Ekstrasellulaarivesikkelit translationaalisessa lääketieteessä

Ekstrasellulaarivesikkelit muodostuvat useista solutyypeistä eksosytoosilla tai silmikoitumalla, ja ne kuljettavat mm. proteiineja ja geneettistä materiaalia solujen ulkopuolelle ja elimistön nesteisiin. Niiden koostumus edustaa alkuperäistä solua ja ne välittävät viestejä solusta toiseen.  Vesikkelit ovat mukana mm. syövän leviämisessä ja veren hyytymishäiriöissä, ja niiden tuotanto stimuloituu tulehdustilanteissa, kuten nivelsairauksissa.

Tutkimusryhmän johtaja

Petteri Nieminen, FT, LT, TT, Dos, apulaisprofessori (tenure track)
petteri.nieminen (at) uef.fi

Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet

Selvitämme ekstrasellulaarivesikkelien merkitystä, anatomista jakautumista ja terapeuttista potentiaalia kansantautien (nivelsairaudet ja syöpä) hoidossa tutkimalla niiden muodostumista, niiden kuljettamia molekyylejä, vesikkelikalvon rasvahappokoostumusta sekä niitä tekijöitä, joilla näihin ominaisuuksiin on mahdollista vaikuttaa.

Tutkimuksen merkitys

Ymmärtämällä vesikkelien biologiaa sairauksissa on mahdollista kehittää hoitomenetelmiä, joilla voidaan vaikuttaa joko niiden muodostumiseen tai käyttöön lääkinnällisinä valmisteina. Vesikkelit ovat myös lupaava kohde erilaisten sairauksien biomarkkereiksi.

Rahoittajat

Jane ja Aatos Erkon säätiö

Yhteistyötahot

Heikki Kröger, Antti Joukainen (KYS ortopedian klinikka), Reijo Käkelä, Seppo Saarela (Oulun yliopisto), Kirsti Rouvinen-Watt (Dalhousie University, Nova Scotia, Kanada), Rami Korhonen (UEF)