Takaisin

Tasapainopajasta lähtöpotku Tutkijoiden yöhön

Hatsalan klassillisen koulun ysiluokkalaiset pääsivät testaamaan tasapainoaan liikuntalääketieteilijöiden järjestämässä työpajassa Kuopiossa. Työpaja oli lähtölaukaus Itä-Suomen yliopiston järjestämälle Tutkijoiden yön koululaisohjelmalle, joka tarjoaa syyskuun aikana kuopiolaisille ja joensuulaisille kouluille kaikkiaan 13 toiminnallista työpajaa.

Tasapainoa tarvitaan kaikenlaiseen liikkumiseen niin arjessa kuin urheilussakin. Kuopio-hallissa järjestetyssä työpajassa liikuntalääketieteilijät testasivat koululaisten staattista ja dynaamista tasapainoa helpoilla, nopeilla ja hauskoilla testeillä.

– Teemme jalkapallotreeneissä samankaltaisia testejä, joten esimerkiksi dynaamista tasapainoa mittaavan testin tulos oli odotetunlainen. Tämänkaltaisia tutkijoiden järjestämiä tapahtumia voisi olla kouluilla enemmänkin, kolmen toiminnallisen pisteen työpajan kiertänyt Aada Lesch totesi.

Samaa mieltä oli Ella Kotimaa, jonka mukaan työpajapäivässä oli hyvä fiilis ja tekemisen meininki. – Eri tehtäväpisteet olivat mielenkiintoisia, ja niissä näki oman osaamisensa tason. Samalla pääsi tutustumaan tutkijoiden työskentelyyn.

Kim Lesch mittaa Ella Kotimaalta puristusvoimaa. Taustalla Aada Lesch.

Mittauskalusto kulkee tutkijoiden mukana ihmisten luo

Tutkijoilla oli työpajassa mukanaan muun muassa dynaamista tasapainoa testaava Y-Balance Test (YBT), joka mittaa tasapainoa ja kehonhallintaa eri suunnista.

– Testistä saadaan tietoa siitä, kuinka hyvä keskivartalon ja alaraajojen hallinta on. Tänään teimme testin jaloilla, mutta käsillä tehtynä siitä saisi tietoa myös ylävartalon hallinnasta, yliopistonlehtori Mika Venojärvi kertoi.

YBT-testiä käytetään ulkomailla paljon urheilijoiden keskuudessa, mutta Suomessa se on yleistymässä vasta nyt.

– Meillä on liikuntalääketieteessä paljon mittauskalustoa, jota voimme viedä ihmisten luo, joten heidän ei tarvitse tulla tutkimuslaboratorioon erikseen mitattaviksi.

Liikuntalääketieteilijät ovatkin olleet aktiivisesti mukana erilaisissa yleisötapahtumassa tekemässä mittauksia ja esittelemässä tutkimustaan. Suositut toimintapisteet ovat vetäneet runsaasti väkeä.

– On mukava tuoda suurelle yleisölle tietoa siitä, mitä meillä yliopistolla tehdään. Liikunta aiheena kiinnostaa ja koskettaa monia. Tutkijoille yleisötapahtumat taas tuovat vaihtelua tietokoneen ääressä tehtävään kirjoitustyöhön, Venojärvi sanoi.

Kim Lesch, Hanna Lassila, Marjukka Saarinen ja Mika Venojärvi testasivat liikuntalääketieteilijöiden työpajassa muun muassa ysiluokkalaisten dynaamista tasapainoa YBT-testillä.

Hyvä fiilis ja tekemisen into välittyi

Tänä vuonna koululaisille suunnatun työpajan sisältöä uudistettiin.

– Halusimme rakentaa toiminnallisemman työpajan, jossa oppilaat pääsevät itse aktiivisemmin osallistumaan. Vastaanotto onkin ollut innostunutta. Työpajaan osallistuneet urheiluluokkalaiset halusivat saada mahdollisimman hyvän tuloksen.

Työpajat ovat oppimisprosessi myös opiskelijoille, jotka toimivat ohjaajina toimintapisteillä. Marjukka Saarinen ja Hanna Lassila olivat mukana ensimmäistä kertaa.

– Nuorten kanssa on ollut kiva tehdä työtä. Heidän tekemisestään on välittynyt hyvä fiilis ja into, Saarinen iloitsi.

Venojärven mukaan tutkijat saavat työpajoista tietoa testien toimivuudesta ja tuloksista, joita voidaan hyödyntää jatkossa eri tutkimusten suunnittelussa.

Tutkijoiden yön päätapahtuma syyskuun viimeisenä perjantaina

Tutkijoiden yön koululaistyöpajat jatkuvat tämän ja ensi viikon aikana Joensuun ja Kuopion alueen kouluilla. Ysiluokkien oppilaat perehtyvät muun muassa terveelliseen välipalaan, mikromuoveihin, energiaan ja DNA:han. He pääsevät myös pohtimaan, kuinka elimistö puolustautuu myrkyiltä ja kuinka louhitaan englantia.

Tutkijoiden yön päätapahtumaa vietetään Joensuussa ja Kuopiossa perjantaina 27. syyskuuta. Joensuun yliopistokampuksella ja Kuopiossa kauppakeskus Matkuksessa on silloin tarjolla monipuolista tiedeohjelmaa sekä lapsille että aikuisille kello 16 alkaen.

Tutustu tutkijoiden yön ohjelmaan https://www.uef.fi/web/tiedetapahtuma