Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Ympäristötiede_mikromuovi.

Ensimmäinen yksityiskohtainen tutkimusprotokolla mikro- ja nanomuovien ekotoksikologisten vaikutusten selvittämiseen julkaistu

​​​​​​​Kansainvälinen tutkijatiimi on julkaissut ensimmäisen harmonisoidun protokollan mikro- ja nanomuovien ekotoksikologisten vaikutusten tutkimukseen. Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden johdolla kehitetty protokolla julkaistiin arvostetussa Nature Protocols -tiedelehdessä.

Muovisaasteesta on tullut merkittävä maailmanlaajuinen ympäristö- ja terveysongelma, jonka haitallisiin vaikutuksiin on viime aikoina havahduttu yhä laajemmin. Mikro- ja nanomuovien ekotoksikologisten vaikutusten tutkimiseen ei kuitenkaan ole ollut harmonisoituja ohjeita tai protokollaa. Nykyisissä ekotoksikologissa tutkimuksissa käytetään usein mallina kaupallisia pyöreitä partikkeleita, vaikka luonnossa muovipartikkelit esiintyvät vaihtelevan muotoisina ja kokoisina, ja myös niiden kemiallinen koostumus vaihtelee. Lisäksi tutkimuksissa käytetään usein protokollia, jotka on kehitetty haihtuvien ja vakaasti leviävien kemikaalien tutkimukseen, vaikka nämä menetelmät eivät ole optimaalisia mikro- ja nanomuovien tutkimiseen: muovipartikkelit eivät liukene ja ne käyttäytyvät usein dynaamisesti altistusliuoksessa riippuen esimerkiksi niiden fysikaalis-kemiallisista ominaisuuksista ja liuoksen ioniväkevyydestä.

Nyt julkaistu tutkimusprotokolla ottaa huomioon muovipartikkelien erityisominaisuudet ja dynaamisen käyttäytymisen erilaisissa altistustilanteissa. Protokollan avulla on muun muassa mahdollista tuottaa aiempaa realistisempia mikro- ja nanomuovipartikkeleita, jotka muistuttavat luonnossa esiintyviä hiukkasia. Protokollassa kuvataan myös testausmenetelmä, jonka avulla on mahdollista suorittaa lyhyt- ja pitkäaikaisia maaperän ja vesieliöiden toksisuustestejä.

Tutkijat ovat itse hyödyntäneet protokollaa mikro- ja nanomuovipartikkelien toksisuustestaukseen muun muassa meduusoissa, järvisimpukoissa, vesikirpuissa ja kastemadoissa. Uutta protokollaa hyödyntävä toksisuustestaus vie koe-eliöstä riippuen vuorokaudesta kahteen kuukauteen, ja sitä voivat hyödyntää niin alan opiskelijat ja tutkijat kuin ympäristöriskien arvioijat ja teollisuuden edustajat.

Lisätietoja:

Fazel Monikh, Itä-Suomen yliopisto, fazel.monikh@uef.fi, p. 050 528 1646

Jussi Kukkonen, Itä-Suomen yliopisto, jussi.kukkonen@uef.fi, p.  040 148 5410

Tutkimusartikkeli:

Abdolahpur Monikh, F., Baun, A., Hartman, N.B., Kortet, R., Akkanen, J., Lee, J-S., Shi, H., Lahive, E., Uurasjärvi, E., Tufenkji, N., Altman, K., Wiesner, Y., Grossart, H-P., Peijnenburg, W. & Kukkonen, J. 2023: Exposure protocol for ecotoxicity testing of microplastics and nanoplastics. Nature Protocols. https://doi.org/10.1038/s41596-023-00886-9

Avainsanat