Avoin yo: Asiakas- ja potilasturvallisuutta tukeva tiedonhallinta, 2022-2023
- Laajuus:
- 5 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Juridiikka ja yhteiskunta, Sosiaali- ja terveysala, Liiketalous ja kansainvälisyys, Ravitsemus ja lääkeala
- Toteutusmuoto:
- Verkko-opetus
- Hinta:
- 60 € (alv 0%)

Sisältö: Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan keskeiset käsitteet. Turvallinen tiedonhallinta ja tietorakenteet organisaatioissa. Teknologia sosiaali- ja terveydenhuollossa. Laiteturvallisuus. Digitaalisten palveluiden turvallisuus. Kyberturvallisuus. Tiedonhallinnan häiriötilanteisiin varautuminen.
Tavoitteet:
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- selittää tiedonhallinnan merkityksen osana asiakas- ja potilasturvallisuutta
- selittää laadukkaan tiedon tuottamisen ja välittämisen merkityksen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa
- tunnistaa aiheeseen liittyvät oikeudelliset kysymykset
- arvioida laitteiden, sovellusten ja sähköisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön sekä käyttöönottoon liittyviä hyötyjä ja riskejä
Opintojakso kehittää seuraavia geneerisiä taitoja:
- Digitalisaatio
- Etiikka
- Johtaminen ja kehittäminen
- Kriittinen ajattelu
- Oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen
Kohderyhmä: Opinnot soveltuvat erinomaisesti asiakas- ja potilasturvallisuuden parissa työskenteleville ammattiryhmille, kuten sairaanhoitajille, lääkäreille, sosiaalityöntekijöille, hammaslääketieteen ja hammashoidon ammattilaisille, farmaseuteille ja proviisoreille, oikeustieteen toimijoille, asiakas- ja potilasturvallisuudesta vastaaville, yksiköiden johtajille, sekä kaikille asiakas- ja potilasturvallisuudesta kiinnostuneille. Opinnot soveltuvat ammatillisen osaamisen täydentämiseen tai osaksi tutkintoa muun muassa sosiaali- ja terveysalojen opiskelijoille.
Sisältö: Tiedonhallinnan keskeiset käsitteet. Turvallinen tiedonhallinta ja tietorakenteet organisaatioissa. Teknologia sosiaali- ja terveydenhuollossa. Laiteturvallisuus. Sähköisten palveluiden turvallisuus. Tiedonhallinnan häiriötilanteisiin varautuminen.
Suoritustapa: Verkko-opinnot ajalla 01.09.2022 - 31.07.2023. Opintojakson voi suorittaa lukuvuoden aikana joustavasti, ja opiskelija voi valita neljästä tehtävien palautuspäivämäärästä itselleen sopivimman (31.10., 31.12., 30.4. tai 31.7.). Kesällä 2023 opintojakso on suoritettavissa itsenäisesti opiskellen (ei ohjausta).
Verkko-opetus 135 h. Videoluennot, kirjallisuus, oppimistehtävät. Verkko-opinnot ovat suoritettavissa kokonaisuudessaan etäopintoina. Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa.
Mahdolliset lainaus- ja kirjallisuuden hankintakulut eivät sisälly opintomaksuun. Katso yleinen tallenne opintojen aloittamiseen avoimessa yliopistossa (kesto n. 5 min).
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- selittää tiedonhallinnan merkityksen osana asiakas- ja potilasturvallisuutta
- selittää laadukkaan tiedon tuottamisen ja välittämisen merkityksen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa
- tunnistaa aiheeseen liittyvät oikeudelliset kysymykset
- arvioida laitteiden, sovellusten ja sähköisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön sekä käyttöönottoon liittyviä hyötyjä ja riskejä
Opinnot soveltuvat erinomaisesti asiakas- ja potilasturvallisuuden parissa työskenteleville ammattiryhmille, kuten sairaanhoitajille, lääkäreille, sosiaalityöntekijöille, hammaslääketieteen ja hammashoidon ammattilaisille, farmaseuteille ja proviisoreille, oikeustieteen toimijoille, asiakas- ja potilasturvallisuudesta vastaaville, yksiköiden johtajille, sekä kaikille asiakas- ja potilasturvallisuudesta kiinnostuneille. Opinnot soveltuvat ammatillisen osaamisen täydentämiseen tai osaksi tutkintoa muun muassa sosiaali- ja terveysalojen opiskelijoille.
Ilmoittaudu yksittäisille opintojaksoille. Yksittäisten opintojaksojen hinta on 12 € /opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2022-2023.
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot.
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä; katso yhteystiedot alla.
Ajankohdasta riippumaton
Verkko-opinnot ajalla 01.09.2022 - 31.07.2023. Opintojakson voi suorittaa lukuvuoden aikana joustavasti, ja opiskelija voi valita neljästä tehtävien palautuspäivämäärästä itselleen sopivimman (31.10., 31.12., 30.4. tai 31.7.). Kesällä 2023 opintojakso on suoritettavissa itsenäisesti opiskellen (ei ohjausta).
Opintojaksolle ilmoittautuminen Opintopolussa tai Itä-Suomen yliopiston internet-sivuilla ajalla 4.8.2022-15.6.2023.
Ilmoittautumisesi siirtyy myös Peppiin, opintojakson toteutukselle automaattisesti.
Suomi