SIB Labs vastaa kahdesta yleisen jatkokoulutuksen opintojaksosta: Elektronimikroskopia (2,5 op) ja Valomikroskopia (2,0 op). Kurssit sisältävät teorialuentoja, käytännön koulutuksen mikroskooppien toimintaan sekä harjoitustöinä tehtävän näytteenvalmistuksen.
SIB Labs antaa myös käyttökoulutuksen hallinnoimilleen tutkimuslaitteille. Käyttökoulutus ja todettu laiteosaaminen ovat vaatimuksia laitteen omatoimiselle käytölle.
Järjestämme myös osaamisaloihimme liittyvää koulutusta joko itsenäisesti, hankkeidemme yhteydessä tai yhteistyössä yliopiston ainelaitosten kanssa. Myös kohdennettua täsmäkoulutusta on mahdollista järjestää yliopiston asiantuntijoita hyödyntäen.

SIB Labsin järjestämä opetus ja kurssit
Elektronimikroskopia on erikoismikroskopian tekniikka, joka hyödyntää elektroneja kuvanmuodostuksessa. Näytteiden yksityiskohtia voidaan kuvata jopa alle nanometritason resoluutiolla. Elektronimikroskopiaa voidaan soveltaa moniin eri tutkimusaloihin, mm. eläin- ja kasvisolujen sekä kudosten tarkasteluun tai materiaalitieteellisten näytteiden analysointiin. Kurssi sopii eri tutkimusalojen opiskelijoille ja tutkijoille, sillä se antaa hyvät menetelmävalmiudet modernien erikoismikroskooppien käyttöön.

Opintojakson tavoite
Opintojakson tavoitteena on perehdyttää osallistujat läpäisy- ja pyyhkäisyelektronimikroskooppiseen näytteenvalmistukseen sekä elektronimikroskooppien (TEM ja SEM) toimintaperiaatteisiin ja käyttöön. Kurssilla käydään läpi sekä biologisten että materiaalitieteellisten näytteiden prosessointiin ja analysointiin käytettäviä menetelmiä (ml. tomografinen kuvantaminen, mikroanalyysi). Kurssin harjoitustyössä menetelmiä hyödynnetään käytännön tasolla ja omatoimisissa kuvaussessioissa opiskelijat tarkastelevat näytteitä liittyen omaan tutkimusalaansa. Omista havainnoista tehdään raportti, joka esitetään muille opiskelijoille kurssin loppuseminaarissa.
Kurssin opetuskieli on englanti.
Lisätietoja: Kurssin johtaja, Tutkimusjohtaja Arto Koistinen
Kurssi antaa osallistujille monipuolisen teoreettisen ja käytännöllisen koulutuksen valomikroskopiaan. Kurssilla käsitellään läpivalaisu-, faasikontrasti-, interferenssi- ja fluoresenssivalomikroskopian sekä kuvantavan spektroskopian perusteet ja niiden käyttö näytteiden tarkastelussa. Kurssilla on vahva käytännön tason lähestyminen tutkimusmenetelmiin, joita hyödynnetään kurssin omatoimisessa harjoitustyössä. Kurssi soveltuu eri alojen tutkijoille ja opiskelijoille (mm. fysiikan, lääketieteen, farmasian, ympäristötieteen laitoksilta), ja antaa hyvät valmiudet menetelmien hyödyntämiseksi jatkotutkimuksissa.

Kurssin sisältö:
Kurssille otetaan maksimissaan 16 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtuu WebOodissa myöhemmin ilmoitettavana ajanjaksona.
Kurssin opetuskieli on suomi/englanti.
- luennot 18 h
- demonstraatiot 12 h
- harjoitustyö 22 h
Lisätietoja: Kurssin johtaja, Tutkimusjohtaja Arto Koistinen

- Aineenkoestuslaitteet: Arto Koistinen
- FTIR: Emilia Uurasjärvi
- MikroCT: Tuomo Silvast
- RAMAN: Emilia Uurasjärvi
- SEM: Jari Leskinen
- TEM: Jari Leskinen
- UV-VIS: Kaisa Raninen
- Valomikroskoopit: Arto Koistinen
Yhteystiedot
Opintojaksoihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Arto Koistiseen.