Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Norssin lukion abit 2021 Antti ja Salla

Antin ja Sallan suunnitelmat ovat varsin selkeät

Korkea-asteen yhteishaku alkoi

Tämän vuoden korkea-asteen yhteishaku on alkanut.

  • Teksti ja kuva Visa Tuominen

Tämän vuoden korkea-asteen yhteishaku on alkanut. Haku on jaettu kahteen vaiheeseen. Tammikuun haussa ovat tarjolla yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen vieraskieliset koulutukset, sekä Taideyliopiston ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutukset.

Suurin osa Norssin abiturienteista hakee kuitenkin vasta maaliskuun yhteishaussa eli ns. päähaussa. Norssin lukion opojen epävirallisen tilaston mukaan Norssin noin 110 abia on hakemassa noin 30 eri koulutukseen. Tänä vuonna suosituimmat suunnitelmat ovat:

  1. Diplomi-insinööri, 14 hakijaa 
  2. Lääketieteelliset alat, 12 hakijaa 
  3. Suunnitelmallinen välivuosi, 10 henkilöä 
  4. Psykologia, 8 hakijaa 
  5. AMK-insinööri, 7 hakijaa 
  6. Kauppatieteet, 6 hakijaa. Muiden hakukohteiden hakijamäärät jäävät Norssissa alle viiden henkilön.

Norssin 3A -luokan abiturienteista Antti Kärkkäinen (kuvassa vasemmalla) ja Salla Karhu eivät kumpikaan ole vielä hakemassa tammikuun haussa, vaan maaliskuun päähaussa. Suuret linjat ovat olleet selvillä jo pitkään molemmille. Kummankin abiturientin tähtäimessä olisi ensisijaisesti päästä todistusvalinnalla sisälle seuraavaan oppilaitokseen, mutta jotain hienosäätöä on vielä pohdittavana ennen maaliskuuta.

Sallan suunnitelmissa on hakea sosiaalitieteitä opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Ja tuleeko logopedia toiseksi hakukohteeksi, on vielä harkinnassa.
-”Sosiaalitieteet alana kiinnostaa ja minusta pitää hakea opiskelemaan ensisijaisesti sitä, mikä kiinnostaa. Sosiaalitieteissä yhdistyy oikeastaan kaikki: vuorovaikutus ihmisten kanssa, yhteiskunnalliset asiat ja aikanaan työnkuva. Ilmeisesti töitäkin alalla riittää.”

Antin suunnitelmana on hakea diplomi-insinööriksi joko Tampereen tai Aalto yliopistoon. Koulutuksen tarkempi linja täsmentyy vielä.
- ”Oikeastaan se, että lukiossa matemaattiset aineet ovat sujuneet hyvin, on suunnannut valintaani. Diplomi-insinöörin koulutus pitää monta uravaihtoehdon ovea auki, joten siksi olen hakemassa tuonne.”

Tammikuun yhteishaku 5.1. – 21.1.2021.
Maaliskuun yhteishaku 17.3. – 31.3.2021.