniset ongelmat.  

Rajat ylittävä resepti -palvelun avulla potilas voi ostaa reseptilääkkeitä toisen EU-maan apteekista kotimaassaan määrätyllä sähköisellä lääkemääräyksellä. Rajat ylittävä resepti toimii tällä hetkellä kuudessa Euroopan maassa, ja Viro ja Suomi ovat ensimmäiset maat, jotka ovat ottaneet palvelun käyttöön molempiin suuntiin. Rajat ylittävä resepti -palvelun aloittaminen vuonna 2019 oli tärkeä virstanpylväs terveystietojen liikkuvuuden parantamisessa EU:n alueella, mutta sen käyttöönottoa ei ole aiemmin tutkittu. Nyt julkaistun tutkimuksen tulokset tukevat Euroopan komission asettamia tavoitteita EU-kansalaisten hoidon jatkuvuuden varmistamisesta.  

Suurin osa eli yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista virolaisista ja suomalaisista farmaseuteista ja proviisoreista oli sitä mieltä, että rajat ylittävä resepti on parantanut potilaiden lääkkeiden saatavuutta. Virolaisista vastaajista 76 prosenttia ja suomalaisista 35 prosenttia oli kokenut lääkkeiden saatavuuteen liittyviä ongelmia rajat ylittävän reseptin toimittamisen yhteydessä. Suurin osa oli kuitenkin kokenut niitä harvoin. Yleisin saatavuuteen liittyvä ongelma oli, ettei lääkemääräyksellä olevan lääkkeen vaikuttavaa ainetta, vahvuutta tai vastaavaa pakkauskokoa ollut saatavilla lääkettä toimittavan maan markkinoilla.  

Epäselvyyksiä tai virheitä rajat ylittävässä reseptissä oli havainnut 61 prosenttia virolaisista ja 43 prosenttia suomalaisista vastaajista. Suurin osa oli kuitenkin havainnut niitä harvoin. Yleisimmiksi virheiksi ja epäselvyyksiksi vastaajat raportoivat, että reseptissä oli virheellinen lääkemuoto tai lääkkeen kokonaismäärä.  

Teknisiä ongelmia rajat ylittävän reseptin toimittamisessa oli kokenut 57 prosenttia virolaisista ja 40 prosenttia suomalaisista vastaajista. Noin viidennes molempien maiden vastaajista oli kohdannut teknisiä ongelmia usein. Teknisiä ongelmia kokeneista 85 prosenttia ilmoitti, että he eivät olleet voineet toimittaa rajat ylittävää reseptiä ilmenneen ongelman vuoksi.  

Suurimmalla osalla molempien maiden vastaajista oli käytössään ohjeet, ja he olivat mielestään saaneet riittävästi koulutusta rajat ylittävän reseptin toimittamiseen. Vastaajat kertoivat kuitenkin tarvitsevansa lisätietoa lääkkeen määräämisen ja toimittamisen eroista maiden välillä sekä toivoivat käytännönläheisiä ja helpossa muodossa olevia ohjeita rajat ylittävän reseptin toimittamiseen. 

Tutkimus toteutettiin Tarton yliopiston farmasian laitoksen, Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen, Viron valtion lääkeviraston, Kansaneläkelaitoksen ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yhteistyönä. Suomalais-virolainen tutkimusryhmä keräsi tietoja sähköisellä kyselyllä keväällä 2021. Kysely tehtiin virolaisille ja suomalaisille avohuollon apteekeille, joilla oli kokemusta rajat ylittävien reseptien toimittamisesta. Kyselyyn vastasi 84 farmaseuttia ja proviisoria Virosta ja 154 farmaseuttia ja proviisoria Suomesta. Tutkimuksen rahoitti Kansaneläkelaitos.  

Lisätietoja: 

Johanna Timonen, yliopistotutkija, farmasian laitos, Itä-Suomen yliopisto, puh. 040 355 3881, sähköposti: etunimi.sukunimi@uef.fi

Leena Saastamoinen, tutkimuspäällikkö, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, puh. 029 522 3659, sähköposti: etunimi.sukunimi@fimea.fi

Tutkimusartikkeli: Jõgi R, Timonen J, Saastamoinen L, Laius O, Volmer D: Implementation of Cross-Border e-Prescription: Estonian and Finnish Pharmacists’ First Experiences in Dispensing and Guidance Received. J Med Internet Res 25:e4245, 2023. doi: 10.2196/42453   https://www.jmir.org/2023/1/e42453