Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tuuliturbiini.

Tuulivoimaprojekti kietoo sisäänsä monimutkaisen juridisen kehyksen

Kunnan kannalta tuulivoimaprojekti ei ole vain kaavoitusta. Tätä mieltä ovat Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen tutkijat Matti Muukkonen ja Kimmo Malin. Heidän tuoreessa tutkimuksessaan ”Tuulivoimarakentaminen projektina” (Focus Localis 1/2024, https://journal.fi/focuslocalis/article/view/136166/91086) tuulivoimarakentamista tarkastellaan selvästi aiemmasta ympäristöoikeudellisesta ja erityisesti kaavoitukseen keskittyneestä tavasta poiketen. 

Artikkelissa tuulivoimarakentamista käsitellään otsikon mukaisesti projektina hahmottaen kaikki ne vaiheet, joita rakentamiseen liittyy. Kontekstin apuvälineenä on Motivan tekemä listaus projektiin sisältyvistä toimenpiteistä, joiden juridiikkaa kuntaoikeuteen erikoistunut julkisoikeuden yliopistonlehtori Muukkonen ja maankäyttöön erikoistunut ympäristöoikeuden yliopistonlehtori Malin artikkelissa systematisoivat.

– Tämän artikkelin pontimena ovat olleet käytännön tarpeet. Sen ohella, että olemme tutkineet kuntia koskevaa juridiikkaa, on meillä molemmilla kokemus kunnallisesta päätöksenteosta joko viranhaltijana tai luottamushenkilönä. Kentällä kaivataan kokonaisuudet huomioivaa tarkastelua, Muukkonen kertoo. 

Hänen mukaansa oikeustieteen valtavirtaa edustavan menetelmän, lainopin on kehityttävä tällaisten tarpeiden mukana. 

– Palattuani kunnista akateemiseen maailmaan, olen pyrkinyt hahmottamaan oikeudellisia kysymyksiä yhä enemmän simuloiden vanhaa roolia viranhaltijana. Tämä avaa ihan uudentyyppisiä kysymyksenasetteluja, kun ei ole sidottu ajatuksissaan vaikkapa siihen, mitä oikeuskäytäntöä on syntynyt, entinen kolmen kunnan kunnanjohtaja toteaa.

Artikkelissaan Muukkonen ja Malin perustelevat lähestymistapaa ja hyödyntävät Lapin yliopiston varallisuusoikeuden emeritusprofessori Juha Karhun (ent. Pöyhönen) ajatuksia niin sanotusta projektijuridiikasta. Karhun mukaan projektijuridiikka saa sisältönsä siitä, että yhtäältä samaan pöytään tuodaan eri oikeudenalojen asiantuntijoiden osaamista, mutta toisaalta myös sitä, että erillisenä käsiteltäviä asioita niputetaan yhteen. 

– Erityisesti lainopin näkökulmasta tämä on hedelmällistä, Malin toteaa. 

Hänen mukaansa nyt tehty tutkimus toi myös ympäristöoikeuteen uusia ajatuksia.

– Malli tarjosi hyvän työkalun asiaan, sillä tuulivoimasääntely on säädösteknisesti poikkeuksellisen hajautunutta, kerroksellista ja moniulotteista. 

Myös Malinin mielestä tutkimuksessa hyödynnetty ote oletettavasti antaa kunnille paremmat eväät ymmärtää kokonaisuutta ja sitä kautta päästä lainmukaisesti toteutettuun tuulivoimaprojektiin.

Lisätietoja:

HTT, OTT, YTM, dosentti, julkisoikeuden yliopistonlehtori Matti Muukkonen, matti.muukkonen@uef.fi
p. 050 352 2394

OTT, ympäristöoikeuden yliopistonlehtori Kimmo Malin, kimmo.malin@uef.fi, p. 040 839 2248

Muukkonen, Matti & Malin, Kimmo: Tuulivoimarakentaminen projektina. Focus Localis 1/2024, s. 99–111: https://journal.fi/focuslocalis/article/view/136166/91086