Ikääntyville naisille suunnattu liikuntainterventio vähensi kaatumisia erityisesti niiden joukossa, joilla oli monilääkitys, osoitti Kuopiossa tehty tutkimus. Itä-Suomen yliopiston tutkimustulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että monilääkitys oli yhteydessä heikompiin tuloksiin kuntotesteissä. Monilääkitykseksi määriteltiin neljän tai useamman lääkkeen säännöllinen käyttö.
– Tulosten perusteella liikuntaa lisääviä toimia kannattaa kohdistaa juuri monilääkittyihin, kun halutaan tehostaa kaatumisten ehkäisyä iäkkäässä väestössä, toteaa tutkija Anna-Erika Tamminen Itä-Suomen yliopiston TULES-tutkimusyksiköstä.
Tutkimusjohtaja Toni Rikkonen lisää, että liikuntareseptin teho oli odotetustikin paljolti lähtötasosta kiinni. – Hyöty oli suurin niillä, joiden lähtötilanne oli kaikkein heikoin.
Tutkimuksessa tehtiin jälkianalyysi Kuopion kaatumisten ehkäisy -tutkimusaineistosta. Satunnaistettuun kontrolloituun tutkimukseen osallistui 914 naista, joiden keski-ikä tutkimuksen alussa oli 76,5 vuotta. Puolet naisista satunnaistettiin liikuntainterventioryhmään ja puolet verrokkiryhmään. Kaikki osallistuivat kuntotesteihin tutkimuksen alussa sekä vuotta ja kahta vuotta myöhemmin. Lääkkeiden käyttöä kartoitettiin lähtötilanteessa kyselyllä ja tutkittavat jaettiin käyttömäärän perusteella kuuteen ryhmään. Kaatumisia seurattiin noin kahden vuoden ajan kahden viikon välein tekstiviestikyselyillä.
Liikuntainterventioon sisältyi puolen vuoden ajan kahdesti viikossa ammattilaisten ohjaamaa liikuntaa, yhtenä päivänä taiji- ja toisena kiertoharjoittelua. Seuraavan puolen vuoden ajan osallistujilla oli ilmainen pääsy kaupungin vapaa-ajan urheilu- ja virkistystiloihin.
Seurannan aikana sattui 1380 kaatumista, joista 739 johti kipua aiheuttavaan vammaan ja 63 murtumaan. Pienin kaatumisriski oli monilääkitystä käyttäneillä naisilla, jotka osallistuivat liikuntainterventioon. Riski oli heillä 29 prosenttia pienempi kuin vertailuryhmänä toimineilla 0–1 lääkkeen käyttäjillä, jotka eivät osallistuneet interventioon.
Monilääkityksen on aiemmissa tutkimuksissa havaittu lisäävän kaatumisten riskiä, mutta tässä tutkimuksessa monilääkitys ei vaikuttanut kaatumisten määrään verrokkiryhmässä. Lääkityksen määrällä ei havaittu yhteyttä myöskään murtumien määrään. Kuntotestien tulokset olivat 0–1 lääkkeen käyttäjillä sekä verrokki- että interventioryhmissä parhaat ja monilääkityksen käyttäjillä huonoimmat koko seurannan ajan.
Lisätietoja:
Tutkija Anna-Erika Tamminen, Itä-Suomen yliopisto, kliinisen lääketieteen yksikkö, TULES-tutkimusyksikkö, anntam@student.uef.fi
Tutkimusjohtaja, dosentti Toni Rikkonen, Itä-Suomen yliopisto, kliinisen lääketieteen yksikkö, TULES-tutkimusyksikkö, toni.rikkonen@uef.fi, 050 475 2356, https://uefconnect.uef.fi/toni.rikkonen/
Tutkimusartikkeli:
Tamminen, AE., Honkanen, R., Koivumaa-Honkanen, H. et al. Exercise reduces the risk of falls in women with polypharmacy: secondary analysis of a randomized controlled trial. Sci Rep 15, 6009 (2025). https://doi.org/10.1038/s41598-025-88205-y