Takaisin

Huipputason urheilevat opiskelijat palkittiin

Itä-Suomen yliopisto ja Joensuun urheiluakatemia muistivat menestyneitä opiskelijoita eilen kahvitilaisuudessa. 200 euron stipendi myönnettiin metsätieteiden opiskelijalle, Suomen ennätystä hallussaan pitävälle kolmiloikkaaja Simo Lipsaselle.

Muut palkitut olivat kauppatieteiden opiskelija, ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen, metsätieteiden opiskelija, hiihtosuunnistaja Salla Koskela sekä ympäristöpolitiikan opiskelija, hiihtosuunnistaja Misa Tuomala.

Akateeminen rehtori Harri Siiskonen toivoi puheessaan, että UEFin ja urheiluakatemian yhteistyö edistää jokaisen huipputason urheilijan valmistumista.

– Toivomme jokaiselta teiltä palautetta siitä, miten opiskelun ja urheilu-uran yhdistäminen on sujunut, ja missä voimme mahdollisesti parantaa yhteistyötä.

Simo Lipsanen palkittiin paitsi urheilumenestyksestä, myös opintojen edistymisestä.

– On upeaa, että lähes 50 vuotta voimassa ollut Suomen ennätys kolmiloikassa saatiin rikottua viime kesänä. Paitsi että Simo Lipsanen on menestynyt näin hyvin urheilun saralla, on hän tehnyt töitä myös opintojensa eteen ja edennyt niissäkin vauhdikkaasti, Siiskonen kiitteli.


Mukana palkintotilaisuudessa olivat (vas.) valmennuspäällikkö Jarkko Kumpulainen, ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen, hiihtosuunnistajat Salla Koskela ja Misa Tuomala, kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, valmennuskoordinaattori Kimmo Hyppönen, akatemiakoordinaattori Anu Korhonen sekä akateeminen rehtori Harri Siiskonen.


Lipsanen kertoo, että hän on saanut urheilu-urasta huolimatta opintonsa etenemään halutussa tahdissa.

– Olen nyt kolmen ajan viettänyt syksyt ja talvet melko tiiviisti Joensuussa opiskellen. Tulevana syksynä aloittelen kandityötä, ja katson sitten jatkanko siitä vielä eteenpäin vai keskitynkö sen jälkeen täysin urheiluun.

Hän myöntää, että vaikka opinnot ovat tärkeitä, on ykkössijalla tällä hetkellä urheilu.

– Voisin kuvitella tekeväni metsänhoitajan töitä joskus tulevaisuudessa, mutta haluan urheilunkin takia pitää mahdollisuudet avoinna.

Lipsanen kiittelee UEFin opetushenkilökunnan ymmärtäneen urheilijan harjoitusaikatauluja.

– Täällä on tultu mukavasti vastaan silloin kun siihen on ollut tarve eli opiskelun ja urheilun yhdistäminen on loppujen lopuksi sujunut hyvin.

Lipsasen mukaan opinnot ovat hyvää vastapainoa urheiluelämälle, ja ne antavat muutakin ajateltavaa.

– Varsinaista opiskelijaelämää en ole kuitenkaan ehtinyt viettää, sillä kaikki opinnoilta jäävä aika vierähtää harjoitusten parissa.

Lipsanen avaa tämän kesän kauden 16. kesäkuuta Ranskassa luottavaisin mielin.

– Kunto ja terveys ovat sillä mallilla, että toivotaan tuloksiakin syntyvän.

Opiskelu tärkeää myös urheilijalle

Kaikki kahvitilaisuudessa palkitut urheilijat ovat sitä mieltä, että opinnot ovat edenneet toivotulla tavalla, vaikka harjoituksia ja leirejä onkin tiuhaan tahtiin.

– Haluamme yliopistossa huomioida etenkin näitä huipputason urheilijoita. Vaikka UEFissa urheilevia opiskelijoita onkin paljon, on huipputasolla kilpailevia vain kourallinen. Meille on tärkeää edesauttaa myös heidän opintojaan ja kuulla, missä kohtaa voisimme tehdä yhteistyötä paremmin, Siiskonen summasi.

Mukana urheilijoiden tukena ovat myös urheiluakatemian koordinaattorit.

– On päivänselvää, että opiskelu on myös urheilussa hyväksi. Se kehittää ajattelua ja antaa urheilijalle muutakin ajateltavaa. Kannustamme jokaista urheilijaa opiskelemaan – tapahtui se millä tasolla tahansa, kertoo valmennuskoordinaattori Kimmo Hyppönen.

Tulevaisuudessa UEF ja urheiluakatemia aikovatkin tiivistää yhteistyötä entisestään. Lisäksi urheilijoista toivotaan apua koulutusmarkkinointiin.