Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pertti Pasanen, Iniobong John ja Pekka Hyvärinen Jätekukon lajitteluasemalla.

Kuvassa: Pertti Pasanen, Iniobong John ja Pekka Hyvärinen Jätekukon lajittelualueella.

Jätehuollon globaalit haasteet yhdistävät tutkijoita Suomessa ja Nigeriassa

Miten suomalainen jätehuolto vastaa kiertotalouden koveneviin haasteisiin? Kuinka Itä-Suomen yliopisto voi olla mukana kehittämässä Nigerian jätehuoltoa? Näistä asioista keskusteltiin talvisella vierailulla kuopiolaisen Jätekukon lajitteluasemalle.

  • Teksti Marianne Mustonen
  • Kuvat Raija Törrönen

– Nigeriassa kaikki hyödynnettävät jätteet myydään edelleen ulkomaille, kertoi Erasmus-tutkijavierailulla ollut Dr Iniobong John Lagosin yliopistosta. 

– Tavoitteena on, että tämä saataisiin loppumaan, ja materiaalit voitaisiin hyödyntää kotimaassa.

Suurimpana ongelmana Nigeriassa on jätehuollon toimijoiden puute – mukaan olisi saatava enemmän yrityksiä, ja niiden toimintaa ohjattava lainsäädännön avulla.

Lagosin yliopistossa on jo kokeiltu kierrättämistä, mutta tulokset eivät olleet kovin lupaavia. Ongelmana ei kuitenkaan ollut se, että roskia ei viitsitty lajitella eri säiliöihin. Ihmisten asenne kierrättämiseen oli hyvä. Kaikki säiliöt tyhjennettiin kuitenkin yliopistossa yhteen ja samaan roska-auton säiliöön. 

– Tämä vaikutti tietenkin kierrätysmotivaatioon. Toivottavasti saamme alkamaan pian esimerkiksi toimivan muovipullojen keräyksen, John sanoi.

John tutkii kotimaassaan kiertotalouden mahdollisuuksia, ja erityisesti Afrikan vesivarojen riittävyyttä, vedenpuhdistusta ja uudelleenkäyttöä. Hän on verkostoitunut muun muassa eteläafrikkalaisten tutkijoiden kanssa hankkeissa, joissa edistetään kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia Afrikassa.   

Iniobong John.
Kuvassa: Iniobong John ja Pekka Hyvärinen.
Pertti Pasanen.
Kuvassa: Pertti Pasanen.
Pekka Hyvärinen.
Kuvassa: Pekka Hyvärinen.