Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

UEF liput lipputangoissa

Nuoret rakentavat kestävää rauhaa

Nuoret maailman eri konfliktialueilta kertovat Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 7. maaliskuuta esimerkkejä ympäristösovittelusta ja rauhantyöstä.

Nuoria tarvitaan konfliktien sovittelussa ja ratkaisemisessa. Tämä tunnistetaan myös YK:n turvallisuusneuvoston joulukuussa 2015 hyväksymässä päätöslauselmassa 2250: Nuoret, Rauha ja Turvallisuus.

– Nuoret ovat paljon muutakin kuin vain osallistujia ja uhreja konflikteissa ja kestävä rauha rakennetaan tekemällä työtä niin kansainvälisellä, kansallisella kuin paikallisella tasolla, tapahtuman koordinaattori, vanhempi tutkija Antti Erkkilä painottaa.

Suomen valtio on päättänyt laatia päätöslauselmasta kansallisen toimeenpano-ohjelman.

Tiedekulmassa pidettävän tapahtuman järjestävät Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamat tutkimushankkeet ALL-YOUTH ja CORE sekä Suomen Akatemian DEVELOP-ohjelman MAKUTANO-hanke yhdessä nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kanssa.

ALL-YOUTH-hankkeessa tutkitaan nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen kykyjä ja esteitä sekä nuorten käsityksiä kestävästä kehityksestä ja hyvinvoinnista. Tutkimushankeen toteuttavat Helsingin, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot. CORE kehittää yhteistoiminnallisia ratkaisuja sirpaloituvien yhteiskuntien ongelmiin ja tutkii julkisen vallan, kansalaisten ja yritysten välistä yhteistoimintaa ympäristösuunnittelussa ja -päätöksenteossa. CORE-hankkeen toteuttavat Itä-Suomen yliopisto, Suomen ympäristökeskus, Hanken, Tampereen yliopisto sekä Jyväskylän yliopisto.

Itä-Suomen yliopiston MAKUTANO-hankkeessa puolestaan tutkitaan vuorovaikutteisen luonnonvarahallinnan mahdollisuuksia Afrikassa yhdessä itäafrikkalaisten ja meksikolaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkimushanketta rahoitetaan Suomen Akatemian ja ulkoministeriön yhteisrahoitteisesta kehitystutkimuksen DEVELOP-ohjelmasta (2018–-2022).

– Yhteistoiminnallisuuden ja sovittelun taidot pitäisi katsoa jo kansalaistaidoiksi, ja niiden opettelua tulisi korostaa ensiaputaitojen tapaan. Nuorten koulutuksella ja nuorisotyöllä on merkittävä rooli ympäristökonfliktien sovittelussa. Väkivaltaiset ympäristökonfliktit linkittyvät usein esimerkiksi nuorten turhautumiseen, taloudellisiin vaikeuksiin ja nuorten hyväksikäyttöön muistuttaa professori Irmeli Mustalahti.

Tilaisuuden ohjelma

Youth Participation in Environmental Collaboration and Peace Processes -tilaisuus,
Tiedekulma, Helsingin yliopisto (Yliopistonkatu 4) 7.3. kello 11-13.

Lisätietoja: Antti Erkkilä, Itä-Suomen yliopisto, puh. 050 595 8381, antti.erkkila(at)uef.fi