Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Stressi- ja kriisitilanteet lapsuudessa ja nuoruudessa, kevät 2025

Avoin yliopisto
smart for good
Päivämäärä:
9.1.2025 - 11.3.2025
Laajuus:
5 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
Kuopio
Kategoria:
Ravitsemus ja lääkeala, Opetus, kasvatus ja psykologia, Sosiaali- ja terveysala
Toteutusmuoto:
Verkko-opetus
Hinta:
100 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Sisältö: Akuutin, kroonisen ja traumaattisen stressin ilmeneminen, synty, ja hoito sekä stressin psyykkiset ja fyysiset vaikutusmekanismit. Erilaisten kriisi- ja traumakokemusten, kaltoinkohtelun, perheväkivallan, koulukiusaamisen ja muiden yhteiskunnassa vaikuttavien eri väkivallan muotojen sekä menetysten ja elämänmuutosten merkitys lapsen kehitykselle.

Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tunnistaa lasta ja nuorta uhkaavien traumojen ja kriisien (mm. kaltoinkohtelun ja väkivallan) lyhyt- ja pitkäkestoisia vaikutuksia kehitykseen ja elämään sekä tunnistaa stressin merkityksen lapsen ja nuoren kehityksen kannalta.

Opinnot soveltuvat kaikille lasten ja nuorten parissa kasvatustyötä tekeville, esim. opettajille ja muille kasvatusalan ammattilaisille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä näiden alojen opiskelijoille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Opetuksen ajankohta: 9.1.-11.3.2025. Opintojakso on aikataulutettu ja se järjestetään kerran lukuvuoden aikana.

Suoritustapa: Verkko-opinnot; luentotallenteet, essee ja muut oppimistehtävät, vertaistyöskentely.

Arviointi: Suoritukset arvioidaan asteikolla 0 (hylätty) – 5 (erinomainen). Oppimistehtävä ja vertaistyöskentely hyväksytty/hylätty, essee 0-5, arvosana määräytyy esseen arvosanan perusteella.

Opettaja: Lastenpsykiatrian prof. Ilona Luoma (vastuuopettaja), psykologi Noora-Maria Ahl

Kirjallisuus:
1. Kumpulainen, K., Aronen, E., Ebeling, H., Laukkanen, E., Marttunen, M., Puura, K. & Sourander, A. (toim.) 2016 tai uusin painos. Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria. Duodecim. s. 91–104 (Traumaattiset kokemukset, Media riskitekijänä, Kiusaaminen), s. 336–344 (Traumaperäiset stressihäiriöt ja sopeutumishäiriöt, Itsetuhokäyttäytyminen) s. 707–739 (Kriisitilanteet ja suuronnettomuudet, Lasten ja nuorten oikeuspsykiatria lukuun ottamatta alalukua Mielentilatutkimukset), s. 769–775 (Maahanmuuttajien kanssa työskentely), s. 783–788 (Lapsen oikeudet ja lastensuojelu).
2. Traumaperäinen stressihäiriö, Käypä hoito -suositus. 2022. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Psykiatriyhdistys ry:n ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. https://www.kaypahoito.fi/hoi50080

3. Korpilahti, U., Kettunen, H., Nuotio, E., Jokela, S., Nummi, V. M. & Lillsunde, P. (toim.) 2019. Väkivallaton lapsuus: Toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020–2025. STM. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-4123-6

4. Sajaniemi, N., Suhonen, E., Nislin, M. & Mäkelä, J.E. (toim.) 2020, 2. painos. Stressin säätely: Kehityksen, vuorovaikutuksen ja oppimisen ydin. PS-kustannus.

5. muu verkko-oppimisympäristössä ilmoitettu materiaali

Kirjallisuuden hankintakulut eivät sisälly opintomaksuun.

Tämä opintojakso on osa Lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin perusopintoja. Voit suorittaa perusopinnot yksi jakso kerrallaan, tai ostamalla kerralla yhden lukuvuoden opiskeluoikeuden koko kokonaisuudelle (ilmoittautuminen kokonaisuuteen). Kokonaisuuden hinta on 15 e/op, ja yksittäisten opintojaksojen 20 e/op. Perusopintokokonaisuuteen on mahdollista ilmoittautua 19.9.2024 saakka. Yksittäisille opintojaksoille voi ilmoittautua vielä tämän jälkeenkin, kunkin opintojakson viimeiseen ilmoittautumispäivään saakka.

Katso tallenne opintojen aloittamisesta avoimessa yliopistossa (kesto n. 5 min).

Yksittäisen opintojakson hinta on 20€ /opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2024-2025.

Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.

Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä; katso yhteystiedot alla.

Kellonajasta riippumaton

9.1.-11.3.2025 aikataulutetut verkko-opinnot.

Ilmoittautuminen opintojaksolle ajalla 5.8.2024- 2.1.2025.

Kirjaudu Moodle-oppimisympäristöön heti opintojen alkaessa.

Kevätlukukaudelle aikataulutettu verkko-opintojakso ajalla: 9.1.-11.3.2025.

Suomi

Ilmoittaudu

I Ilmoittautumaan pääset oheisesta painikkeesta. Siirryt ilmoittautumispalveluun, jossa opintojakso on valmiiksi valittuna. Voit halutessasi lisätä opintokoriin myös muita opintojaksoja, ennen kuin jatkat ilmoittautumaan.

II Siirry tunnistautumaan Suomi.fi-palveluun, täydennä omat tietosi ilmoittautumislomakkeelle, vahvista ilmoittautuminen ja maksa opinnot.

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen hinnastoon sekä maksu- ja perumisehtoihin.

III Ilmoittautumisesi käsittelyaika on pääasiallisesti 2-5 arkipäivää, maksimissaan 10 arkipäivää. Käsittelyajan jälkeen saat järjestelmän lähettämän viestin, joka sisältää linkin opintojen aloitusohjeisiin. Tutustu ohjeisiin huolellisesti.

Jos sinulla ei ole aiempaa UEF-tunnusta, saat lisäksi yliopiston käyttäjähallinnasta UEF-tunnuksen aktivointiohjeet. Tunnuksesi saa käyttöoikeudet opiskeluoikeuden alkaessa.

Mikäli et saa viestejä, tarkista sähköpostisi roskapostikansio ja tarvittaessa ota yhteyttä avoimeen yliopistoon.

Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä opintoasiainsihteeriin; katso yhteystiedot alla.

Ilmoittautuminen alkaa:
2024-08-05 09:00
Ilmoittautuminen päättyy:
2025-01-02 23:59