Pro gradu -tutkielmat

Itä-Suomen yliopiston pro gradu -tutkielmat julkaistaan yliopiston kirjaston kokoelmissa joko kirjastossa luettavana kappaleena tai UEF Electronic Publications -sivustolla. Valitse linkin takaa aukeavan sivun vasemman reunan valikosta pääaine (esim. ravitsemustiede), jonka gradutöiden luettelon haluat selattavaksi ja saat luettelon valmistuneista töistä.

 

Kandidaatintyöt

2018

Hirvonen Anni: Proteiinien fermentaatio paksusuolessa ja vaikutukset paksusuolen mikrobiomiin

Hong Dienh: Lyhytaikaisen paaston yhteys painonhallintaan.

Ikonen Anna-Liisa: Mikä on superfoodia? Superfoodien ja vastaavien kotimaisten ruoka-aineiden terveysvaikutusten vertailu. 

Jakupovic Sabina: Aliravitsemus raskauden aikana.

Jokinen Tella: Energiajuomien terveysvaikutukset.

Juuti Sara: Koherenssin tunne ja syömiskäyttäytyminen.

Kaukonen-Wheelis Jutta: Pähkinöiden käytön yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ja niiden riskitekijöihin.

Keränen Kerttu: Täydennetyt elintarvikkeet ja ravitsemustila lapsilla kehittyvissä maissa.

Koponen Leea: Unenpuutteen yhteys ruoanvalintaan.                              

Kovanen Katariina: Hapanmaitotuotteiden vaikutus suolistomikrobistoon.   

Kuru Henna: Ahmintahäiriön ravitsemushoito.

Lahtinen Patrik: Prosessoinnin vaikutukset kasviproteiinien käytettävyyteen.

Laine Linda: Imetyksen yhteys lasten ylipainoon ja lihavuuteen.

Lee Rosemarie: Täysjyväviljan vaikutus inflammaatioon. 

Lehtonen Johanna: Stressi, ruokavalinnat ja ärtyvän suolen oireyhtymä.

Lepistö Kirsi-Maria: Soija, isoflavonit ja rintasyöpäriski.

Luukkonen Marika: Vegaaniruokavalion vaikutus sikiön kehittymiseen.

Makkonen Janne: Hiilihydraattimäärän vaikutus tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapainoon

Mattila Anne-Mari: Stressin vaikutus hormonitoimintaan ja syömiskäyttäytymiseen.

Mikkola Jasmiina: Raskaudenaikaisen ravitsemuksen vaikutus syntyvän lapsen hyvinvointiin.

Nuorala Henna-Juulia: Probioottien ja psykobioottien merkitys masennuksessa ja ahdistuksessa.

Nuotio Petrus: Vegaaniruokavalio ja sepelvaltimotauti. 

Nylund Sanna: Ketogeenisen ruokavalion tehokkuus, siedettävyys ja turvallisuus lasten vaikean epilepsian sekä Alzheimerin taudin hoidossa.

Ojala Katriina: Proteiinien imeytymisen tutkiminen in vitro –malleilla.

Ojala Salla: Alakouluikäisten lasten ruokavalio ja kognitio.

Peltoniemi Heidi: Stressin vaikutus metabolisen oireyhtymän riskiin.

Pollari Satu: Coping-keinot ahmintatyyppisessä syömiskäyttäytymisessä.

Rantala Anni: Raskausdiabeteksen ruokavaliohoidot.

Rantanen Timo: Mallastettu vilja ravintona.

Reunamäki Riia: Bifidobakteerien terveysvaikutukset.

Sedegren Elli-Kaisa: Laihuushäiriö ja suolistomikrobisto.

Sirniö Mirjam: Ruokavaliotekijät ja refluksi aikuisilla.

Taskinen Emilia: Kodin ruokailutottumusten yhteys nuorten syömishäiriöiden kehittymiseen.

Wallenius Daniela: Vanhusten ruokahaluun liittyvät tekijät.

Wallden Sara: Ruokavalion tulehdusindeksin yhteys sairauksiin.

Vartiainen Tanja: D-vitamiini hengitystieinfektioiden ehkäisyssä.

Voutilainen Elisa: Lasten ja nuorten ruokavalio ja matala-asteinen tulehdus.

 

2017

Ahonen Annikki: Painonpudotuksen vaikutus energia-aineenvaihduntaan.

Antikainen Amma: Ravitsemus terveydenedistämisen keinona: Ravitsemusasiat kuntien ja maakuntien hyvinvointikertomuksissa.

Harjuntausta Selja: FODMAP-hiilihydraattien ja prebioottien suolistovaikutukset. 

Hietala Katri: Lasten ruokamieltymykset ja kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö.

Hyvärinen Taru: Intuitiivisen syömisen yhteys muihin syömiskäyttäytymisen piirteisiin, psyykkiseen hyvinvointiin ja kehonkuvaan.

Järvinen Noora: Resilienssin yhteys elintapoihin ja tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Kaartti Heini: Ruoka-addiktio - totta vai tarua?

Kalliokoski Jenni: Kehotyytymättömyys, psyykkinen terveys ja syömiskäyttäytyminen.

Karjalainen Anna: Elintarvikeväärennökset.  

Korjonen Hanna: Fruktoosi ja insuliiniresistenssi. 

Lahtinen Aapeli: Mielihalun näkyminen aivojen sähköisessä aktivaatiossa. 

Leppäniemi Hanna: Ruoankäytön muutokset maahanmuuttajilla uuteen maahan asetuttaessa. 

Mäkelä Johanna: Kasviproteiinien hyväksikäytettävyys.

Nevalainen Noora: Miesten syömishäiriöt.

Niemi Iida: Kirjallisuuskatsaus urheiluun suunnatuista ravintolisistä.

Näätänen Mari: Syömisen säätelyn muutokset ahmintakäyttäytymisessä.

Paasilinna Liisa: Ravinto ja psoriasis.

Pitkänen Selja: Masennuksen ja lihavuuden yhteys.

Puharinen Heidi: Omega-6-sarjan rasvahappojen yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin ja niiden riskitekijöihin.

Raunio Anne: Lasten syömiskäyttäytyminen ja sen yhteys ylipainoon.

Rinkinen Noora: Elintarvikkeiden 3D-tulostus.

Savenius Iina: Hiilihydraattien merkitys tavoitteellisessa liikunnassa. 

Seppänen Sanna: Työstressistä palautuminen, syömiskäyttäytyminen ja ruokavalinnat. 

Suanto Janika: Suolen mikrobifloora lihavuudessa ja mahalaukun ohitusleikkauksen vaikutus suolen mikrobistoon.

Tuominen Tiiamari: Hiilihydraattien merkitys voima - ja teholajeissa.

Uotinen Liinu: Ruokavalion glykeemisen kuorman, maidon ja maitovalmisteiden vaikutukset akneen.

 

2016

Aaltonen Heidi: FODMAP –hiilihydraatit ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Ahmed Hany: Branched-chain amino acids and the risk of developing type 2 diabetes.

Heikkala Krista: Hyönteiset eurooppalaisessa ruokavaliossa.

Hirsimäki Heidi: Lyhytsuolioireyhtymä.

Juntunen Tanja: Raskausdiabeteksen ehkäisy elintapaneuvonnalla.

Karhu Laura: Syömiskäyttäytymiseen vaikuttavat tiedostamattomat tekijät. 

Kaulio Mona: Ruokavalio ja atooppinen ekseema.

Keto-Tokoi Lotta: Jodi elintarvikkeissa.

Kinnunen Heidi: FODMAP-hiilihydraatit ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Massinen Sanni: Onko superfoodien markkinointiväittämille tieteellistä perustaa?

Mäkitalo Maria: Suolistomikrobiston ja Parkinsonin taudin yhteys. 

Niemi Taru: Gluteenimäärän yhteys limakalvovaurioon ja vasta-aineisiin keliakiassa. 

Rajapolvi Sanna: Tietoisuustaidot syömishäiriöiden hoidossa.

Ruotsalainen Anne: Vajaaravitsemus ja dysfagia aivohalvauspotilailla. 

Räsänen Susanne: Positiivinen psykologia syömishäiriöiden ennaltaehkäisyssä.

Seppälä Heidi: Lyhytsuolioireyhtymä.

Tulonen Katri: Ravinnon hormonihäiriköt. 

Ylilauri Maija: Kananmunien ja ravinnon kolesterolin yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin dementiaa aiheuttaviin eteneviin muistisairauksiin.

 

2015

Autio Essi: Uuselintarvikeasetus ja sen soveltaminen.

Harju Amanda: Ravitsemuksen yhteys ylipainoon ja lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin DNA –metylaation näkökulmasta.

Havia Katri: Alkoholinkulutuksen yhteys ylipainoon ja lihavuuteen.

Honkanen Katja: Vanhempien ruokakasvatustyylit ja ruokakasvatuskäytännöt.

Houttu Veera: Lihavalmisteiden nitriitin terveysvaikutukset ja C-vitamiinin merkitys vaikutusten estäjänä.

Kammonen Saara: Lasten ruokavalion laatuindeksit.

Kauttio Jutta: Prebiootit ja niiden suolistovaikutukset.

Kivilaakso Titi: Elintarvikkeiden pakkausviestinnän vaikutus kuluttajakokemukseen ja ruoan valintaan.

Kokko Maija: Välipalojen merkitys ravitsemuksessa.

Korkala Essi: Mykoproteiinin matka ideasta lautaselle.

Mäkitalo Marjo: Positiivisen mielialan yhteys syömiskäyttäytymiseen.

Nevalainen Elisa: Frekvenssikysely lasten ja nuorten ruoankäytön selvittämisessä.

Nykänen Maria: Marjojen merkitys ravitsemuksessa ja terveyden ylläpidossa.

Parkkinen Maria: Kvinoan (Chenopodium quinoa) ravitsemuksellinen laatu ja käyttö elintarvikkeena.  

Rantala Eeva: Jooga häiriintyneen syömiskäyttäytymisen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Repo Mari: Propioniohappobakteerien käyttö heräteviljelmänä ja probiootteina.

Salmela Jutta: Anoreksiapotilaiden kognitiivinen toimintakyky ja sen merkitys ravitsemusohjauksessa.

Somero Reetta: Ravitsemushoidon vaikuttavuus tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

Suutarinen Karoliina: Ravintokuidun lähteet ja tyypin 2 diabetesriski.

Westerholm Tuuli: Afrikkalaiset gluteenittomat viljat.

Vihla Venla: Suolistomikrobien vaikutus tyypin 2 diabetekseen ja lihavuuteen.

 

2014

Hölttä Marianna: Kookosöljy ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijät.

Järvinen, Suvi AE.: Omega-3-rasvahapot ja mielenterveys.

Klemets Katarina A: Tietoinen syöminen ja metakognitiiviset taidot painonhallinnassa.

Klemola Hanna M: Kasviproteiinin merkitys ruokavaliossa.                       

Korhonen Lotta J M: Probioottien vaikutus ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Laitinen Aija: Lapsentahtinen sormiruokailu.

Lana Anna: Fruktoosin metabolia ja terveysvaikutukset.

Lehtinen Iisa M.: Bakillukset ja elintarviketurvallisuus.

Leinonen, Emilia K: Hyväksymis- ja omistautumisterapian vaikutus ärtyvän suolen oireyhtymään.

Mantsinen Maria V.: Makean mieltymykset ja perimä.

Mäkinen, Ismo T: Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen alhaista kehonpainoa vaativissa urheilulajeissa.

Piironen Henna M: Motivoiva haastattelu elintapaohjauksessa.

Silvennoinen, Elisa M: D-vitamiinin yhteys mielenterveyden häiriöihin.

Sohlo Laura: Poikkeavan unen määrän ja laadun yhteys lihavuuteen sekä unitottumuksiin vaikuttavat taustatekijät.