Itä-Suomen yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön lähtökohta ja tavoite on tunnistaa ja ennaltaehkäistä eriarvoisuutta ylläpitäviä tai lisääviä ilmaisuja, rakenteita ja toimintoja sekä lisätä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta yliopiston kaikilla tasoilla.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö perustuu lainsäädäntöön ja yliopiston arvoihin. Edistämme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaikkien niiden syrjintäperusteiden osalta, jotka ovat mainittu Yhdenvertaisuuslailla (1325/2014) sekä Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986). Tasa-arvolain mukaan naisten ja miesten tasa-arvon lisäksi tulee huomioida sukupuolten moninaisuus ja ennaltaehkäistä sukupuolivähemmistöön kuuluvien syrjintää. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää lisäksi työnantajalta ja koulutuksen järjestäjältä kohtuullisten mukautusten tekemistä vammaisten henkilöiden osalta. Kohtuullisilla mukautuksilla turvataan yhdenvertaisuus koulutuksen saannissa, työtehtävistä suoriutumisessa sekä uralla etenemisessä.
Itä-Suomen yliopistossa toimii yhdenvertaisuustoimikunta, jossa on henkilöstöjärjestöjen, ylioppilaskunnan ja työnantajan edustus. Toimikunnan puheenjohtajana toimii dekaani Janne Pietarinen ja sihteerinä henkilöstöasiantuntija Virva Pietarinen. Yhdenvertaisuustoimikunta on laatinut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jossa kuvataan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tilannetta yliopistossa sekä toimenpiteitä, joilla tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toteutetaan ja edistetään niin henkilöstön kuin opiskelijoiden osalta.
Itä-Suomen yliopisto on esteetön opiskelu- ja työpaikka.
Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Emme hyväksy syrjintää, häirintää tai kiusaamista.
Syrjintä tarkoittaa, että henkilöä tai tiettyä ihmisryhmää kohdellaan eriarvoisesti henkilön tai ihmisryhmän mielipiteen, ominaisuuden tai taustan perusteella. Häirinnällä ja epäasiallisella kohtelulla tarkoitetaan lain, sopimuksen ja hyvän tavan vastaista käyttäytymistä.
Opiskelijoita kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti opintopolun kaikissa vaiheissa.
Tähän pyritään muun muassa sähköisen valintakokeen käyttöönottamisella, kehittämällä oppimisympäristöjä ja huomioimalla opiskelijoiden yksilölliset tarpeet.
Henkilöstön kohtelun lähtökohtina ovat yhdenvertaisuus ja mahdollisuuksien tasa-arvo.
Tähän pyritään muun muassa selvittämällä ja ottamalla käyttöön erilaisia toimia, joilla naisia voitaisiin tukea ja kannustaa urakehityksessä sekä huolehtimalla, että tehtävien jakaminen ja uralla eteneminen perustuvat osaamiseen, ansioihin ja kuormittavuuden tasapuoliseen jakautumiseen.
Julkinen dokumentti
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on yliopiston rehtorin allekirjoittama julkinen dokumentti, joka on luettavissa Itä-Suomen yliopiston julkisilta verkkosivuilta.
Tasa-arvotyöhön on kohdennettu voimavaroja
Itä-Suomen yliopistossa toimii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta, jossa on henkilöstöjärjestöjen, ylioppilaskunnan ja työnantajan edustus. Lisäksi Itä-Suomen yliopistossa toimii kaksi nimettyä tasa-arvoyhteyshenkilöä, joiden puoleen opiskelijat ja henkilökunta voivat kääntyä matalalla kynnyksellä kaikissa tasa-arvokysymykseen liittyvissä kysymyksissä. Tasa-arvon huomioiminen on keskeistä myös yliopiston monimuotoisuuden edistämisessä.
Tasa-arvoon liittyvien tietojen kerääminen ja seuranta
Sukupuoleen, palkkatasa-arvoon, urakehitykseen ja perhevapaiden käyttöön liittyviä tilastoja seurataan mm. vuosittain tehtävässä henkilöstötilinpäätöksessä ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa käsiteltävissä tilastoissa.
Koulutus ja osaamisen kehittäminen
Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on lisätä henkilöstön ja opiskelijoiden tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja moninaisuuteen liittyvää tietoisuutta ja osaamista. Koulutuksia tarjotaan sekä koko henkilöstölle avoimena henkilöstökoulutuksena että eri kohderyhmille, kuten esihenkilöille, kohdennettuna koulutuksena.
Pakollisten GEP-kriteereiden lisäksi Itä-Suomen yliopisto huomioi komission Gender Equality Plan-suositukset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön kehittämisessä. Näitä suosituksia ovat:
- työn ja vapaa-ajan tasapaino
- sukupuolten välinen tasapaino johtamisessa ja päätöksenteossa
- sukupuolten välisen tasa-arvon huomioiminen rekrytoinnissa ja urakehityksessä
- sukupuolinäkökulman sisällyttäminen tutkimukseen ja opetukseen
- toimenpiteet sukupuoleen perustuvan väkivallan, myös seksuaalisen häirinnän, torjumiseksi
Lisätietoja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä
Itä-Suomen yliopiston tasa-arvoyhteyshenkilöt