Takaisin

Tutkijoiden yö tulee taas – koko kansan tiedetapahtuma Joensuussa ja Kuopiossa 27.9.

Suuren yleisön tiedetapahtuma, Tutkijoiden yö, tarjoaa jälleen tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille Joensuussa yliopistokampuksella ja Kuopiossa kauppakeskus Matkuksessa perjantaina 27. syyskuuta. Järjestäjänä on Itä-Suomen yliopisto yhteistyökumppaneineen. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Ohjelma Joensuussa
Ohjelma Kuopiossa

Joensuussa monipuolinen ohjelma keskittyy yliopistokampukselle

Joensuun kampuksen Tutkijoiden yötä vietetään totuttuun tapaan yliopistokampuksella, Aurora-rakennuksessa perjantaina klo 16–20.

Työpajoja koko perheelle

Joensuussa Tutkijoiden yö tarjoaa jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan tieteeseen ja tutkimukseen perustuvia vuorovaikutteisia työpajoja kaikenikäisille. Illan aikana yleisö pääsee muun muassa tutkimussaunaan, lennättämään kamerakoptereita, maistelemaan ilmastoystävällistä ruokaa, testaamaan robotteja ja tekoälyä, tutustumaan Biopankin toimintaan, tutkimaan kasveja, muistelemaan sisällissotaa sekä tutustumaan Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden laatimiseen.

Illan aikana kuullaan myös yliopiston big band Rytmihäiriköitä sekä Rantakylän Norssi Ensemblea.

Taikuutta ja kirjallisuutta

Tutkijoiden yön Auran tiedekahvilassa on tänä vuonna vahva kirjallisuuskattaus. Kello 17 keskustelevat kirjallisuuden professori Risto Turunen, yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen sekä kirjallisuuden yliopistonlehtori Elina Arminen Minna Canthista ja hänen vaikutuksistaan yhteiskuntaamme. Keskustelua johtaa toimittaja Liina Mustonen.

Kello 19 kirjallisuusteema jatkuu. Tänä syksynä kirjat julkaisseet kirjailijat Sini Mikkola ja Karoliina Timonen puhuvat naisista suurmiesten elämässä. Mikkolan kirja käsittelee naisia Martin Lutherin rinnalla, ja Timonen taas on paneutunut kirjassaan Kalle Päätalon elämän naisiin.

Kirjallisuuskeskustelujen välissä kello 18 yleisöä viihdyttää taikuri Opa Rissanen. Hän on ensimmäinen henkilö maailmassa, joka on tehnyt väitöskirjan ammattitaikureiden asiantuntijuuden kehittymisestä.

Kuopiossa Tutkijoiden yö valtaa Matkuksen

Kuopiossa Tutkijoiden yötä vietetään Kauppakeskus Matkuksessa perjantaina 27.9.2019 klo 16-20. Ennätysmäisen laajassa ohjelmassa on yli 40 tiede-esitystä ja toimintapistettä.

Kuuntele ja kysy tutkijoilta

Tutkijoiden pitämät Tiedetuokiot ja kuvalliset pikaesitykset juontaa toimittaja Tuija Pehkonen. Esityksiä voi seurata 2. kerroksen Elohuoneessa. Yleisöllä on mahdollisuus myös kysyä esitysten aiheista.

Tiedetuokioissa kuullaan päästöttömästä autosta, suuresta muurahaiskeräyksestä ja siitä, voiko kone oppia väärin. Lisäksi keskustellaan huonepölyn mikrobien yhteydestä terveyteen, elimistön uusista viestinviejistä mikrorakkuloista sekä ruoasta ratkaisuna planeetan haasteisiin.

Tiedepuuhaa non-stoppina

Tapahtumapisteissä eri puolilla kauppakeskusta on tarjolla ohjelmaa non-stoppina. Niissä voi kokeilla itse muun muassa mikrokirurgiaa, virtuaalikonepajaa sekä hyvinvointi- ja teollisuusrobotiikkaa, tutustua hormonihäiriköihin, mitata sykevälivaihtelunsa, löytää oman ääniklooninsa, opetella ihon omaseurantaa ja maksan suojelua, suunnitella syöpälääkkeen, pohtia johtajuutta, tutustua virtuaalisesti ihmiskehoon, maistaa uusia proteiinin lähteitä ja ihailla tähtitaivasta planetaariossa. Kannattaa myös poimia digivinkit töihin, kurkistaa biopankkinäytteisiin ja testata elämää silmäsairauden kanssa!  Pienimpiä hauskuttavat muun muassa huumoripaja, nallelääkärit, nalleneuvola ja -apteekki, Lasten yliopisto, LUMA-keskus sekä Tiedepäiväkoti Väläys. Energiaa voi purkaa KuPSin pelaajien kanssa ja poimia samalla ravitsemustutkijoiden välipalavinkit.

Mitä ihmettä? Tätäkin tutkitaan

Illan päätteeksi tutkijat tarjoilevat kuvallisia pika-annoksia tieteestä otsikolla Mitä ihmettä? Tätäkin tutkitaan: lääkkeiden elinkaari, aivovaurioiden kuvantaminen, Karjala-myytit valokuvissa, nivelrikon ehkäisy, täysjyväviljan terveysvaikutteiset yhdisteet, miten metsä vastaa ilmaston lämpenemiseen ja mitä on kiertotalous.

Linjalla 35 kulkevalla tiedebussilla pääset maksutta torilta Tutkijoiden yöhön Matkukseen! Tiedebussi lähtee tapahtumapäivänä klo 13.55, 14.55 ja 15.55 ja kyydissä keskustellaan työstä, luottamuksesta ja meistä kertyvän datan käytöstä. Tutkijoita haastattelee toimittaja Risto Löf.Itä-Suomen yliopiston Tutkijoiden yö on osa Suomen Tutkijoiden yö -tapahtumaa, jota rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie -toimista. Tapahtuma järjestetään samaan aikaan yli 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa ja Suomessa 11 paikkakunnalla.  

Lisätietoja:
Joensuu / Tiedottaja Nina Venhe, nina.venhe(at)uef.fi, p. 050 593 0160 ja markkinointikoordinaattori Anna Kuikka, anna.kuikka(at)uef.fi, p. 050 382 7420
Kuopio / Tiedottaja Ulla Kaltiala, p. 040 745 6463, ulla.kaltiala(at)uef.fi

https://www.uef.fi/fi/web/tiedetapahtuma/etusivu