Työttömänä opiskeleminen

Työtön työnhakija voi tietyin edellytyksin opiskella sivutoimisesti tai jopa päätoimisesti menettämättä työttömyysetuuttaan. Päätös työttömänä opiskelemisen mahdollisuudesta tehdään TE-palveluissa, joten neuvottele TE-palveluiden kanssa opiskelusuunnitelmistasi ennen opiskelijaksi ilmoittautumista, katso TE-keskuksen ohje.

Sivutoimisesti

Suosittelemme ensin kokeilemaan valitsemaasi oppiainetta sivutoimisena opiskelijana.  Uusi oppiaine ja opiskelutapa voi yllättää ja pisteiden kertyminen alussa voi olla hitaampaan. Sivutoimisena opiskellessaan ei tarvitse pelätä, etteivät opintopisteet riitä päätoimiseen opiskeluun.

Päätoimisten opiskelukuukausien lukumäärä on rajoitettu, joten sivutoimisena aloittamalla et kuluta arvokkaita kuukausia alkuvaiheen harjoitteluun.

Päätoimisesti

Neuvottele ensin TE-palveluiden kanssa mahdollisuudesta opiskella avoimia yliopisto-opintoja päätoimisesti (5 op/kk). Kun TE-toimisto on ottanut asiaan myönteisen kannan, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan (avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi) opintojen suunnittelua varten.

  • Tee kirjallinen opiskelusuunnitelma (esim. HOPS), johon aikataulutat opintosi.  Opiskelusuunnitelmasta tulee selkeästi ilmetä mille ajalle haet päätoimisuutta.
  • Täytä hakijan tiedot  TE-palveluiden lomakkeelle "Koulutuspalvelun tuottajan selvitys TE- toimistolle työttömyysetuudella tuettavaksi suunnitelluista opinnoista".
  • Lähetä täyttämäsi lomake  ja opiskelusuunnitelmasi joko postitse osoitteeseen Itä-Suomen yliopisto, Avoin yliopisto, PL 1627, 70211 Kuopio tai sähköpostitse.
  • Kiinnitä huomoita erityisesti opiskeluaikaan ja yhteystietoihin - mihin osoitteeseen selvitys palautetaan!

Selvityspyyntö käsitellään Avoimessa yliopistossa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 14 vuorokauden kuluessa.

  • Mikäli TE-palveluiden päätös on myönteinen, ilmoittaudu opintoihin. Ilmoittautumisohjeet löydät opetusohjelmasta, katso opetustarjonta. Ilmoittautumisen päätteeksi saat opintojen aloitusohjeet sähköpostiin. Ilmoittautuminen heti on sitova eli opinto-oikeutta ei voi perua.
  • Huomioithan, että voimme ottaa kantaa opintoihisi ainoastaan Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opintojen osalta.