Kaksinkertaista liikevaihtosi – Oppimisympäristöistä bisnestä

 

Digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiskeskus -hankkeen seuraavat stepit

Ensimmäisessä verkostotapaamisessa 23.11.2017 oli mukana edustajia neljästä yrityksestä, Joensuun kaupungin kouluista ja Mediakeskukselta, Itä-Suomen koulusta, Itä-Suomen yliopistolta ja Savonia-ammattikorkeakoulusta. TIlaisuus oli ilmapiiriltään innostava ja avoin.

Tapani Toivonen esitteli meille, miten EU-rahoitteisessa H2020 eCraft2Learn -hankkeessa koulutetaan mm. joensuulaisia opettajia ja oppilaita suunnittelemaan ja toteuttamaan esineisiin ja ympäristöihin liitettävää toiminnallisuutta teknologian, ohjelmoinnin ja robotiikan avulla.  Tapanin esitys löytyy täältä.

Teemu Valtonen kertoi oppimisympäristöjen kehittämiseen liittyvistä tutkimushankkeista ja miten DOK-hankkeessa voitaisiin jatkossa kehittää työkalu oppimisympäristöjen kehittelyynm ideointiin ja rakentamiseen. Esitys löytyy täältä.

Uusi avaus tuli Pataluodon koulun rehtori Liisa Välitalolta, joka esitteli koulun tarvetta yhteisten tilojen suunnittelulle ja toteutukselle oppilaista paremmin palveleviksi oppimisympäristöiksi. Nykyisin oppilaat saavat usein tehtävänannon varsinaisessa koululuokassa ja siirtyvät siitä muihin tiloihin työstämään tehtävää ryhmissä tai itsenäisesti. Tämä aiheuttaa kouluille aivan uudenlaiset tarpeet tilojen suunnittelun ja toteutuksen osalta. Savonia-ammattikorkeakoulun Heikki Nevalainen lupasi ottaa asiasta kopin ja tuottaa sisustusarkkitehtilinjan opiskelijoiden kanssa ehdotuksia uudenlaisista oppimisympäristöistä.   

Heitettiin ilmaan villejä  ideoita myös kevään 2018 SciFest-tapahtuman DOK-hankkeen-pilotista.

Keskustelussa hankkeen jatkosta kävi ilmi, että selkeää tarvetta oppimisympäristöjen "koekeittiölle" eli fyysiselle yhteiselle tilalle on olemassa. Tiivis keskustelu ja suunnittelu asian tiimoilta tulee jatkumaan ja asiaan palataan tulevissa tapaamisissa.