Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Venla (vas.) ja Vilma Vottonen, Norssin lukio

Venla (vas.) ja Vilma Vottonen valitsivat sekä Hygienia- että anniskelupassit suoritettaviksi.

Lukiolaisille työelämän taitokortteja

Lukiolaisille on ollut parin vuoden ajan mahdollista maksutta suorittaa korkea-asteen opintoja avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun kautta. 

  • Visa Tuominen


Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston ja Karelia Ammattikorkeakoulun opetustarjontaa avattiin avoimen ammattikorkeakoulun kautta lukiolaisille noin vuosi sitten. Tarjolla on ollut vuosittain kymmeniä kursseja ja osallistujamäärät ovat pyörineet myös muutamissa kymmenissä lukiolaisissa.

Täksi lukuvuodeksi otettiin Karelia AMK kanssa askel pidemmälle. Hygienia- ja anniskelupassi sekä työturvallisuuskortti aikataulutettiin täsmäämään Joensuun keskustan lukioiden jaksojärjestelmään ja lukujärjestykseen. Opetus on lukiolaisille ilmaista, lukuun ottamatta pientä korttimaksua, joka esimerkiksi työturvallisuuskortista on vain 15 euroa. Kortilla voi todistaa työnantajille suorittaneensa kyseisen kurssin.

Näitä ns. työelämän taitokortteja on nyt valinnut Norssilta ja Itä-Suomen suomalaisvenäläisen koulun lukiosta jo yhteensä 197 opiskelijaa. Lisäksi kursseille osallistuu Joensuun yhteiskoulun ja lyseon lukioilta useita kymmeniä osallistujia, joten kortin suorittavien määrä rikkoo kirkkaasti aiemmat osallistujamäärät.

Normaalikoulun lukion kakkosluokkalaisista kaksoset Venla (kuvassa vasemmalla) ja Vilma Vottonen ovat kummatkin valinneet suorittavansa joulukuussa Anniskelu- ja Hygeniapassit.

”Hygieniapassin tarvitsen viikonlopputöitäni varten”, sanoo Venla ja jatkaa: ”Pyörittelin vähän omia kurssivalintojani ja lukujärjestykseen mahtui myös anniskelupassi, niin samalla kertaa menee sekin. Eihän sitä tiedä, jos aikanaan kesätöihin tarvitsisi molempia.”

Vilma kiittelee puolestaan, miten helppoa oli ottaa passit suoritettaviksi, kun ne sai sopimaan lukujärjestykseen. Lisäksi hän muistuttaa passien maksun olevan halvempi kuin muualla "ja saahan näistä myös puolitoista lukiokurssia.”

Työelämän taitokortit ovat lukiolaisten valittavissa kolmanteen jaksoon, joulu-tammikuussa. Mukaan mahtuu vielä, paitsi työturvallisuuskortin ryhmä on jo täyttynyt. Opetus toteutetaan ilmeisesti etäyhteydellä.