Yleislääketieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Joensuun kampuksella. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.
Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?
Väitöskirjatutkimuksessani tarkasteltiin kotona asuvien, yli 65-vuotiaiden diabetesta sairastavien potilaiden ja heidän verrokkiensa perusterveydenhuollon palveluiden käyttöä sekä diabeteksen ja yksinasumisen yhteyttä kuolleisuuteen. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin sokeritasapainon merkitystä iäkkäiden diabetesta sairastavien elämänlaatuun sekä psyykkiseen ja fyysiseen toimintakykyyn.
Diabetes on kasvava kansanterveydellinen uhka maailmanlaajuisesti. Diabetes kuormittaa merkittävästi yksilöiden terveyttä ja aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Diabeteksen hoidon keskeinen tavoite on pyrkimys hyvään sokeritasapainoon ja sitä kautta mahdollisten diabetekseen liittyvien komplikaatioiden ehkäisy. Suomessa päävastuu diabeteksen hoidosta on perusterveydenhuollolla. Tämän vuoksi on tärkeää saada lisätietoa diabeteksen vaikutuksista nimenomaan perusterveydenhuollon palveluiden käyttöön. Keskeistä on myös arvioida, tuoko hyvään hoitotasapainoon pyrkiminen hyötyä myös iäkkäiden potilaiden terveyteen ja elämänlaatuun.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?
Väitöskirjatutkimuksessani havaittiin, että diabetesta sairastavat, yli 65-vuotiaat potilaat käyttivät perusterveydenhuollon palveluita enemmän kuin diabetesta sairastamattomat. Seuranta-aikana osastohoitojaksojen määrä terveyskeskuksen vuodeosastolla myös 2,5-kertaistui diabetesta sairastavilla. Tutkimustulokset osoittivat myös, että hyvä sokeritasapaino oli yhteydessä parempaan terveydestä riippuvaan elämänlaatuun ja parempaan toimintakykyyn.
Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että yksinasuminen oli yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen etenkin miehillä. Yhteyttä lisääntyneen kuolleisuuden ja diabeteksen välillä ei havaittu.
Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?
Väitöskirjatutkimuksen tuloksista on hyötyä diabetesta sairastavien potilaiden hoidon kehittämisessä perusterveydenhuollossa. Tutkimustulokset osoittivat, että hyvää sokeritasapainoa kannattaa tavoitella myös iäkkäämmillä diabetesta sairastavilla potilailla. Tulokset nostavat myös esiin yksinasumisen merkityksen yhtenä riskitekijänä iäkkään potilaan terveydelle.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?
Tämä väitöskirjatutkimus oli osa Sisä-Savon DM 65 + -tutkimusta, jossa perustutkimusjoukon muodostivat Suonenjoen ja Rautalammin kuntien alueella kotona asuvat, yli 65-vuotiaat henkilöt. Potilastietojärjestelmästä poimittiin diabetesta sairastavat diagnoosikoodien perusteella ja heille kullekin valittiin kaksi ikä- ja sukupuolivakioitua verrokkia. Tutkimusväestö koostui 536 potilaasta, jolla oli diabetes, ja 1021 verrokista. Tutkimukseen sisältyi terveyskysely ja lääkärin tekemä terveystarkastus. Perusterveydenhuollon käyttötiedot kerättiin potilastietojärjestelmästä. Kuolleisuustiedot (2015–2019) perustuivat Tilastokeskuksen kansalliseen rekisteriin.
Lääketieteen lisensiaatti Anna-Kaisa Aron väitöskirja Use of primary healthcare, functioning, health-related quality of life and 4-year mortality among home-dwelling older people with and without diabetes tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Ilona Mikkola Oulun yliopistosta ja kustoksena professori Pekka Mäntyselkä Itä-Suomen yliopistosta.