Savon Aaltojen Hanna Hahl haastattelussa on Itä-Suomen yliopiston opinto-ohjaaja Leila Saramäki. Saat jakson aikana tietää, mitä tarkoittaa opiskelu avoimessa yliopistossa, miten opinto-ohjaajan auttavat sinua löytämään itsellesi sopivat opinnot ja mitkä ovat Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston suosituimmat oppiaineet.
Kuuntele jakso Spotifyista.
Hanna: Nyt ollaan Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston asialla ja täällä studiossa minun kanssani on Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opinto-ohjaaja. Kerro kuka olet?
Leila: Hei olen tosiaan Saramäen Leila ja olen Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa opinto-ohjaajana Kuopion kampuksella. Uraa on jo takana nyt 21 vuotta eli tuttua asiaa täältä Itä-Suomen yliopistosta.
Hanna: Varmasti on paljon noiden vuosien aikana tapahtunut, mutta Leila lähdetään ihan saman tien asiaan. Mikä on Itä-Suomen yliopiston avoin yliopisto?
Leila: Avoin yliopisto on nimensä mukaisesti kaikille avoin eli kuka tahansa voi tulla opiskelemaan näitä meidän yliopiston tutkinnon osia. Ei ole mitään pohjakoulutusvaatimuksia eikä ikärajoja, vaan kaikille varmasti löytyy sopivaa opiskeltava.
Hanna: Miksi sitten opiskella avoimessa yliopistossa?
Leila: Avoimen yliopiston tarjonta on hyvin laaja. Oikeastaan sen takia kannattaa opiskella meillä, jos haluaa tutustua yliopisto opintoihin, haluaa sivistää itseään, haluaa täydentää aikaisempia opintoja tai vaikka kehittää itseään työelämätarpeisiin.
Hanna: Leila Saramäki aika moni tuntuu löytäneen tuon opiskelureitin nimenomaan tuon Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston kautta.
Leila: Kyllä. Meillä on tosiaan opiskelijoita semmoinen noin 25 000 ympäri Suomen, koska meidän opetustarjontamme on niin laaja. Oppiaineita on noin 100 eli jokaiseen tarpeeseen löytyy mielekästä opiskeltavaa.
Hanna: Ja Itä-Suomen alueella voi opiskella Kuopion lisäksi myös Joensuussa?
Leila: Kyllä eli me toimimme kahdella kampuksella, Joensuussa ja Kuopiossa. Meidän tarjoamat opinnot ovat pääosin verkko-opintoina eli etäopintoja. Meidän opiskelijamme voivat opiskella myös ihan sieltä kotisohvalta tai kesämökin laiturilta käsin.
Hanna: Leila Saramäki toimit opinto-ohjaajana Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa. Mitä avoimessa yliopistossa voi opiskella ja missä?
Leila: Avoimen yliopiston opinnot ovat Itä-Suomen yliopiston tutkinnon osia. Opintoja on monelta eri koulutusalalta ja kaikista tiedekunnista. Opinnot ovat tarjolla pääosin verkko-opintoina ja etäopintoina, mutta myös lähiopintoina kampuksilla. Avoimessa yliopistossa voi opiskella, vaikka yhden opintopisteen eli yksi opintopiste vaatii noin 27 tuntia opiskelua. Opiskella voi myös jonkun perusopintokokonaisuuden, joka on yleensä 25 opintopistettä tai jopa aineopintojakokonaisuuden, joka on 60 opintopistettä. Yleensä jos opiskelee omatoimisesti ja työn omaehtoisesti ja työn ohella, niin perusopinnot opiskellaan noin lukuvuoden aikana. Opintoja on paljon verkko-opintoina ja niin sanotusti monimuoto-opintoina eli voi opiskella sieltä omalta paikkakunnaltaan käsin. Meidän opiskelijajoukkomme on tosiaan ympäri Suomen ja myös ulkomailta asti voi opiskella meidän opintojamme. Esimerkiksi avoimen yliopiston opiskelijat saa kirjaston etäkäyttöoikeudet eli he voivat lainata kirjoja, vaikka olisi jossakin muualla päin Suomea tai vaikka siellä ulkomailla.
Hanna: Olisiko sinulla Leila jotain semmoista esimerkkiä tällaisesta tyypillisestä avoimen yliopiston opiskelijatarinasta?
Leila: Avoimen yliopiston opiskelijajoukko on hyvin heterogeeninen eli meillä opiskelee ihan lukiolaisista eläkeläisiin, eli hyvin erilaisilla tarpeilla. Nuoret lähtevät monesti tutustumaan opintoihin ajatuksella, onko se yliopisto-opiskelu minua varten. Tai he voivat miettiä, kiinnostaako minua tämä ala, vaikka ne oikeustieteet tai kauppatieteet tai psykologia. Opiskelemaan voi lähteä tutkintotavoitteisesti eli koska nämä meidän opinnot on niitä yliopistotutkinnon osia niin niistä voi rakentaa sitä tutkintoa jo ennen kuin on hakeutunut yliopistoon. Tällöin puhutaan tämmöisestä niin sanotusta avoimen yliopiston väylästä. Tämä on monille myös yksi tavoite, että opiskelee avoimessa yliopistossa ja sitten hakee niillä opinnoilla sinne tutkinto-opiskelijaksi.
Työelämässä olevat monesti huomaavat, että siinä työelämässä tarvitaan uutta osaamista. Sitten lähdetään etsimään sieltä meidän tarjonnastamme, että olisiko siellä semmoisia sopivia opintojaksoja tai yksittäisiä opintojaksoja, jotka auttaisivat työelämän tarpeissa. Monesti se voi sitten innostaa jatkamaan opintoja niin, että kohta huomaakin, että minä olenkin tutkintotavoitteinen opiskelija ja millä lailla hakeutuisin yliopistoon. Silloin voi miettiä, onko se sitten avoimen yliopiston väylä vai ihan valintakoe. Hyvin monenlaisilla tarpeilla meillä opiskella ja varmasti löytyy niitä opintoja jokaiseen tarpeeseen.
Käytännössä meille voi ilmoittautua milloin vain haluaa. Meidän opinnot maksavat 12 € per opintopiste. Verkko-opinnoissa on usein se, että voi aloittaa ihan vaikka kesken lukuvuoden. Jos lähtee opiskelemaan tavoitteellisesti, niin monesti kannattaa aloittaa silloin syyslukukaudella. Meillä on aina syksyisin opintoinfoja. Näihin webinaareihin voi osallistua silloin ja kuulla mitä meillä on tarjolla ja minkälaista se avoimessa yliopistossa opiskelu on. Sen jälkeen tehdään niitä päätöksiä että, mitä lähtisi sitten opiskelemaan. Toki meitä on kuusi opinto-ohjaajaa täällä Itä-Suomen yliopistossa, joilta saa apua, tukea, tsemppiä ja kannustusta opintoihin. Rohkeasti siis kannattaa olla yhteydessä, kun alkaa mietityttämään, olisiko avoin yliopisto se minun juttuni.
Hanna: Kerro Leila Saramäki vielä tarkemmin, että minkälaista ohjausta opiskelijan on mahdollista saada?
Leila: Meitä on tosiaan kuusi opinto-ohjaajaa ja me toimimme sekä Kuopiossa että Joensuussa. Mahdollisuus on siis ihan tapaamaan kasvokkain varaamalla ajan. Toki nykyisin pääosin ollaan verkkovälitteisesti eli varata voi Teamsin verkkoajan ja siihen voi tulla juttelemaan näistä opinnoista. Vaihtoehtona on toki normaali puhelinsoittokin tai sähköpostin laittaminen tai jopa WhatsAppilla kysellä niistä opinnoista. Varmasti löytyy aina sopiva henkilö, jonka kanssa niistä opinnoista jutella. Meidän opinto-ohjauksemme on ihan maksutonta eli ei tarvitse miettiä, että pitääkö tähän hintalappu laittaa. Toki jos tulee semmoinen olo ohjauksen jälkeen, että ei tämä nyt ollutkaan minun juttuni niin sekin on ihan OK. Hyvä on miettiä, minkälaisia mahdollisuuksia on olemassa ja sen jälkeen tehdään niitä ratkaisuja.
Hanna: Minkälaisissa asioissa opiskelijat tyypillisesti sinuun ottavat yhteyttä?
Leila: Hyvin monenlaisissa asioissa. Esimerkiksi silloin, kun on miettinyt pitkään, että olisikohan minusta sinne yliopisto-opintoihin ja olisikohan tämä avoimen yliopiston tarjonta semmoista mitä voisin lähteä opiskelemaan. Sitten saatetaan haluta toteuttaa nuoruuden haaveita. Silloin on jo se ammatti olemassa ja mietitään, että silloin aikoinaan oli tavoittelemassa yliopistopaikkaa mutta väliin tuli elämä ja perhe tai muu elämä. Tämän jälkeen on aikaa opiskelulle ja lähdetään vähän täydentämään sitä omaa osaamista tai jopa opiskelemaan ihan uuttakin osaamista. Toki voi myös mietityttää nämä tämmöiset opiskelutaidot ja tekniikat. Silloin tietysti kannattaa ottaa yhteyttä avoimeen yliopistoja meidän opinto-ohjaajaamme ja yhdessä katsotaan, minkälaista tenttikirjojen lukeminen ja tenttiin valmistautuminen tai kirjoittaminen on. Niihinkin kysymyksiin löytyy meiltä apua.
Hanna: Kaikkeen löytyy apua.
Leila: Kyllä löytyy kaikkeen apua. Jos ei itse tiedä, niin aina joku tietää, että kuka tietää.
Hanna: Leila Saramäki tuossa aikaisemmin totesit, että teillä on ihan kaikenikäisiä opiskelijoita, mutta koska nuo avoimen yliopiston opinnot voi aloittaa?
Leila: Opintoja voi aloittaa jo vaikka lukioaikana. Meillä on sopimuslukioita eli kaikki Kuopion lukiot ovat meidän sopimuslukioitamme. Lisäksi Pohjois-Savon kunnat ovat pääosin meidän sopimuslukioitamme. Jo silloin pystyy siis aloittelemaan näitä opintoja. Jos meiltä löytyy semmoista mielenkiintoista tarjontaa, niin sitten omaan lukion opinto-ohjaajan kannattaa ottaa yhteyttä ja yhdessä katsotaan, minkä opintojakson sieltä voisi valita. Toki tässäkin tapauksessa voi olla meidän avoimen yliopiston opinto-ohjaajien yhteydessä, kun siinä vaiheessa miettii, mitä sieltä valitsisi. Nämä opintojaksot ovat maksuttomia lukioaikana opiskelijoille.
Hanna: Tuossa aikaisemmin myös todettiin, että noiden oppiaineiden kirjo on varsin laaja mutta minua ainakin kiinnostaa, mitkä ovat niitä suosituimpia?
Leila: Suosituimpia oppiaineita meillä on oikeustieteet, kauppatieteet, psykologia ja terveystieteet. Oikeustieteessä meillä on semmoinen opintojakso kuin oikeustieteen perusteet. Se on yhden opintopisteen opintojakso ja sen voi aloittaa opiskelemaan tämmöisenä MOOC-jaksona. MOOC tarkoittaa englanniksi massive open online course eli se on avoin laaja verkkokurssi, joka tarkoittaa sitä, että siellä opetettava sisältö on kaikkien opiskeltavissa. Jos siitä haluaa saada kurssimerkinnän tai opintosuorituksen, niin tulee ilmoittautua avoimeen yliopistoon. Silloin saa merkinnän yliopiston rekkariin MOOC-jaksosta.
Hanna: Mistä Leila luulet johtuvan sen, että juuri nämä oppiaineet ovat niin suuressa suosiossa avoimessa yliopistossa?
Leila: Ne ovat suosiossa kaiken kaikkiaan eli oikeustieteet, kauppatieteet, psykologia. Meillä suosio on siinä, että niitä opintoja voi opiskella verkko-opintoina ja hyvinkin itsenäisesti sekä aikatauluttaa oman mielen mukaan. Se on toisaalta myös yksi avoimen yliopiston haaste, että opinnot ovat hyvin itsenäisiä ja senkin takia tämä ohjaus on meille tärkeää. Kun suunnitellaan opintoja ja aikatauluja, se voi olla haastavaa mutta siihen saa kyllä apua ja tukea.
Hanna: Suuret kiitokset Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opinto-ohjaaja Leila Saramäki.
Leila: Kiitos myös minun puolestani.