Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Nuori nainen istuu nojatuolissa ja lukee oppikirjaa.

Itä-Suomen yliopisto ja Gradia aloittavat laajan toisen asteen opintojen yhteistyön

Itä-Suomen yliopiston avoin yliopisto ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ovat sopineet laajasta toisen asteen opintojen yhteistyöstä. Sopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2022.

Gradian oppilaitosverkostoon kuuluvat Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio sekä ammatilliset oppilaitokset Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä.

Yhteistyö mahdollistaa kaikille Gradian toisen asteen opiskelijoille avoimen yliopiston opintojen suorittamisen Itä-Suomen yliopistossa. Sopimuksen piiriin kuuluu kaikkiaan noin 2800 lukiolaista, 400 kaksoistutkintoa suorittavaa opiskelijaa sekä ammatillisen koulutuksen opiskelijat.

– Sopimusoppilaitoksen opiskelijat suunnittelevat avoimen yliopiston opinnot yhdessä oman opinto-ohjaajansa kanssa. Tarjoamme monipuolisesti verkko- ja etäopintoja. Suosituimpia opintojamme toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa ovat olleet muun muassa oikeustieteen, tietojenkäsittelytieteen ja psykologian opinnot, kertoo suunnittelija Leila Saramäki Itä-Suomen yliopiston avoimesta yliopistosta.

Gradiassa iloitaan uudesta yhteistyöstä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Jyväskylän seudun EduFutura-verkoston koulutusorganisaatiot (Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia) ovat tehneet ansiokasta yhteistyötä jo aiemmin.

– Itä-Suomen yliopistolla on pitkät perinteet korkeakoulun ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyöstä. Itä-Suomen yliopiston toisen asteen opiskelijoille rakentama tarjonta onkin Gradialle erinomainen ja tervetullut lisä monipuolistamaan Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun korkeakouluopintotarjontaa, kertoo Gradia-lukioiden tulosaluejohtaja ja rehtori Samuli Laitinen.

Itä-Suomen yliopiston avoin yliopisto on kokenut ja luotettu kumppani toisen asteen opintojen yhteistyössä. Yliopistolla on yhteistyösopimukset jo 64 sopimuslukion ja 7 ammatillisen koulutuksen tarjoajan kanssa.

Avoimet yliopisto-opinnot tukevat sopimusoppilaitosten opiskelijoiden koulutus- ja uravalintaa. Opiskelijat voivat tutustua itseään kiinnostaviin koulutusaloihin jo toisen asteen opintojen aikana. Monet saavat myös varmistusta jatko-opintosuunnitelmiin hakeutuakseen omalle alalleen yliopistoihin. Avoimen yliopiston opinnot toimivat mainiosti myös valmentautumisena yliopiston valintakokeisiin.

– Avoimen yliopiston opintojaksot luetaan hyväksi toisen asteen opintoihin ja myös tuleviin korkeakoulututkintoihin. Jos opiskelija suunnittelee lisäksi hakevansa jatko-opintoihin avoimen yliopiston väylän kautta, hän voi tehdä osan väyläopinnoista jo toisen asteen aikana, kertoo Saramäki.

– Yhteistyösopimus Itä-Suomen yliopiston kanssa täydentää hyvin Gradian lukiolaisten ja ammatillisen puolen opiskelijoiden mahdollisuuksia tutustua korkea-asteen opintoihin omien opintojensa aikana. Nyt voimme tarjota opiskelijoillemme orientaatio-opintoja lähes kaikilta korkea-asteella opiskeltavilta aloilta, iloitsee Laitinen.

Lue lisää Itä-Suomen yliopiston yhteistyöstä lukioiden ja toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Lisätietoja

Leila Saramäki, suunnittelija, Jatkuvan oppimisen keskus, Itä-Suomen yliopisto, leila.saramaki@uef.fi, p. 050 564 6193

Samuli Laitinen, tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia, samuli.laitinen@gradia.fi, p. 040 341 4494