Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Rapu, kuva Japo Jussila.

Ravustuskausi alkaa heinäkuussa

Ravustus ja ravuilla herkuttelu kuuluu monen suomalaisen kesään. Ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään. Kun huolehtii välineiden desinfioinnista, pyyntiin tarvittavista luvista ja pyydysten oikeasta merkinnästä, saa ravustuksesta kaiken ilon irti vastuullisesti.

Ravustus on jännittävä harrastus. Saaliiksi voi saada sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Viime kesän arvioidaan olleen hyvä ravun kasvun kannalta ja kesäkuun aikana vauhdilla lämmenneet vedet lupailevat hyvää ravustuskauden alkua sekä keskimääräistä runsaampia rapusaaliita.

 

Ehkäise rapuruttoa

Jokirapu on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Jokiravun suurimmat uhkat ovat rapuruton ja täpläravun leviäminen. Rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi ravustajan tulee aina muistaa desinfioida, kuivata tai pakastaa kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön. Rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee ne pakastaa ennen käyttöä.

 

Vastuulliset rapujuhlat

Vastuullinen rapujuhlien järjestäjä huolehtii rapuja keittäessä, että ravut lisätään aina kiehuvaan veteen pieninä erinä. Lisäksi juhlien järjestäjiä pyydetään huomioimaan vallitseva koronatilanne ja järjestämään juhlat suositusten mukaisesti. Jokirapu on listattu WWF:n kalaoppaaseen keltaisella ja oppaassa sen ostoa suositellaan harkiten.

 

Ravustukseen tarvitaan lupa

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa ja 18–64 vuotiailla tulee lisäksi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Merrat tulee merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetriä veden pinnasta. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä jokiravun suojeluarvo maksettavaksi. Jokiravun suojeluarvo on 50 euroa ravulta.

 

Lisätietoja:

Rapututkija (FT, dosentti), Japo Jussila, Itä-Suomen yliopisto, puh. 040 5428 982

Kalatalousasiantuntija, Janne Rautanen, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, puh. 0400 946 968

Iktyonomi Niina Koivunen, Kalatalouden Keskusliitto, puh. 044 4262 402

Johtava kalatalousasiantuntija, Jorma Kirjavainen, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Järvi-Suomen kalatalouspalvelut, puh.02950 25059 (tavoitettavissa 20.7. alkaen)

Tutkija (FM), Esa Erkamo, Luonnonvarakeskus, puh. 02953 27425