Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Ihmiset rakentavat tornia puupalikoista.

Mentoroinnista lentävä lähtö työelämään

Tänä vuonna tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun kauppatieteiden mentorointitoiminta käynnistettiin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Mentoroinnilla tarkoitetaan asetelmaa, jossa kokenut, alalla jo toiminut mentori jakaa kokemustaan kokemattomammalle valmennettavalleen eli aktorille. Kauppatieteiden mentoreina ovat toimineet laitokselta ekonomiksi aiemmin valmistuneet alumnit sekä muut elinkeinoelämän asiantuntijat. Aktorit puolestaan ovat kauppatieteiden opiskelijoita. Mentorointia toteutetaan yhteistyössä Suomen Ekonomien kanssa.

Joensuun kampuksen mentorointitoiminnassa alusta saakka mukana ollut kauppatieteiden yliopistonlehtori Sari-Johanna Karhapää kertoo, että mentorointia on tähän mennessä voitu toteuttaa joka vuosi, sillä toimintaan on saatu rekrytoitua mukaan vapaaehtoisia mentoreita ja aktoreita. Mukaan ilmoittautuneista muodostetaan Suomen Ekonomien kylteriyhteyshenkilön avustuksella toimijaparit tai pienryhmät, joissa mentori saa valmennettavakseen yhdestä kolmeen aktoria.

Mentoroinnin aikana yhteisiä tapaamisia järjestetään kolme kertaa vuodessa. Syyskuussa aloitustapaamisen yhteydessä osallistujat saavat perehdytyksen mentorointiin. Vuodenvaihteen tienoilla järjestettävässä välitapaamisessa tehdään toiminnan välitilipäätös ja kartoitetaan toiveita kevätlukukaudelle. Keväällä järjestettävän lopputapaamisen yhteydessä on perinteisesti käyty läpi osallistujien kokemuksia ja juhlistettu mentoroinnin päättymistä yhteisen illallisen merkeissä.

Karhapää korostaa, että kolmea yhteistapaamista lukuun ottamatta mentorointi on toimijaparien ja pienryhmien itseohjautuvaa toimintaa, jossa aktori on aloitteellinen osapuoli. Aktorin tarpeista ja elämäntilanteesta riippuen mentori voi tarjota tukeaan esimerkiksi CV:n kehittämiseen, vaihtoehtoisten urapolkujen kartoittamiseen ja/tai ensimmäisen oman alan työpaikan etsimiseen. Mentori myös jakaa omaa kokemustaan sekä verkostojaan aktorin kanssa.

Vaikka mentoroinnin tavoitteena ei sinänsä ole työpaikan löytäminen aktorille,  Karhapään mukaan toiminta tuottaa usein tällaista tulosta. Poikkeuksellisen koronakevään aikanakin usea mentorointiin osallistunut aktori löysi työ- tai kesäharjoittelupaikan.  Hän myös kehuu mentorointitiimin sisäistä yhteishenkeä. Koska poikkeustilanteen vuoksi kokoontuminen yhteiselle päätösillalliselle ei ollut mahdollista, Suomen Ekonomien kylteriyhteyshenkilön kautta saatiin vinkki Wolt-crediteistä. Lopetustapaaminen voitiin toteuttaa etäkokoontumisena nauttien Wolt-tarjoilusta.

Joensuun kampuksen kauppatieteiden mentorihaku tulevalle lukuvuodelle on parhaillaan käynnissä.

Lisätietoja: Yliopistonlehtori Sari-Johanna Karhapää, sari.karhapaa (a) uef.fi, p. 050 442 2548