Takaisin

Eksoottista lähiruokaa – sirkkoja lautasella

Pe 5.5.2017

 

NASAn ja Karelia AMK:n yhteistyöprojektin Epic Challenge Joensuun oppilaat testasivat mahdollista avaruusruokaa ja tulevaisuuden kestävää ravintovaihtoehtoa – Suomessa kasvatettuja sirkkoja – Joensuun normaalikoululla.

 

Joensuun normaalikoulun kotitalousluokka pääsi näkemään aivan uudenlaisia raaka-aineita 19.4. Epic Challenge -ohjelmaan osallistuva, itseään Team Trinityksi kutsuva opiskelijaryhmä paistoi ja maistoi tulevaisuuden avaruusruokaa, sirkkoja. Valkosipulisirkkojen lisukkeena lautaselta löytyi myös bataattiranskalaisia.

 

Tiimi on parhaillaan rakentamassa menetelmää, joka huolehtii astronauttien ravinnontuotannosta tulevilla Mars-matkoilla. Ennen kuin astronauteille voi syöttää hyönteisiä, niiden makumaailma on kuitenkin testattava itse. Kokeilun tulokset olivat positiiviset.

 

– Sirkat olivat parempia kuin bataattiranskalaiset, toteavat sekä Igor Oinonen että Verneri Hirvonen.

 

– Ne olivat rapeita ja pisteliäitä, mutta paremmin maustettuna voisin syödä sirkkoja vaikka kahdesti viikossa, julistaa Otto Kuusela.

 

Mikko Turunen olisi valmis korvaamaan sirkoilla ainakin osan jokapäiväisistä liharuoista. Suurin osa seitsenjäsenisestä tiimistä koki, että sirkkojen syömisestä vaikeinta teki ajatus siitä, että ne ovat hyönteisiä. Erityisesti Noora Väisästä pienet hyönteisenjalat etukäteen kammottivat, varsinkin jos ne tarttuisivat hampaisiin. Itse maku tai suutuntuma eivät olleet lainkaan vastenmielisiä.

 

Sirkat oli ostettu Suomalaiselta yritykseltä, EntoCubelta, joka kasvattaa hyönteisensä Espoossa ja visioi niiden tulevaisuudessa ratkaisevan nälänhätä- ja ympäristöongelmia. Virallisesti sirkkoja saa EU-direktiivien mukaan myydä syötäväksi vasta vuonna 2018, joten siihen asti maistelu on omalla vastuulla. Muualla maailmassa, kuten Aasiassa, hyönteiset ovat kuitenkin hyvin tavanomainen ravinnonlähde. Ehkä ne tulevat olemaan sitä myös tuleville marsilaisille.

 

Lue lisää sirkkakokkauksesta, Epic Challenge -projektista ja tiimin edistymisestä: https://teamtrinityblog.wordpress.com/

 

Anna Talkkari

Kirjoittaja ja kuvaaja on Joensuun normaalikoulun toisen vuoden opiskelija.