Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Senioreja ryhmäliikuntatunnilla.

Huomio omaishoitajien hyvinvointiin

Family FINGER –tutkimuksessa kehitetään toimintamallia omaishoitajien terveyden tueksi yhdessä heidän kanssaan. Omaishoitajien näkökulmia kerätään parhaillaan verkkokyselyllä.

10.–16. maaliskuuta vietettävä Aivoviikko muistuttaa aivoterveyden merkityksestä ja siitä, kuinka terveelliset elintavat voivat ehkäistä muistisairauksia ja tukea aivojen hyvinvointia. – Aihe on erityisen tärkeä omaishoitajille, joilla on kohonnut riski kuormittumiseen ja terveysongelmiin. He kantavat suurta vastuuta läheistensä hoivasta ja tarvitsevat tukea myös oman terveytensä ylläpitämiseen, sanoo Family FINGER -hanketta Itä-Suomen yliopistossa johtava professori Tarja Välimäki.

Hiljattain käynnistyneen Family FINGER -tutkimuksen tarkoituksena on vastata omaishoitajien kohtaamiin terveyshaasteisiin soveltamalla Suomessa kehitettyä, kansainvälisesti arvostettua FINGER-elintapaohjelmaa. Monipuolisen elintapaohjelman on osoitettu voivan parantaa ikääntyvien kognitiivisia toimintoja ja ehkäistä muistin heikentymistä. Lisäksi elintapamuutoksilla on havaittu myönteisiä vaikutuksia elämänlaatuun, toimintakykyyn ja sairauksien ehkäisyyn.

Omaishoitajien määrä kasvaa – ikääntyneet hoivaavat yhä enemmän toisiaan

Euroopassa yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa nopeasti, joten myös iäkkäitä omaishoitajia on yhä enemmän. Omaishoitajat hoivaavat usein maksutta kotona puolisoaan, jolla on fyysisiä tai psyykkisiä sairauksia tai arjessa selviytymisen haasteita. Suomessa noin 50 000 omaishoitajaa saa omaishoidon tukea. Omaishoitajia, joilla ei ole virallista sopimusta hyvinvointialueen kanssa, arvioidaan kuitenkin olevan jopa 350 000. 

Suurin osa omaishoitajista on iäkkäitä naisia, ja yleisin syy hoivavastuuseen on puolison muistisairaus. Monelle omaishoitajuus on tärkeä elämäntehtävä, mutta vastuu tuo mukanaan myös terveysriskejä. Omaishoitajilla on kohonnut riski psyykkiselle kuormitukselle, fyysisen terveyden heikkenemiselle sekä alhaiselle elämänlaadulle. Lisäksi pitkäaikainen stressi, vähäinen liikunta ja puutteellinen ruokavalio voivat heikentää omaishoitajan kognitiivista toimintakykyä. Kasvava omaishoitajien joukko tarvitsee yhä enemmän tukea ja palveluita, jotta hoivavastuu ei kuormittaisi liikaa heidän omaa hyvinvointiaan.

Omaishoitajille räätälöity elintapainterventio

– Tarvitaan enemmän tutkittua tietoa ja tehokkaita toimintamalleja omaishoitajien hyvinvoinnin edistämiseksi, sanoo Family FINGER -hankkeessa työskentelevä tutkijatohtori Roosa-Maria Savela

Aiemmissa tutkimuksissa on onnistuttu esimerkiksi ravitsemusinterventioilla parantamaan omaishoitajien ruokavaliota ja elämänlaatua, mutta osassa niistä omaishoitajia ei ole huomioitu yksilöinä. Lisäksi on tutkittu vain vähän sitä, miten eri väestöryhmät hyötyvät elämäntapainterventioista tai kuinka monialaisia tukitoimia voitaisiin tehokkaasti integroida osaksi omaishoitajien arkea. – Kasvava palveluntarve ja heikentyvä palvelujen saatavuus korostavat tarvetta kehittää toimintamalleja, jotka tukevat sekä hoidettavaa että omaishoitajaa. Jotta omaishoitajat jaksaisivat tärkeässä roolissaan, tarvitaan entistä parempia ja kohdennetumpia ratkaisuja heidän hyvinvointinsa turvaamiseksi, tutkijat toteavat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtamasta laajasta FINGER-interventiotutkimuksesta on saatu arvokasta tietoa siitä, kuinka ikääntyvien hyvinvointia voidaan tukea tehokkaasti, ja sen pohjalta kehitetään nyt omaishoitajille soveltuvaa mallia. 

Itä-Suomen yliopiston Family FINGER-tutkimuksessa interventiomallia räätälöidään omaishoitajien haastattelujen perusteella heidän tarpeitaan vastaavaksi. Lisäksi tarkastellaan elintapaintervention vaikutusta omaishoitajien mielen hyvinvointiin, elämänlaatuun ja kognitiivisiin toimintoihin. Tutkimuksessa arvioidaan myös toteutetun interventiomallin kustannustehokkuutta terveydenhuollon kustannusten vähentämiseksi.

Family FINGER -tutkimus tekee tiivistä yhteistyötä THL:n ja Tampereen yliopiston CAREFIT-hankkeen kanssa. Omaishoitajaliitto ja Tukholman Karoliininen Instituutti ovat molempien hankkeiden yhteistyökumppaneita. Lisäksi Family FINGER -hankkeessa tehdään yhteistyötä Muistiliiton ja Pittsburghin yliopiston kanssa. 

Yli 65-vuotiaita omaishoitajia kutsutaan verkkokyselyyn

Keväällä 2025 Family FINGER ja CAREFIT –hankkeissa kerätään verkkokyselyllä tietoa omaishoitajien terveydestä, elintavoista ja elämäntilanteesta. Kyselyvastausten pohjalta kehitetään omaishoitajien terveyttä ja jaksamista tukevia toimia sekä räätälöidään omaishoitajille suunnattua FINGER-ohjelmaa. 

Kyselyyn voivat osallistua vähintään 65-vuotiaat omaishoitajat – virallista omaishoitosopimusta ei vaadita. Kyselyyn voi vastata 25.2.–31.3.2025 välisenä aikana verkossa osoitteessa https://tutkimustie.fi/omaishoitajat. Vaihtoehtoisesti vastaukset voi antaa puhelimitse soittamalla numeroon 050 4760363 (maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 9–15). 

Lisätietoja:

Tutkimushankkeen johtaja, professori Tarja Välimäki, tarja.valimaki@uef.fi, 040 355 2267, https://uefconnect.uef.fi/tarja.valimaki/