Tutkijoiden yö Kuopiossa 28.9.2018

Tiede-elämyksiä Kauppakeskus Matkuksessa

Tutkijoiden yö tuo tiedettä, tutkijoita ja elämyksiä keskelle ihmisvilinää Kuopioon Kauppakeskus Matkukseen perjantaina 28.9.2018 klo 16–20. Tutustu tieteeseen tapahtumapisteissä, kuuntele ajankohtaisia tiedetuokioita ja pika-annoksia tutkimuksesta! Ohjelma on suunnattu kaiken ikäisille tieteen ihmeistä kiinnostuneille. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tapahtuman juontajana Matkuksessa toimii uutisankkuri Matti Rönkä.

Tiedebussilla ilmaiseksi Matkukseen

Kuopion torin ja Matkuksen välillä linjan 35 busseissa on Tutkijoiden yön ohjelmaa perjantaina iltapäivällä 28.9.2018. Luvassa haastatteluja tutkijan työstä ja tutkittua tietoa kiinnostavista aiheista. Tule kuulolle – voit myös esittää kysymyksiä! Juontajana toimittaja Risto Löf.

Tiedebussivuorot  linjan 35 busseissa 28.9.2018

13:55 – 14:20 Tullinkulma – Matkus. Rahapelit – viihdettä ja ongelmia. Suurin osa suomalaisista pelaa joskus rahapelejä. Miten pelaamme ja millaisia riskejä otamme? Entä millaisia ovat ongelmapelaajat? Projektitutkija, YTT Niko Suhonen.

14:45 – 15:15 Matkus - Maljalahdenkatu. Aivoja labrasta – tai ainakin melkein. Nuorempi tutkija Ilkka Fagerlund valmistaa laboratoriossa aivo-organoideja, joita voidaan käyttää aivosairauksien tutkimiseen.

15:55 – 16:20 Tullinkulma – Matkus. Aistimuistot talteen. Miksi ja miten aistimuistoja tutkitaan ja miten suomalaisten aistimuistot ovat muuttuneet? Projektitutkija Heikki Uimonen.

16:45 – 17:15 Matkus – Maljalahdenkatu. Kalat ja salaatit kasvamaan yhdessä. Tutkija Harri Kokko kehittää ekologista kiertovesikasvatusta, joka onnistuu vaikka ravintolan takahuoneessa.

Tiedebussissa voit matkustaa maksutta torin ja Matkuksen välillä!

Tiedetuokiot Elohuoneessa klo 16-19

Juontajana Matti Rönkä.

16.00 RNA:sta uusi hoito sydänsairauksiin. Sepelvaltimotaudissa sydämen verenkierto estyy. Kuopiolaistutkijat havaitsivat, että pienet RNA-molekyylit voivat säädellä verisuonten kasvutekijöiden toimintaa. Siirtämällä tätä RNA:ta sairastuneeseen sydämeen sinne saadaan kasvamaan uusia verisuonia. Kyseessä on täysin uusi hoitomenetelmä, jota on tarkoitus testata jo lähivuosina sydänpotilaiden hoidossa. Dosentti Mikko Turunen.

16.30 Rahapelit – viihdettä ja ongelmia. Suurin osa suomalaisista pelaa joskus rahapelejä. Miten pelaamme ja millaisia riskejä otamme? Entä millaisia ovat ongelmapelaajat? Projektitutkija, YTT Niko Suhonen.

17.00 Muuttuvat äänimaisemat ja aistimuistot. Vietämme äänten keskellä koko elämämme. Miten äänimaisemat muuttuvat Suomessa ja Euroopassa ja mitä tutkija ajattelee muutoksesta? Projektitutkija Heikki Uimonen.

17.30 Vaikuttavatko suolistobakteerit aivoihin? Suolistomikrobiomi ja aivot viestivät keskenään monin tavoin. Suoliston bakteerilajiston epätasapainon vaikutusta useisiin aivosairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, autismin kirjon häiriöihin, MS-tautiin ja Parkinsonin tautiin selvitetään. Professori Anne Koivisto johtaa Kuopiossa tutkimusta suolistomikrobiomin muutosten yhteydestä Alzheimerin tautiin. Tutkijoita kiinnostaa muun muassa, voiko aivosairaus muokata suoliston mikrobiomia ja voiko mikrobiomin epätasapaino vaikuttaa sairauden kulkuun.

18.00 Ihmisen minuus rakentuu sosiaalisissa suhteissa. Sosiologian dosentti Kaisa Kuurneen tutkimuksen mukaan yhteiskunnassamme vallitseva yksilökeskeisellä ihmiskuvalla ei ole todellisuuspohjaa. Ihmisen minuus rakentuu ja muovautuu perustavassa yhteydessä sosiaalisiin suhteisiin ja ympäristöihin. Kuuluminen on elämän ennakkoehto. Elämänmurtumat, kuten sairaus, menetys ja ero, näyttävät kuinka monilla tavoilla ihminen rakentaa elämää ja itseä kiinteässä suhteessa toisiin. Suomalainen yksityisyyttä ja itsepärjäämistä korostava kulttuuri tuottaa yksinäisyyttä, erillisyyttä ja kärsimystä. Tukea ei oikein osata pyytää, eikä tarjota, vaikka ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento.  

18.30 Hormonihäirikkökemikaalit. Hormonihäiriköiksi kutsutaan kemikaaleja, jotka saattavat häiritä ihmisten normaalia hormonitoimintaa. Hormonihäirikölle altistumisesta saattaa olla seurauksena esimerkiksi lisääntymishäiriöitä. THL selvittää väestön altistumista hormonihäirikkökemikaaleille ja tuottaa tietoa niiden riskinarviota varten. Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Elohuoneessa klo 19: Mitä ihmettä? Tätäkin tutkitaan

Kuvallisia pika-annoksia tuntemattomammista tutkimusaloista. Vauhti voi kuivattaa kuulijankin kurkkua, joten luvassa myös kurkun kostuketta! Juontajana Matti Rönkä. Aiheina:

  • Mitä tapahtuu kun opetusta flipataan? No peto on irti! Tutkijatohtori Erkko Sointu.
  • Kasvit ilman puhdistajina. Yliopistotutkija Arja Tervahauta.
  • Löytyykö männynkuoresta apua silmäsairauksiin? Projektitutkija Ali Koskela.
  • Osallistava innovaatio - Luovan potentiaalin esiinmarssi. KTM-opiskelija Matti Laitinen.
  • Ravunpoika sairastaa. Tutkijatohtori Jenny Makkonen.
  • Pieni pöly, iso haitta: Rakennuspölyt kuriin. Nuorempi tutkija Anna Kokkonen.
  • Terveysrekisterien kertomaa. Professori Reijo Sund.

Tapahtumapisteissä non-stoppina klo 16–20

2. kerros, Elohuoneen pääty

Tiedettä kaikille! Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus esittäytyy. LUMA-keskuksen non-stop-työpajassa kaikenikäiset voivat tutustua luonnontieteiden ja matematiikan ilmiöihin ohjaajien avustuksella. Lapset ja vanhemmat voivat esimerkiksi selvittää helposti ohjelmoitavien Bee-Bot-robottien avulla erilaisia tehtäviä ja ratoja ja ihmetellä USB-mikroskoopeilla erilaisia ötököitä. Lisäksi pisteessä voidaan ratkaista perheen tai kaveriporukan puristusvoimaherruus ja paljon paljon muuta!

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen tavoitteina on kannustaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden pariin, tukea ja auttaa opettajia luonnontieteiden, teknologian ja matematiikan opettamisessa sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä.

Ilmatieteen laitoksen säähavainnot kansalaisille ja kansalaisilta. Ilmatieteen laitos tuottaa sää-, meri- ja ilmastopalveluita kansalaisille ja viranomaisille. Ilmatieteen laitos laatii mm. sääennusteita ja varoituksia havaintoasemien ja säämallien avulla. Näitä voi katsella sekä www-sivuilta että Sää-sovelluksesta, johon myös jokainen voi itse lähettää tiettyjä havaintoja pilottikokeilussa, joka alkoi kesällä 2017. Tule ottamaan selvää, miten kansalaishavaintoja lähetetään, miten ne näkee ja miten niitä hyödynnetään! Lue lisää

Tutustu kivien maailmaan! Geologian tutkimuskeskuksen tapahtumapisteessä voit tutkia stereomikroskoopin avulla esimerkiksi dinosauruksen luuta, meteoriittia, kultahippuja ja timantteja sekä tutustua Suomen yleisimpiin kiviin ja opetella tunnistamaan niitä.

Superruokaa kvinoasta. Tutkija Carme Plumed-Ferrer kehittää uusia terveysvaikutteisia elintarvikkeita fermentoidusta kvinoasta hyödyllisten bakteerien avulla. Tule maistamaan mm. terveysvaikutteista smoothieta, joka edistää suolistobakteerien hyvinvointia! Pääset toimimaan myös eri tuotteiden makutuomarina.

Itä-Suomen Biopankki. Biopankkisuostumuksen antaneiden henkilöiden näytteitä ja niihin liittyviä tietoja tallennetaan biopankkiin tutkimuskäyttöä varten. Mitä näytteille ja tiedoille tapahtuu biopankissa? Tule tutustumaan ja tutkimaan oikeita näytteitä!

2. kerros, Ikean puoleinen tapahtuma-alue

Kotoutumista ja kohtaamista. Millaista on kotoutua Suomeen? Mikä edistää kotoutumista, mikä ei? Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen pisteellä pääset kuuntelemaan äänitallenteita eri henkilöiden matkasta Suomeen ja uuteen elämään täällä. Samalla saat tilaisuuden pohtia vastauksia monikulttuurisiin kysymyksiin yhdessä maahanmuuttajien ja tutkijoiden kanssa.

Nallesairaala, Nalleapteekki ja Nalleneuvola. Nallelääkärin vastaanotolle voi tuoda nalleja ja muita leluja potilaiksi ilman ajanvarausta. Nallesairaalassa ja Nalleneuvolassa lapsi saa hauskoja ja turvallisia kokemuksia lääkärin ja terveydenhoitajan vastaanotolla käymisestä. Nalleapteekista voi noutaa Nallesairaalassa määrätyt leikkilääkkeet. Lisäksi näet, miten lääkkeitä valmistetaan! Järjestäjinä lääketieteen opiskelijoiden FiMSIC-järjestö (Finnish Medical Students' International Committee), Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos, Itä-Suomen yliopiston apteekki ja Savonia-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat.

Eristä itse DNA:ta! Kaikilla eliöillä on oma DNA, joka ohjaa solujen toimintaa. A.I. Virtanen -instituutin työpajassa voit kokeilla tutkijoiden opastuksella, miten DNA:ta eristetään hedelmistä.

Tomografia ja yhdistetty todellisuus kohtaavat! Sovelletun fysiikan laitoksen järjestämällä toimintapisteellä pääset tutustumaan tomografiaan ja etäkäyttämään yliopiston laboratoriolaitteistoa kauppakeskuksesta käsin. Itä-Suomen yliopistossa kehitetty Sm4rtLab-ympäristö ja Microsoftin Hololens MR-lasit tuovat toisaalla sijaitsevat laitteet silmiesi eteen yhdistetyn todellisuuden keinoin.

Tomografia on yleisnimitys kuvantamismenetelmille, joissa muodostetaan leikekuvia kohteesta ulkopuolelta tehdyin mittauksin. Tomografiakuvantamista käytetään laajalti muun muassa sairaaloissa ja yhä enemmän myös materiaalitieteessä ja prosessiteollisuudessa.

Hyvinvointia teknologiasta. Digitalisaatio muuttaa yhteiskuntaa. Tuotamme yhä enemmän itse tietoa hyvinvoinnistamme reaaliajassa, mutta myös meille tarjottavien palveluiden muodot muuttuvat. Tule tutustumaan miten Savonia-ammattikorkeakoulun Soveltava hyvinvointiteknologia tukee tätä muutosta. Tapaa hoivarobotti ja testaa terveyttä edistäviä pelejä!

Tervetuloa tutustumaan miten ympäristö vaikuttaa terveyteemme! Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pisteellä voit käydä tunnistamassa veden ja sisäilman mikrobeja ja kokeilla, kuinka automaattipipetti toimii. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin esimerkiksi sisäilman mikrobeista, arjen kemikaaleista ja juomaveden epäpuhtauksista. 

Snellman-kesäyliopiston Lasten yliopiston työpajapisteessä tarjoillaan sekä tiedettä että taidetta perheen nuorimmille. Maailmassa on paljon ihmeellisiä ja kiinnostavia asioita! Haluammekin kannustaa lapsia ja nuoria itse kokeilemalla tutkimaan ja ihmettelemään ympäröivää maailmaa. Toiminnallisissa pisteissä lapset pääsevät mm. askartelemaan hyönteisiä, osallistumaan tietovisailuun ja tutustumaan kemian saloihin. Toimintapisteellä mukana Lasten yliopiston ohjaajat, jotka opastavat lapsia tieteen ja taiteen maailmaan!

Osaatko pestä kädet oikein? Pöpöjen torjunnassa käsihygienia on tärkeää. KYSin käsihygienialaitteella voit tarkistaa, miten hyvin käsien putsaus sinulta sujuu. Käsiteltyäsi kädet käsihuuhteella laitteen UV-valo paljastaa, mistä kohtaa pesu onnistui ja mistä kannattaisi pestä paremmin.

1. kerros

Kuinka vakuuttava myyntipuhe rakennetaan? Tule kokeilemaan vakuuttavan puheen rakentamista ja myy yliopistolle uusi tutkimusidea! Pääset tutustumaan vakuuttavan myyntipuheen rakentamiseen Aristoteleen jalanjäljillä. Jokainen osallistuja palkitaan ja paras idea saa kunniamaininnan! Kauppatieteiden laitos.

Valeuutisia ja kirjanaamoja. Yliopiston kirjaston tapahtumapisteessä on teemana medialukutaito. #bookfacefriday – Tule kuvaamaan oma ”kirjanaama” kirjaston Instagramiin. Yhteistyössä #suomalainenkirjakauppa. #valeuutispaja – Päihitä kaverisi Kahoot!-valeuutiskisassa tai laadi oma valeuutinen Tutkijoiden yön valeuutisiin! @ueflibrary – Hyvällä tieteellä on välittäjänsä –  UEF // Kirjasto

Digitaitoja työhön. Digitaitojen merkitys on kasvamassa jokaisella työpaikalla. Digipisteessä Espresso Housen luona voit tutustua digiajan tiimityökaluihin, jotka tukevat joustavaa työtä ja vähentävät tarpeetonta työmatkustamista edistäen näin työtyytyväisyyttä sekä vähähiilistä taloutta. Tietojenkäsittelytieteen tutkijoiden ESR TUPLA-hankkeen digipisteessä opit luomaan tiimillesi tehtäviä ja seuraamaan niiden toteutusta (MS Planner), lähettämään viestejä tiimillesi ja hallitsemaan tiedostoja (MS Teams) ja keräämään tietoa lomakkeilla (MS Forms).

Tapahtumapisteissä lisäksi Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate sekä UEF-lähettiläät, joilta voit kysyä yliopistossa opiskelusta. Tee myös hauska uratesti!

Liikkuva ohjelma

Niin Metsä vastaa. Millaisia ovat tulevaisuuteni metsät, miltä ne tuoksuvat ja mitä niissä voin tehdä? ALL-YOUTH-tutkimushanke jalkautuu ympäri kauppakeskusta nuorten pariin mielikuvakyselyn tiimoilta. Mobiiliverkkokyselynä toteutettava ja moniaistillinen Niin Metsä vastaa-kysely sisältää erilaisia teemoja kuten ihmisen metsäsuhde, luonnonvarojen tulevaisuus, ympäristökansalaisuus, työllistyminen ja biotalous.