Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Reijo Karhinen

Reijo Karhinen työelämäprofessoriksi Itä-Suomen yliopistoon

  • Yliopistoyhteisö

OP Ryhmän entinen pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen on valittu työelämäprofessoriksi (Professor of Practice) Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitokselle 1.8.2018 alkaen. Määräaikainen tehtävä on kaksivuotinen. Karhinen kehittää Itä-Suomen yliopistossa annettavaa osuustoimintaopetusta ja -tutkimusta professori Anu Puusan johtamassa tutkimusryhmässä.

– Olen todella innoissani tästä mahdollisuudesta päästä minulle uudessa akateemisessa viitekehyksessä kehittämään asiaa, josta minulla on vahva käytännön kokemus. Olen työurallani paljon puhunut yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyön tärkeydestä. Tätäkin taustaa vasten tämä uusi avaus tuntuu luontevalta.

Pitkän uran osuustoiminnallisessa yrityksessä tehnyt Karhinen on merkittävä vahvistus osuustoiminnan opetuksessa ja tutkimuksessa.

– Karhisen mittava työura osuustoimintakentässä ja hänen sitoutumisensa osuustoimintaan hakee vertaistaan, iloitsee aineettoman pääoman professori Anu Puusa.

Reijo Karhinen toimi OP-ryhmän pääjohtajana vuosina 2007–2018. Tätä ennen hän teki mittavan uran finanssialalla OP-ryhmän eri johtotehtävissä. Nykyisin Karhinen on muun muassa Lujatalon ja Lujabetonin hallitusten jäsen sekä Valtion kehittämisyhtiö Vaken hallituksen puheenjohtaja. Kesäkuussa pääministeri Juha Sipilä kutsui hänet selvityshenkilöksi etsimään keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Karhinen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Osuustoiminnan tutkimus ja opetus vahvistuvat Itä-Suomen yliopistossa

Osuustoiminta painoarvoonsa nähden edelleen vähän tutkittu yritysmuoto. Vaikka peräti 90 prosenttia aikuisikäisistä suomalaisista on jonkin osuustoimintayrityksen jäsen, vain 30 prosenttia heistä tuntee osuustoiminnan hyvin osoittaa Kantar TSN:n (2017) tutkimus. Tämä on Puusan mukaan vahva viesti myös tieteelliselle tutkimukselle.

– Tutkimus- ja opetustoiminnassa osuustoiminta on vaikuttavuuteensa suhteutettuna selvässä alipainossa.

Puusa on viime vuosina tutkinut osuustoimintamuotoista liiketoimintaa sekä kehittänyt osuustoiminnan opetusta, tutkimusta ja elinkeinoelämän yhteistyötä.

– Suomessa on kansainvälisestikin tunnustettua osuustoiminnallisen osaamisen johtamista, mutta resurssien riittävyys on osuustoimintatutkimuksen haaste, Puusa painottaa.

Merkittävä lahjoitus tukee osuustoimintatutkimuksen vahvistamista

Osuustoiminnan tutkimus, opetus ja tunnettuus nousevat jatkossa Itä-Suomen yliopistossa ja sen myötä koko Suomessa uudelle tasolle. Puusa voi suomalaisten osuustoiminnallisten yritysten 700 000 euron lahjoituksen ansiosta keskittyä jatkossa erityisesti osuustoiminnan tutkimiseen.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO), Pohjois-Karjalan osuuspankit, Valio, Metsäliitto ja LähiTapiola Itä tukevat Itä-Suomen yliopistossa tehtävää uraauurtavaa ja laajaa osuustoiminnan tutkimus- ja opetustoimintaa.

Lahjoittajat ovat vakuuttuneita, että osuustoimintatutkimuksen vahvistamisen myötä yritysmuodon tunnettuus lisääntyy.

– Osuustoiminnallisen yrityksen toiminta eroaa esimerkiksi voitonjaon suhteen muista yritysmuodoista. Voiton maksimoinnin sijaan tuotetaan etuja ja muuta lisäarvoa osuuskunnan jäsenille. Tämä unohtuu usein myös päättäjiltä, toteaa johtaja Rauno Hiltunen Valiosta.

PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelän mukaan myös alueellisessa vaikuttavuudessa osuuskunta eroaa muista yritysmuodoista.

–Kassan kasvattamisen ja pienen omistajajoukon palkitsemisen sijaan osuuskaupan tehtävä on voimistaa oman alueen elinvoimaa eli tehdä yhteistä hyvää, Kivelä sanoo.

– Yrityksiltä saatu lahjoitus on tärkeä avaus pitkäkestoiselle yhteistyölle osuustoimintatutkimuksen ja -koulutuksen alueella. Samalla se vahvistaa yritys-yliopisto-yhteistyötä, toteaa yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani Sari Rissanen.

Lisätietoja:

Anu Puusa, puh. 050 442 3376, anu.puusa(at)uef.fi
Juha Kivelä, puh 010 762 2026, juha.kivela(at)sok.fi