Yliopisto juhli satavuotiasta Suomea pitkin vuotta

Itä-Suomen yliopisto on osallistunut monin tavoin Suomen itsenäisyyden satavuotismerkkivuoden juhlistamiseen. Yliopistolla juhlavuoden päätapahtuma oli Studia Generalia -tapahtumasarja ”Itäsuomalaista huippututkimusta 1970-luvulta nykypäivään – itsenäisen Suomen sivistyksen puolesta”, johon kuului viisi yleisölle avointa luentotapahtumaa. Teemoina olivat ”Haluan elää terveenä 100-vuotiaaksi Suomessa”, ”Suomi oppimisen kärjessä nyt ja tulevaisuudessa”, ”Humanismilla tulevaisuuteen”, ”Metsä ja puu” sekä ”Lasten hyvinvointi ja yhteiskunnan vastuu – 100-vuotiaan Suomen lapset”.

Studia Generalia -tapahtumat kiinnostivat. Kuva Kuopiosta Haluan elää terveenä 100-vuotiaaksi Suomessa -tapahtumasta.

Lisäksi järjestettiin kaksi juhlavuoden englanninkielistä Café Smart -tiedekahvilaa aiheista ”New prospects of technology and analytics in improving people's health” ja ”Consequences of globalisation phenomena at the local level”.

Studia Generalia ja tiedekahvilatapahtumat keräsivät paikan päälle lähes 500 kuulijaa, ja lisäksi niiden suoraa lähetystä seurasi tapahtumahetkellä noin 300 henkilöä. Tapahtumien tallenteita on seurattu joulukuun alkuun mennessä yhteensä noin 900 katselukertaa. Tallenteita tullaan käyttämään myös yliopiston opetuksessa.

Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto järjesti juhlavuoden kunniaksi Terveyden edistämisen ja terveystiedon 15-vuotisjuhlaseminaarin, joka keräsi paikalla noin 70 kuulijaa. Kyseisen oppiaineen opetus on kehittynyt vuosien kuluessa alueellisesta opetuksesta valtakunnallisiksi verkko-opinnoiksi.

Yliopiston kirjasto on viettänyt Suomen juhlavuotta kuukausittain vaihtuvalla kirjanäyttelyllä. Lisäksi kirjasto on kerännyt onnitteluja Suomelle niin elektronisessa kuin perinteisessä korttimuodossakin.

Yliopisto toimi useissa juhlavuoden hankkeissa myös kumppanin roolissa. Näistä esimerkkinä on muun muassa Helsinki Challenge tiedepohjainen ideakilpailu, jossa semifinaaliin ylsi kaksi yliopiston tutkijatiimiä – Metabold-tiimi sekä 3A Water -tiimi. Lisäksi osallistuttiin useisiin juhlavuoden hengessä vietettyihin urheilu- ja kulttuuritapahtumiin, kuten Jukolan viesti, Minnan Päivät ja Suomalaisuus ulkomaisten opiskelijoiden silmin –valokuvanäyttely.

Yliopiston kansainvälisille vaihto-opiskelijoille on jaettu vuoden mittaan Suomi 100 -pinssejä. Yliopiston henkilöstö puolestaan vietti yhteisen juhlahetken kaikilla kolmella kampuksella kahvin ja oheisohjelman merkeissä itsenäisyyspäivän aattona.