Yliopistomme on vahvasti verkostoitunut niin alueellisesti ja kansallisesti kuin kansainvälisesti korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.
Alueellinen vaikuttavuutemme perustuu kansainvälisesti korkealaatuiseen tutkimus- ja kehitystyöhön sekä opetukseen. Kansainvälinen yhteistyöverkostomme on laaja: olemme solmineet kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia noin sadan ulkomaisen yliopiston kanssa. Kansainvälinen liikkuvuus näkyy vilkkaana tutkija-, opettaja- ja opiskelijavaihtona.
Opetusyhteistyö ja kärkihankkeet
Itä-Suomen yliopisto on aloitteellinen yhteistyökumppani kansallisessa opetusyhteistyössä ja korkeakoulutuksen kehittämishankkeissa. Toimimme aktiivisesti myös alueellisen TKI- ja opetusyhteistyön parissa.
Yliopisto on mukana kansallisessa opetusyhteistyöverkostossa, jonka yksi toteutuksen muoto on valtakunnallinen joustavan opinto-oikeuden sopimus (JOO). Sopimuksen mukaan kaikkien yliopistojen perus- tai jatko-opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää tutkintoonsa sivuaineopintoja muiden suomalaisten yliopistojen tarjonnasta riippumatta siitä, missä yliopistossa heillä on oikeus suorittaa tutkintonsa. Lisätietoja JOO-opinnoista löydät opiskelijoiden Kamu-käsikirjasta.
Avoimen yliopiston foorumi on vuonna 2004 perustettu avointen yliopistojen yhteistyöverkosto, jossa ovat edustettuna kaikki Suomen yliopistot. Sen tehtävänä on mm. edistää avoimen yliopisto-opetuksen yhteisten toimintaperiaatteiden luomista ja toteuttamista ja yliopistojen välistä yhteistyötä, tehdä koulutuspoliittista vaikuttamista ja edunvalvontaa yhdessä sekä lisätä avoimen yliopisto-opetuksen tunnettuutta ja tukea yliopistojen yhteiskunnallista ja alueellista tehtävää. Tutustu avoimen yliopiston foorumiin https://www.avoimenfoorumi.fi.
Teemme laajaa TKI- ja opetusyhteistyötä Karelia-ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun. Yhteistyön muotoihin kuuluvat muun muassa Itä-Suomen ICT-polku, yrittäjyysopinnot, metsätieteen ja biotalouden opinnot, kulttuurintutkimuksen opinnot sekä yhteiset kieliopinnot ja henkilöstökoulutukset. Yhteistyössä toteutettu monitieteinen suursimulaatio-opetus palkittiin vuoden 2019 Vuoden opetustekona.
Itä-Suomen yliopisto osallistuu useisiin opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulutuksen kärkihankkeisiin, jotka ovat valtakunnallisia korkeakoulujen yhteishankkeita. Hankkeiden tuotokset tulevat kaikkien korkeakoulujen käyttöön. Yliopistomme koordinoi kärkihankkeista DigiCampus-hanketta, joka kehittää korkeakoulujen yhteistä digitaalista oppimisympäristöä, pedagogiikkaa ja palveluita.