Alzheimermarkkeritutkimukset

Vasemmalla on  linkit Biomarkkerilaboratorion maksupalvelutoimintana tehtäviin määrityksiin.

Alzheimerin taudin aiheuttamat aivomuutokset kehittyvät hitaasti, ja ne ovat havaittavissa jo vuosia ennen kuin tauti aiheuttaa kliinisiä oireita. Alzheimerin taudin aivomuutoksiin liittyviä proteiineja ovat tau-proteiini sekä sen fosforyloitunut muoto fosfo-tau, ja amyloidi-beta42, joita voidaan mitata selkäydinnesteestä.

Terveisiin henkilöihin verrattuna Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla selkäydinnesteen amyloidi-beta42 pitoisuus on alentunut, tau- ja fosfo-tau -pitoisuudet ovat kohonneet. Tutkimustieto selkäydinnesteen markkereiden käytettävyydestä Alzheimerin taudin diagnostiikassa on kasvanut niin vakuuttavaksi, että selkäydinnestetutkimukset sisältyvät yhtenä positiivisena varmentavana tutkimuksena tuoreeseen uudistettuun Alzheimerin taudin diagnostiseen kriteeristöön.

Testistä voi olla hyötyä etenkin lieväoireisilla potilailla, joilla epäillään Alzheimerin tautia, depression ja Alzheimerin taudin erotusdiagnostiikassa, sekä potilailla, joilla on epätyypillinen taudinkuva.

Laboratoriomme noudattaa kansainvälisiin standardeihin perustuvaa laatujärjestelmää. Alzheimerin taudin merkkiainemenetelmät ovat laboratoriossamme käyttötarkoitustaan varten validoituja. Seuraamme niiden laatua jatkuvasti sisäisten kontrollien avulla.

Merkkiaineiden hinnat

Merkkiaineiden (Li-FosTau, Li-Tau, Li-BAm42) hinnat ovat toistaiseksi voimassa (alkaen1.6.2017):

  • Kolmen merkkiaineen yhdistelmä: 360,00 €
  • Kahden merkkiaineen yhdistelmä: 245,00 €
  • Yksittäinen merkkiaine: 152,00 €

Lisätietoja

Laboratorion johtaja
Sanna-Kaisa Herukka, FT
Kliininen lääketiede / Neurologia
Itä-Suomen yliopisto
Kuopion kampus
040 548 62 47, fax 017 163 539
sanna-kaisa.herukka( at )uef.fi 

Asiakaspalaute

Voittte antaa palautetta toiminnastamme > tällä web-lomakkeella <.
Palautteen voi antaa myös anonyymisti.
Palautteenne on meille tärkeä !