Kieli, viestintä ja vuorovaikutus maahanmuuttajien ohjauksessa (2 op) Joensuu tai Kuopio

Millaista kieltä käytän ohjaajana? Miten voin puhua niin, että minua ymmärretään? Miten pystyn selkeyttämään sanomani? Mitä elekieli voi kertoa? Voiko olettaa, että ohjattava ottaa vastaan neuvoja, jos emme jaa samoja arvoja? Miten arvioin kielitaitoa ja sen riittävyyttä koulutukseen tai työhön? Kuinka ohjaan, kun kielitaitoa on vähän?

Koulutuksessa saat tietoa nuorten ja aikuisten maahanmuuttajien ohjaukseen liittyvästä vuorovaikutuksesta, siihen vaikuttavista kulttuurisista ja sukupuoleen liittyvistä tekijöistä, selkokielestä ja selkeistä ohjauksen materiaaleista, kielitaidon arvioinnista sekä kielen oppimisen tukemisesta osana ohjaustyötä. Jaksolla tehdään myös teemaan liittyviä tehtäviä ja ohjausharjoituksia.

Koulutusjakson osaamistavoitteena on, että osallistujan viestinnän ja vuorovaikutuksen taidot kehittyvät. Osallistuja osaa arvioida paremmin maahanmuuttajan kielellistä osaamista, tukea kielitaidon kehittymistä sekä kehittää ohjausmenetelmiään ja -materiaalejaan maahanmuuttajille sopiviksi.

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu perusasteen, toisen asteen, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön henkilöstölle. Koulutukseen voivat osallistua opettajat, ohjaajat ja muu henkilöstö, joka kohtaa työssään opinto- ja urapolkuja miettiviä maahanmuuttajia. Koulutus soveltuu maahanmuuttajien ohjaustyötä jo pitempään tehneille ja sitä vasta aloittaville.

Koulutus on osa Maahanmuuttajien opinto- ja urapolkujen tukeminen ohjauksessa -koulutusta (10 op).

Kesto, laajuus ja rakenne

Koulutus koostuu kahden päivän lähijaksosta joko Joensuussa 24.–25.9.2018 tai Kuopiossa 27.–28.9.2018 sekä jatkotehtävästä.

Hinta, osallistujamäärä

Koulutukset toteutetaan Opetushallituksen erityisavustuksella.
Opetus ja materiaalit ovat osallistujille maksuttomia. Muista kuluista osallistujat vastaavat itse.

Ilmoittautuminen 19.9.2018 mennessä e-lomakkeella:
Paikkoja rajattu määrä.

Kouluttaja Irina Tere, puh. 050 409 5548, irina.tere@uef.fi

Referenssit

KOULUTUS- JA KEHITTÄMISPALVELU ADUCATE on Itä-Suomen yliopiston asiantuntijaorganisaatio, jossa työskentelee noin 70 koulutusalan ammattilaista. Koulutamme ja valmennamme vuoden aikana 15 000 oppijaa. Koulutuksemme perustuu yliopistomme vahvuusalueisiin sekä uusimman tieteellisen tiedon hyödyntämiseen.