Ohjelma Kuopiossa

Tutkijoiden yö pe 29.9.2017

Tieteen päivät la 30.9.2017

Tutkijoiden yö perjantaina 29.9.2017

Tutkijoiden yö alkaa yliopistolla Kuopion koulujen 9. luokille suunnatulla ohjelmalla. Koulut on kutsuttu ilmoittautumaan erikseen.

Tiedebussilla ilmaiseksi Matkukseen

Kuopion torin ja Matkuksen välillä linjan 35 busseissa on tiedeohjelmaa perjantaina iltapäivällä 29.9.2017. Luvassa haastatteluja tutkijan työstä ja tutkittua tietoa kiinnostavista aiheista. Tule kuulolle – voit myös esittää kysymyksiä! Juontajana toimittaja Anne Heikkinen. Haastateltavina dosentti Kristiina Huttunen farmasian laitokselta, FT Maria Luojus Aducatesta sekä tutkijatohtori Maija Marushchak ja dosentti Jarkko Akkanen ympäristö- ja biotieteiden laitokselta.

Tiedebussivuorot linjan 35 busseissa 29.9.2017

Klo 13:50–14.15 Tullinkulma 1 L-Matkus. Haastattelu: Dosentti Kristiina Huttunen tutkii lääkeaineiden kohdentamista aivoihin aihiolääketeknologian avulla.

Klo 14:55–15:20 Matkus-Maljalahdenkatu P. Haastattelu: Dosentti Jarkko Akkanen tutkii kemikaalien riskejä ja riskien vähentämistä vesiympäristössä.

Klo 15:50–16:15 Tullinkulma 1 L -Matkus. Haastattelu: Tutkijatohtori Maija Marushchak tutkii ikirouta-alueiden kasvihuonekaasuvirtoja Venäjän tundralla.

Klo 16:55–17:20 Matkus- Maljalahdenkatu P. Haastattelu: Filosofian tohtori Maria Luojus tutkii unihäiriöiden vaikutusta terveyteen ja ajatustoimintoihin väestötutkimuksen menetelmillä.

Tiedebussissa voit matkustaa maksutta!

Tiede-elämyksiä Kauppakeskus Matkuksessa

Tutkijoiden yö tuo tiedettä, tutkijoita ja elämyksiä keskelle ihmisvilinää Kauppakeskus Matkukseen perjantaina 29.9.2017 klo 16–20. Tutustu tieteeseen tapahtumapisteissä, kuuntele ajankohtaisia tiedetuokioita ja tutkijahaastatteluja! Ohjelma on suunnattu lapsiperheille ja muille tieteen ihmeistä kiinnostuneille. Juontajana toimittaja Tuija Pehkonen. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tapahtumapisteissä non-stoppina klo 16–20

 • Kuinka tietokone oppii pelaamaan peliä? Näe kuinka tietokone oppii pelaamaan itsekseen klassista Doom-videopeliä  ilman erillistä ohjelmointia. Tutkijat  esittelevät miten tekoäly käsittelee saamaansa tietoa pelatakseen peliä. Voit myös kokeilla taitojasi itse oppinutta tekoälyä vastaan.
 • Seuraa lääkkeen matkaa ruoansulatuskanavassa. Tule katsomaan, mitä lääkkeelle tapahtuu sen jälkeen, kun olet nielaissut sen ja mikä vaikuttaa sen hajoamiseen ja imeytymiseen. Tutkijat havainnollistavat asiaa ruoansulatuskanavan liikettä mallintavan laitteen avulla. Lapsille myös tehtäviä ja pulmien ratkontaa. Järjestäjinä farmaseuttisen kemian ja biofarmasian tohtoriopiskelijat.
 • Mikromuovien lähteet elinympäristössämme. Mikromuovien syntyminen liittyy läheisesti arkipäiväämme, vaikka emme sitä huomaakaan. Monet arjen rutiinit tuottavat muovihiukkasia materiaalien kulumisen tai niiden työstämisen kautta. Mikromuoveja käytetään myös kosmetiikassa ja kodin kemikaaleissa, mutta onneksi niiden käyttö tuotteissa on vähenemään päin. Tule katsomaan, miltä mikromuovit näyttävät mikroskoopissa! Samalla voit tutustua valokuvanäyttelyymme, jossa esitellään Kallavedestä löydettyjä mikromuoveja.

 • Tutustu ihmiseen VR-laseilla. Virtuaalilaseilla voit kurkistaa ihmiseen pintaa syvemmälle – kolmiulotteisesti. Sovelletun fysiikan laitos.

 • Tule kantamaan kortesi kekoon huippututkimukseen! Itä-Suomen yliopiston metabolomiikkalaboratorion ja Afekta Technologies spin-off yrityksen pisteellä voit antaa sylkinäytteesi metabolomiikka-analytiikan kehitystyön hyväksi! Metabolomiikalla tutkitaan elimistön aineenvaihduntayhdisteitä, eli metaboliitteja, joita voidaan määrittää syljestä useita satoja erilaisia. Mitä kaikkia yhdisteitä, ja mitä ne voivat kertoa elimistön terveydentilasta – tätä selvitetään parhaillaan käynnissä olevassa tutkimuksessa.

 • Tule tunnistamaan Pullervo, Suomen tunnetuin saimaannorppa! Saimaannorppatutkimus on yksi eniten mediaa ja suurta yleisöä kiinnostaneita tutkimusaloja yliopistossamme viime vuosina. Meillä tutkitaan norpan biologiaa, arvioidaan uhkatekijöitä, sekä luodaan uusia menetelmiä suojelun ja seurannan kehittämiseksi. Tällä hetkellä keräämme saimaannorpan kuvapankkia (photo-ID), sillä jokainen saimaannorppa voidaan tunnistaa yksilöllisesti sen turkin kuvioinnista – tule sinäkin tunnistamaan Pullervo!
 •  Nallesairaala, Nalleapteekki ja Nalleneuvola. Nallelääkärin vastaanotolle voi tuoda nalleja ja muita leluja potilaiksi ilman ajanvarausta. Nallesairaalassa lapsi saa hauskoja ja turvallisia kokemuksia lääkärissä käymisestä ja Nalleapteekista voi noutaa Nallesairaalassa määrätyt leikkilääkkeet. Nyt mukana myös Nalleneuvola! Järjestäjinä lääketieteen opiskelijoiden FiMSIC-järjestö (Finnish Medical Students' International Committee), Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos ja Savonia-ammattikorkeakoulun hoitotyön opiskelijat.
 • Tule tutustumaan lääkevalmistukseen! Itä-Suomen yliopiston apteekki opastaa leikkimielisesti miten valmistetaan kapseleita pienille potilaille. Näe ja koe miten lääkkeen raaka-aineet punnitaan, sekoitetaan ja pakataan. 
 • Tule leikkimään laboratoriotutkijaa! Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Ympäristöterveyden yksikön pisteellä voit tunnistaa homeita, kokeilla pipetoimista ja testata pH:ta. Tutkijat kertovat miten ympäristömme vaikuttaa terveyteemme esimerkiksi sisäilman mikrobien tai arjen kemikaalien kautta. Selfiepisteellä voit valokuvata itsesi laborantin asussa!
 • 3D-ääntä juuri sinulle. Tutkijoiden perustama OwnSurround-yritys kehittää uutta menetelmää kolmiulotteisen äänen tuomiseksi mm. kuulokekuunteluun. 3D-ääni perustuu henkilökohtaiseen akustiseen profiiliin, jonka voi tulevaisuudessa tehdä itse kännykällä.
 • Verkostoista voimaa! Tutustu Mothers in Business Ry:n (MiB Ry) toimintaan ja uudenlaiseen äitiverkostoon, jossa kantava idea on halu kehittää itseään ja ammattitaitoaan perhevapaiden aikana ja työelämään paluun jälkeen. Yhdistys tukee jäsenten ammatillista kehittymistä ja antaa eväitä perheen ja työn yhteensovittamiseen. Verkosto tarjoaa erityisesti korkeakoulutetuille äideille vertaistukea, koulutuksia ja verkostoitumistilaisuuksia. Tapaamisiimme ovat tervetulleita myös lapset! Tule tutustumaan, keskustelemaan ja kuulemaan tulevasta toiminnastamme. Paras verkostoitumisvinkki palkitaan!

 • Palofysikaaliset ilmiöt. Mitä tuli on? Miten se sammuu? Miten palovaroitin toimii? Onko niissä eroja? Tervetuloa tutustumaan eri sammutusmenetelmiin sekä palovaroittimien sielunelämään Pohjois-Savon pelastuslaitoksen järjestämällä toimintapisteelle.

 • Mikä sinusta tulee isona? Leikkimielinen uratesti vinkkaa sinulle sopivan koulutusalan Itä-Suomen yliopistossa. UEF-lähettiläät.

 • Itä-Suomen Biopankki. Biopankkisuostumuksen antaneiden henkilöiden näytteitä ja niihin liittyviä tietoja tallennetaan biopankkiin tutkimuskäyttöä varten. Mitä näytteille ja tiedoille tapahtuu biopankissa? Onko suostumuksen antamisesta minulle hyötyä? Jokainen täysi-ikäinen voi antaa biopankkisuostumuksen ja edistää siten terveyden tutkimusta.Tutustu biopankin toimintaan ja tarkastele ihmisperäisiä kudosnäytteitä mikroskoopista ja tietokoneelta. Lisäksi pisteellä on mahdollisuus antaa biopankkisuostumus.

Tule kurkistamaan, miltä kudosnäytteet, homeet tai mikromuovit näyttävät mikroskoopissa! Kuva viime vuoden tapahtumasta.

Tiedetuokiot klo 16–19, juontajana Tuija Pehkonen

 • Klo 16 Raskausajan stressin mittaaminen uudenlaisella menetelmällä - stressihormonien määrittäminen äidin ja vastasyntyneen hiusnäytteistä. Uudenlaisella menetelmällä kykenemme selvittämään äidin ja vastasyntyneen hiusnäytteistä stressihormonipitoisuudet synnytystä edeltäneiltä kuukausilta. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia selvittää objektiivisesti stressiä ja voimme selvittää vastauksia moniin perheitä ja tutkijoita askarruttaviin kysymyksiin – Kokiko vastasyntynyt stressiä kohdussa? Vaikuttavatko äidin elämäntavat ja stressaavat kokemukset sikiön kokemaan stressiin? Entä miten stressi vaikuttaa raskausajan komplikaatioihin esim. raskausmyrkytykseen? Osasiko äiti tunnistaa stressin tasonsa raskausaikana? Tutkija, tohtorikoulutettava, LK Lauri Uusitalo.
 • Klo 16.30 Mikromuovit ovat riski ympäristölle. Mikroskooppisten pienten muovihiukkasten eli mikromuovien on todettu aiheuttavan enemmän ympäristöongelmia kuin isokokoisemman muoviroskan. Mikromuovia  on kaikissa maailman merissä ja sitä on löydetty myös järvistä ja joista. Muovia on kulkeutunut ympäristöömme vasta noin 60 – 80 vuotta, mikä on hyvin lyhyt aika. Mikromuovin lähteitä ja kulkeutumisreittejä ympäristöön on hyvin paljon. Voimmeko mitenkään vähentää mikromuovien syntymistä ja estää niiden kulkeutumista ympäristöön? Mikromuovitutkija Samuel Hartikainen.

 • Klo 17 Kasvaako lapsi käyrällä? Lapsen kasvu on ikkuna lapsen terveyteen. Sen avulla on mahdollista tunnistaa sairauksia jo ennen sen muita oireita. Lisäksi kasvusta voi tunnistaa terveysriskejä kuten ylipaino. Lapsen kasvu arvioidaan jokaisella neuvola- ja kouluterveydenhuollon käynnillä kasvukäyrillä. Lapsen kasvua verrataan terveiden ikätovereiden ja lapsen aiempaan kasvuun. Kasvun nopea taittuminen alas- tai ylöspäin ja reilu poikkeama ikätovereista voi olla merkki sairaudesta. Kasvun arvioinnin tukena käytetään kasvun seulontasääntöjä. Ne määrittävät milloin kasvusta tulee olla huolissaan. Seulonnassa poikkeavaksi tunnistettu kasvu ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sairautta vaan lisäksi huomioidaan lapsen muut oireet ja löydökset. Valtaosa seularikkomuksista paljastuukin tarkempien tutkimusten jälkeen aivan terveeksi kasvuksi. Lastenlääkäri, tutkija, LT Antti Saari.
 • Klo 17.30 Ilmasto- ja säävisualisoinnit. Aina ei ole helppoa esittää monimutkaista ja perehtymistä vaativaa tutkimustietoa suurelle yleisölle. Hyvä tutkimustiedon visualisointi tiivistää tutkimuksen päätuloksen selkeään, yksinkertaiseen ja havainnollistavaan kuvaan tai animaatioon. Sääkartta on kaikille tuttu esimerkki monimutkaisen tietokonesimulaation tuottaman tiedon selkeästä visualisoinnista. Näin syntyi maailmalla levinnyt lämpötilavisualisointi. Erikoistutkija Antti Lipponen.
 • Klo 18 Tekoälyjen opettaminen. Klassiset tekoälyt toimivat ohjelmoitujen sääntöjen pohjalta, mikä voi rajoittaa järjestelmän tehokkuutta. Modernit tekoälyt voivat oppia ja toimia täysin itsenäisesti annetussa ympäristössä, joskus jopa ihmistä tehokkaammin. Yliopistotutkija Ville Hautamäki.
 • Klo 18.30 Näin markkinointi muokkaa tekemiäsi lomavalintoja. Luulitko, että ihan itse päätät, mihin ja miten matkustat? Markkinoijat pyrkivät jatkuvasti vaikuttamaan lomaasi liittyviin valintoihin: mihin matkustat, mistä varaat lomasi, missä yövyt ja mitä teet lomallasi. Tietämällä, miten valintoihisi vaikutetaan, pystyt miettimään tarkemmin omaa lomaasi koskevia päätöksiä ja tunnistamaan markkinoinnin vaikutukset, ehkä jopa myös säästämään selvää rahaa. Tutkimuspäällikkö Juho Pesonen.

Klo 19–20 Waynes Coffee: Miten minusta tuli tutkija?

Kuuntele tutkijoiden tarinoita kahvikupposen äärellä. Toimittaja Tuija Pehkosen haastateltavana mm. akatemiatutkija Kati Hanhineva kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä, professori Jouko Vepsäläinen farmasian laitokselta sekä kansainvälisen liiketoiminnan ja myynninjohtamisen professori Mika Gabrielsson. Maksuton kahvi tai tee ja cookie 50 ensimmäiselle!

Hanhineva tutkii ja kehittää metabolomiikka-analyysimenetelmää, jonka avulla voidaan selvittää entistä monipuolisemmin muun muassa ruokavalion ja lääkkeiden vaikutuksia elimistössä.

Vepsäläinen on tehnyt laajasti synteettisen ja anlyyttisen kemian tutkimusta.  Viime vuosina tutkimus on keskittynyt uusien ekologisesti kestävien puhdistusmateriaalien valmistukseen ja testaukseen sekä biotalouteen, jossa yritetään löytää biomassoista erilaisia öljyä korvaavia yhdisteitä.

Gabrielsson on tutkinut mm. Born globals -yrityksiä, jotka syntymästään lähtien pyrkivät maailmanlaajuisiksi. Lisäksi hän on erikoistunut myynnin jakelukanaviin, jotka ovat suomalaisille yrityksille kasvun kannalta keskeisiä.

 

Tieteen päivät lauantaina 30.9.2017

Tieteen päivät järjestetään Kuopion kaupungintalolla lauantaina 30.9.2017 klo 9.30-17. Luvassa on mielenkiintoista tiedeohjelmaa: tiedekahvila, luentoja, keskusteluja, laajennettua todellisuutta ja paljon muuta! Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ohjelmassa mm.

Klo 9.30-12.30 Ursan planetaarioesityksiä (juhlasali)

 • Tutustu avaruuteen oikeassa planetaariossa! Ursan liikuteltava planetaario nyt Kuopiossa. Esitykset alkavat klo 9.30, 10, 10.30, 11, 11.30 ja 12. Esityksen kesto noin 20 minuuttia, mukaan mahtuu kerralla noin 25 henkeä. Suositusikäraja 5 vuotta.

Klo 9.30 alkaen esittelypisteet

 • Tule tutustumaan pienpolttosimulaattoriin! Pienpolttosimulaattori SIMO on torilla kaupungintaloa vastapäätä Tieteen päivien ajan. Tervetuloa keskustelemaan tutkijoiden kanssa puunpolton pienhiukkaspäästöistä ja tutustumaan kontteihin, joilla  simuloidaan tulisijallista omakotitaloa ja puulämmitteistä saunaa.
 • Heart2Save. Mitä saadaan kun lääkäri ja fyysikko pannaan yhteen: a) aivohalvauksen estoon tarkoitettu mobiililaite b) uusia kansalaisia vai b) riita? Tule katsomaan, mitä ollaan saatu aikaiseksi!
 • Tieteen neljäs todellisuus – HoloLens ja Sm4rtLab. Sm4rtLab on uusi tapa käyttää laboratoriota mistä päin maailmaa tahansa. HoloLens tarjoaa yhdenlaisen käyttöliittymän laboratorioon, muta sillä on myös paljon muita mahdollisuuksia tuoda virtuaalinen todellisuus keskuuteemme.
 • Tietokirjoja. Tietokirjaesittelyä ja -myyntiä. Kirjakauppa Rosebud.
 • Hyvällä tieteellä on välittäjänsä. Tutustu yliopiston kirjastoon! Itä-Suomen yliopiston kirjasto on avoin julkinen tieteellinen kirjasto.
 • Itä-Suomen Biopankki. Biopankkisuostumuksen antaneiden henkilöiden näytteitä ja niihin liittyviä tietoja tallennetaan biopankkiin tutkimuskäyttöä varten. Mitä näytteille ja tiedoille tapahtuu biopankissa? Onko suostumuksen antamisesta minulle hyötyä? Jokainen täysi-ikäinen voi antaa biopankkisuostumuksen ja edistää siten terveyden tutkimusta.Tutustu biopankin toimintaan.

Klo 12 Tiedekahvila Café Smart (ruokala)

Hei, meitä mitataan! Tuleeko meistä teknologian avulla terveempiä? Juontajana toimittaja Anne Heikkinen.

 • Robotiikkaa ja liikemittauksia. Miten ihmisen liikettä voi tallentaa kameroilla tai antureilla ja miten tietoa voi käyttää kuntoutuksen arvioinnissa? Voiko robotti auttaa aivohalvauspotilaan kättä kuntoutumaan? Signaalin- ja kuvankäsittelyn professori Pasi Karjalainen.
 • 100 vuotias Suomi-neito mittaa itseään. Miten voi seurata oman kehon toimintaa ja mitä iloa siitä on? Tuleeko vuorokaudessa riittävästi askeleita ja riittääkö uni? Liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen.
 • Biopankit, terveystieto hyötykäyttöön. Henkilökohtaisen lääketieteen ja biopankkitoiminnan professori Arto Mannermaa.

Klo 13.30 Kestävä elintarvike (juhlasali)

Kestävistä elintarvikkeista koostuu kestävä ruokavalio. Kestävä ruokavalio sisältää ruoan ravitsemuksellisen laadun ja turvallisuuden lisäksi vaatimukset oikeudesta ruokaan, ruoan saatavuudesta ja saavutettavuudesta ihmisoikeudellisena arvolähtökohtana, sosiaalisesta hyväksyttävyydestä, reiluudesta, eettisyydestä, kulttuurisesta soveltuvuudesta sekä ekologisesta kestävyydestä. Puhujat nostavat näistä kriteereistä esille erityisesti ravitsemukseen, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja ympäristöön liittyviä näkökulmia.

 • Puheenjohtaja: professori Juha Helenius (Helsingin yliopisto): Kestävä ruokavalio – mitä se tarkoittaa? (johdanto)
 • Emeritusprofessori Atte von Wright (Itä-Suomen yliopisto): Voinko syödä terveeksi paitsi itseni myös ympäristön?
 • Professori Tiina Silvasti (Jyväskylän yliopisto): Voiko ympäristöystävällinen ruoka olla samalla oikeudenmukaista?

Klo 15 Tieto, pelot ja huuhaa – ympäristön terveysriskit mediassa (juhlasali)

Ympäristöterveydelliset riskit, kuten säteily, kiinnostavat ja huolestuttavat – ja media saa niistä otsikoita. Millaisia kokemuksia asiantuntijoilla on riskien käsittelystä mediassa ja miten erottaa oikea tieto uskomuksista ja pelottelusta? Professori Jukka Juutilainen ja dosentti Jonne Naarala Itä-Suomen yliopiston Säteily- ja kemikaalitutkimuksen ryhmästä sekä kirjailija, tiedetoimittaja Tiina Raevaara keskustelevat tiedetoimittaja Ulla Järven johdolla. Järjestäjänä Suomen tiedetoimittajain liitto.

Klo 16 Tietokirjaraati (juhlasali)

Raati arvioi hiljattain julkaistuja, suurelle yleisölle suunnattuja kiinnostavia tietokirjoja. Puheenjohtajana yliopiston kirjaston johtaja Jarmo Saarti. Raadissa mukana teologian tohtori, tietokirjailija Kari Kuula, toimittaja Sami Vainio, dosentti Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä ja dosentti Kaarina Mönkkönen yhteiskuntatieteiden laitokselta. Järjestäjinä Itä-Suomen yliopisto ja Suomen tietokirjailijat ry.