Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Putkisto ja mittari.

M.Sc.(Pol) Mykola Iakovenko, väitös 21.8.2023: Väitöstutkimus tarkastelee valtioiden toimia kaasumarkkinainfrastruktuurin kehittämisessä Euroopan unionissa ja Energiayhteisössä

Eurooppaoikeuden alan väitöskirja tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa Joensuun kampuksella.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?

Väitöskirjassa tarkastellaan valtioiden toimia kaasumarkkinainfrastruktuurin kehittämisessä EU:n jäsenvaltiossa sekä Energiayhteisön sopimusosapuolivaltioissa. Erityisenä tarkastelun kohteena ovat EU:n jäsenvaltioista Puola sekä Liettua ja Energiayhteisön sopimusosapuolista Ukraina.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?

Edellä mainituissa valtioissa valtion energiasektoria koskevat toimenpiteet ovat perinteisesti keskittyneet erityisesti energianhuoltovarmuuteen. Toimenpiteet ovat puuttuneet voimakkaasti vapaiden energiamarkkinoiden toimintaan. Kyseiset toimenpiteet koskevat kaasumarkkinoiden toimijoiden infrastruktuurin kehittämiseen liittyviä velvoitteita, jotka ovat kunnianhimoisempia kuin EU:n ja Energiayhteisön kaasualalle asettamat yleiset vaatimukset. Yleensä hallitukset käyttävät yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja (Services of General Economic Interest, SGEI) ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) valtiontukimääräyksiä kehittääkseen velvoitteita kaasun toimitusvarmuuden varmistamiseksi.

Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?

Tutkimus luo kokonaisvaltaisen kuvan maakaasutoimitusten turvallisuuskysymyksistä, maakaasuinfrastruktuuria koskevan EU-sääntelyn kehityksestä, yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvistä palveluista ja valtiontukisääntelystä erityisesti tutkimuksessa tarkastelluissa valtioissa. Väitöskirjassa ehdotetaan myös parannuksia tällä hetkellä käytössä oleviin toimenpiteisiin. Aihe on erittäin ajankohtainen otettaessa huomioon meneillään oleva globaali energia- ja turvallisuuskriisi, jossa ihanteellisimpien ja tasapainoisimpien ratkaisujen löytäminen infrastruktuurin kehittämisen varmistamiseksi ovat keskeisessä asemassa. 

Lisätietoja:

Mykola Iakovenko, mykola.iakovenko(at)uef.fi