TYÖPAIKKASUOMI Kielikoulutus työelämässä oleville maahanmuuttajille

Työpaikkasuomi on työelämässä oleville maahanmuuttajille suunnattu kielikoulutus, jossa lähtökohtana ovat työpaikan ja työntekijän osaamistarpeet. Tavoitteena on kohentaa osallistujien valmiuksia käyttää suomen kieltä työpaikan ja arjen viestinnässä.

Työpaikkasuomi-koulutuksen järjestävät yhteistyössä Työvoiman liikkuvuus Euroopassa -hanke, TE-palvelut ja Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate. Toimintaa rahoittavat Pohjois-Karjalan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus ja Euroopan sosiaalirahasto.

Kielivalmennus kehittää kielitaitoa juuri niillä alueilla, jotka ovat työssä tärkeitä. Yksilölliset erot huomioiva opetus ja ohjaus sekä työhön liittyvien henkilökohtaisten tarpeiden huomiointi tuovat tehoa kielen oppimiseen ja helpottavat arkea ja työskentelyä suomenkielisessä työympäristössä. Tästä hyötyvät sekä työntekijä että työnantaja.

Koulutus suunnitellaan aina yksilöllisesti, työpaikan ja työntekijän tarpeiden mukaan. Ryhmämuotoisen opetuksen ja yksilövalmennuksen lisäksi käytetään verkkomateriaaleja ja etäohjausta.

Kenelle?

Ulkomaalaistaustaiset työntekijät ja yrittäjät, joilla on kehittämistarpeita suomen kielen ja viestinnän taidoissa, erityisesti suullisissa ja kirjallisissa taidoissa. Yritykset, jotka haluavat sitouttaa ulkomaalaistaustaista henkilöstöään ja tukea heidän kielellistä ja ammatillista kehittymistään.

Kesto, laajuus ja rakenne

Koulutuksia järjestetään kysynnän mukaan 4-15 hengen ryhmille. Kesto voi olla esimerkiksi 30, 60, 90 tai 120 tuntia. Ajankohta sovitaan osallistujien kanssa. Koulutusta voidaan toteuttaa työajalla, iltaisin ja viikonloppuisin.

Hinta, osallistujamäärä

Koulutuksen hinta riippuu osallistujamäärästä. Aducaten ryhmävalmennuksen hinta on 80 euroa tunnilta 4-9 hengen ryhmälle ja 114 euroa tunnilta 10-15 hengen ryhmälle. Hintaan lisätään ALV 24 %. Yrityksen maksuosuus on sen koosta, liikevaihdosta ja henkilöstön määrästä riippuen 30 – 50  %.

Koulutuksen hintaan sisältyvät työpaikalla tapahtuva alkukeskustelu, kielivalmennussuunnitelma, kielitaidon alkuarviointi ja testaus, opiskelu- ja valmennussuunnitelma, monimuotoinen koulutus- ja valmennusjakso, opetusmateriaalit sekä loppuarviointi ja -palaute.

Sisällöstä ja toteutuksesta kertoo Aducatessa

Suunnittelija, yhteyshenkilö

Heli Kaarniemi
heli.kaarniemi@uef.fi

Lisätietoja

Koulutuksesta kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä Pohjois-Karjalan TE-palvelujen EURES-asiantuntijoihin. Vastuuhenkilöitä ovat Jukka Litja p. 0295 043 093 ja Taru Asikainen p. 0295 043 031, sähköposti etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi.

Referenssit

Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate on maahanmuuttajien suomen kielen oppimisen, työelämävalmennuksen ja kansainvälistyvien työyhteisöjen kehittämisen asiantuntija. Olemme järjestäneet tuhansille eri puolilta maailmaa tulleille maahanmuuttajille kielikoulutuksia ja ammatillisia koulutuksia jo vuodesta 1992. Meillä on monipuolinen kokemus eri toimialojen ja ammattien kielellisistä osaamistarpeista.  Meidät tunnetaan pätevistä, osaavista opettajista ja laadukkaasta ohjauksesta opiskelun ja työssäoppimisen aikana.