Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lapsi katsoo ulos ikkunasta

Pandemiarajoitukset vähensivät merkittävästi lasten hengitystieinfektioita ja korvatulehduksia keväällä 2020

Koronapandemian vuoksi maaliskuussa 2020 julistettu poikkeustila ja sitä seurannut sosiaalisten kontaktien välttäminen vähensi lasten päivystyskäyntejä lähes kolmannekseen aikaisemmasta. Tämä havaittiin Mikkelin keskussairaalan, Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä tekemässä rekisteritutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvitettiin lasten päivystyskäynnit Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystyksessä ja KYSin lastentautien päivystyksessä neljän viikon ajalta ennen poikkeustilan julistamista ja neljän viikon ajalta sen jälkeen. Lisäksi valtakunnallisesta Tartuntatautirekisteristä haettiin RS- ja influenssavirusinfektioiden määrä koko Suomessa epidemiakaudelta 2019–2020 ja vertailuksi luvut vuodesta 2015.

Päivystyskäyntien vähenemisen lisäksi lapsipotilaiden lähetteet sairaalaan vähenivät puoleen poikkeustilan julistamisen jälkeen. Samanlainen vähentyminen nähtiin molemmissa sairaaloissa ja kaiken ikäisillä lapsilla.

Valtaosa lasten päivystyskäynneistä liittyy hengitysteiden virusinfektioihin, ja väheneminen oli erityisen selvää ylähengitystieinfektioissa ja välikorvatulehduksissa. Parhaiten muutos näkyi alahengitystieinfektioissa eli keuhkoputkitulehduksissa ja keuhkokuumeissa, jotka vähenivät noin viidesosaan lähtötilanteesta. Vastaavaa vähentymää ei nähty kevään 2019 luvuissa.

Influenssakausi ja RS-virusepidemia loppuivat nopeasti poikkeustilan julistamisen jälkeen. Verrattaessa aikaisempiin vuosiin influenssakauden kesto oli vain noin puolet (8 viikkoa) tavanomaisesta (13–20 viikkoa). COVID-19-tapauksia ei aineiston lapsilla todettu.

– Olemme tottuneet siihen, että lapset sairastavat lähes jatkuvasti hengitystieinfektioita, joista tavallisimpia ovat keukoputkitulehdukset ja välikorvatulehdukset. Erityisesti alle 1-vuotiaat joutuvat herkästi myös sairaalahoitoon RS-viruksen tai influenssan vuoksi. Tuloksemme osoittavat, kuinka ratkaisevasti sosiaalisten kontaktien vähentäminen vaikuttaa lasten infektiosairastuvuuteen, päivystyskäynteihin ja sairaalahoitoihin, Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko toteaa.

Tutkimus julkaistiin Pediatric Infectious Diseases Journal -lehdessä heinäkuun lopussa.

Lisätietoja:

Professori Marjo Renko, Itä-Suomen yliopisto, lastentaudit, p. 050 3878887, marjo.renko (a) uef.fi

Tutkimusartikkeli:

Ilari Kuitunen, Miia Artama, Lotta Mäkelä, Katri Backman, Tarja Heiskanen-Kosma ja Marjo Renko. Effect of Social Distancing Due to the COVID-19 Pandemic on the Incidence of Viral Respiratory Tract Infections in Children in Finland During Early 2020. Pediatr Infect Dis J 2020 Jul 28 (online ahead of print). doi: 10.1097/INF.0000000000002845.