Uusi tutkimus tukee aikaisempia havaintoja - n-6-rasvahapot eivät lisää elimistön matala-asteista tulehdusta

Mitä suurempi on seerumin linolihappopitoisuus, sitä matalampi on CRP-tulehdusmerkkiaineen taso, havaittiin juuri julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Linolihappo on yleisin monityydyttymätön n-6-sarjan rasvahappo. Tulokset julkaistiin European Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Runsaan monityydyttymättömien n-6-sarjan rasvahappojen saannin on esitetty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä edistämällä muun muassa matala-asteista tulehdusta elimistössä. Tätä on yleensä perusteltu sillä, että linolihaposta muodostetaan elimistössä toista n-6-sarjan rasvahappoa, arakidonihappoa, josta puolestaan syntyy erilaisia tulehdusta lisääviä yhdisteitä.

Itä-Suomen yliopistossa toteutetun Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 määritettiin seerumin rasvahappojen ja yleisimmän tulehdusmerkkiaineen, C-reaktiivisen proteiinin eli CRP:n, pitoisuudet 1287 terveeltä mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta.

Tutkimuksessa havaittiin, että pieni seerumin linolihappopitoisuus oli yhteydessä suurempaan CRP:n pitoisuuteen seerumissa. Kun tutkittavat jaettiin neljään ryhmään seerumin linolihappopitoisuuden perusteella, todennäköisyys suurentuneeseen CRP:n pitoisuuteen oli ylimmässä neljänneksessä 53 prosenttia pienempi kuin alimmassa neljänneksessä. Muut seerumin n-6-rasvahapot eli arakidonihappo, gamma-linoleenihappo tai dihomo-gammalinoleenihappo eivät olleet yhteydessä CRP:n pitoisuuteen.

Tulokset tukevat aikaisempien tutkimusten tuloksia. Ihmisillä tehdyissä kokeellisissa tutkimuksissa edes huomattavasti tavanomaista saantia suurempi linolihapon määrä ei ole lisännyt tulehdusreaktioita eikä ole merkittävästi vaikuttanut elimistön arakidonihappopitoisuuteen. Linolihaposta valmistetaan elimistössä useita yhdisteitä, joilla on tulehdusta vaimentavia vaikutuksia. Huomionarvoista on se, ettei arakidonihapostakaan muodosteta pelkästään tulehdusta lisääviä, vaan myös tulehdusta vaimentavia yhdisteitä. Näiden seikkojen vuoksi teoria siitä, että suuri linolihapon määrä edistäisi matala-asteista tulehdusta lisäämällä arakidonihapon määrää elimistössä, on osoittautunut liian yksinkertaistetuksi.

Linolihappo, joka on ihmisille välttämätön n-6-rasvahappo, onkin tutkimuksissa ollut yhteydessä pienempään riskiin sairastua kroonisiin tauteihin, joissa matala-asteinen tulehdus on yksi merkittävistä riskitekijöistä. Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja tyypin 2 diabetes. Seerumin linolihappopitoisuus määräytyy ruokavalion perusteella ja sen pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Lisätietoja: Jyrki Virtanen, FT, ravitsemusepidemiologian dosentti, Itä-Suomen yliopisto, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Kuopio, p. 02944 54542, jyrki.virtanen@uef.fi

The associations of serum n-6 polyunsaturated fatty acids with serum C-reactive protein in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study

Jyrki K. Virtanen, Jaakko Mursu, Sari Voutilainen, Tomi-Pekka Tuomainen

European Journal of Clinical Nutrition, Julkaistu internetissä 6.11.2017