Tieteellä terveyteen -rahoituksella selvitetään, miten tulehdus ennakoi sairastumista

Suomen Akatemian ja säätiöiden rahoittamasta Tieteellä terveyteen -ohjelmasta on myönnetty noin miljoona euroa tutkimuskonsortiolle, jota johtaa akatemiatutkija Merja Heinäniemi Itä-Suomen yliopistosta.

Heinäniemen johtama konsortio selvittää tulehdusreaktioiden ennustavaa merkitystä kansantautien, kuten sepelvaltimotaudin ja aikuistyypin diabeteksen synnyssä. Tutkimuksessa keskitytään ihmisen kudoksissa vaeltavien makrofaagisolujen ilmiasujen selvittämiseen. Sen perusteella voidaan ennakoida sairastumisriskiä hyvin aikaisessa vaiheessa ja valita jo tuolloin sopiva hoitomuoto. Konsortiossa ovat partnereina professori Markku Laakso ja akatemiatutkija Minna Kaikkonen-Määttä Itä-Suomen yliopistosta, professori Anne Roivainen ja tutkijatohtori Tapio Lönnberg Turun yliopistosta sekä dosentti Pekka Ruusuvuori Tampereen yliopistosta.

Ensi vuoden alussa käynnistyvässä Tieteellä terveyteen -akatemiaohjelmassa rahoitetaan hankekonsortioita, jotka etsivät ratkaisuja rohkeilla tutkimusavauksilla suomalaisten kansanterveydellisiin ongelmiin. Rahoittajina ovat Suomen Akatemia, Syöpäsäätiö, Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Lääketieteen säätiö ja Suomen Aivosäätiö.

Tieteellä terveyteen -ohjelmalla tavoitellaan paitsi tieteen uusiutumista ja hankkeiden tutkimusasetelmien perustellun riskin avulla niiden pitkän tähtäimen vaikuttavuutta, niin myös ohjelmakauden aikana uudenlaista yhteistyötä kansanterveydellisesti merkittävien sairauksien tutkimusta tukevien säätiöiden kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen Akatemia ja terveyden tutkimusta rahoittavat säätiöt tekevät rahoitusyhteistyötä näin laajasti. Akatemialla ja säätiöillä on yhteinen tavoite rahoittaa lupaavinta, vaikuttavinta ja tieteellisesti korkeatasoisinta tutkimusta.

– Mukaan valitut hankkeet arvioitiin kansainvälisessä arvioinnissa erittäin korkeatasoisiksi ja hankkeiksi, jotka potentiaalisesti voivat johtaa läpimurtoihin kansanterveydellisesti merkittävien tautien hoidossa, ehkäisyssä tai diagnostiikassa, kertoo professori Mika Rämet Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnasta.

Tieteellä terveyteen -akatemiaohjelmassa rahoitetaan kaikkiaan seitsemää konsortiota yhteensä lähes yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Akatemiatutkija Merja Heinäniemi, merja.heinaniemi (a) uef.fi