Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pyöreitä tarroja lasiseinällä.

Aerosolifysiikan tutkijat mukana uudessa Suomen Akatemian huippuyksikössä

Suomen Akatemia valitsi uudet tutkimuksen huippuyksiköt vuosille 2022–2029. Itä-Suomen yliopistosta  Virtuaalinen laboratorio ilmakehän molekyylitason reaktioille ja faasimuutoksille -huippuyksikössä ovat mukana professori Kari Lehtinen ja apulaisprofessori Siegfried Schobesberger aerosolifysiikan tutkimusryhmästä.

Huippuyksikön vetäjänä toimii Helsingin yliopiston professori Hanna Vehkamäki. Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen lisäksi huippuyksikössä on tutkijoita Aalto-yliopistosta ja Tampereen yliopistosta.

Ilmakehän aerosolihiukkasten muodostumisen ymmärtäminen on elintärkeää, koska ne auttavat viilentämään ilmastoa, mutta lisäävät myös kuolleisuutta huonon ilmanlaadun vuoksi. Keskeinen ongelma aerosolien muodostumisen ennustamisessa on osallistuvien yhdisteiden ja prosessien valtava lukumäärä ja monimutkaisuus.

—Huippuyksikössä ratkaisemme nämä haasteet yhdistämällä ilmakehätieteen ja tietojenkäsittelytieteen menetelmiä virtuaalilaboratorioksi ilmakehän aerosolien muodostumiselle, Lehtinen kertoo.

— Tarkoituksena on integroida interaktiivisesti tämän hetken parhaat kokeelliset ja teoreettiset menetelmät kemian, fysiikan ja tekoälyn aloilta. Tämä antaa meille mahdollisuuden ratkaista monia ilmakehätieteiden ratkaisemattomia ongelmia, kuten tunnistaa reaktiot, jotka ovat vastuussa orgaanisten nanohiukkasten muodostumisesta ja kasvusta.

—Virtuaalilaboratoriomme viestintään ja visualisointiin räätälöidyt versiot tarjoavat myös koululaisille ja suurelle yleisölle mahdollisuuden oivalluksiin paitsi ilmakehätieteestä, myös tieteellisestä prosessista yleisesti.

—Yliopistomme vahva rooli huippuyksikössä on tulosta pitkäjänteisestä panostuksesta monitieteiseen ilmastotutkimukseen.  Tutkijoidemme laaja osaaminen tällä tutkimusalalla on aivan maailman kärkeä, mistä olemme hyvin ylpeitä, rehtori Jukka Mönkkönen lisää.

Huippuyksikköohjelmaan valittiin 11 yksikköä, joissa työskentelee tutkimusryhmiä yhteensä 11 yliopistosta ja tutkimuslaitoksesta. Suomen Akatemia sai tämänkertaiseen huippuyksikköhakuun yhteensä 184 aiehakemusta. 

Lisätietoja:

Professori Kari Lehtinen, p. 040 867 7844, kari.lehtinen (a) uef.fi

Apulaisprofessori Siegfried Schobesberger, p. 050 339 0647, siegfried.schobesberger (a) uef.fi

Aerosolifysiikan tutkimusryhmä

Valitut huippuyksiköt 2022-2029

Suomen Akatemian tiedote