Tabuja rikkovaa taidetta tutkitaan ensi kertaa myös loukkaantujien näkökulmasta

Väitös kirjallisuudentutkimuksen alalta

Väittelijä: FL Matti Mäkelä

Aika ja paikka: 24.9. 2016, AT100, Agora, Joensuun kampus

Filosofian lisensiaatti Matti Mäkelän väitöstutkimuksessa viime vuosikymmenten taiteen kohutapauksia luetaan kahdella tavalla. Toinen näkökulma on niiden, jotka ymmärsivät tätä taidetta, toinen niiden, jotka loukkaantuivat ja ärsyyntyivät siitä.

Väitöskirja osoittaa, että taiteessa vuoropuhelu on välttämätöntä. Jos taide määritellään pelkästään taiteen omista arvoista käsin, jäävät huomiotta ne, jotka tarkastelevat taidetta omia yhteiskunnallisia arvojaan vasten.

Kohujen takaa löytyy myös länsimaisen modernisaation kriisiytyminen, sananvapauden nousu kaiken määrääväksi arvoksi. Väitöskirjassa kuvataan, miten julkisuus muuttui puoluelehdistöstä internetin provokaatioiksi ja miten poliittisesta korrektiudesta tuli uusi “uskonto”.

Väitöskirjassa myös tarkastellaan, miten suomalaiset tabuja rikkovan taiteen kohutapaukset liittyvät laajempaan eurooppalaiseen yhteyteen, ääri-islamin ja eurooppalaisen kulttuurin konflikteihin. Yhteinen nimittäjä on modernisaatio, kysymys siitä, mitä ”edistys” tarkoittaa.

Väitöskirjassa tutkimuksen kohteena ovat Hannu Salaman Juhannustanssit, Esa Sariolan Kuolemaani saakka, Jumalan teatterin esitys Oulussa 17.1.1987, Teemu Mäen videoteos Sex and Death, Ulla Karttusen Neitsythuorakirkko, Katariina Lillqvistin animaatioelokuva Uralin perhonen sekä Erkko Lyytisen Suomen marsalkka -elokuva.

Matti Mäkelän väitöskirja ilmestyy popularisoituna esseekokoelmana heti väitöksen jälkeen. Kirjan ”Tämä ei ole taidetta”, Tabujen rikkominen kissantaposta mustaan marsalkkaan” julkaisee Siltala Kustannus.

Matti Mäkelä on suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon vuonna 1980 ja filosofian lisensiaatin tutkinnon vuonna 1988 Helsingin yliopistossa. Vapaana kirjailijana, kriitikkona ja kolumnistina työskentelevä Mäkelä on yliopistourallaan työskennellyt Helsingin yliopistossa eri tehtävissä vuosina 1975–1977 sekä vuonna 1982. Hän on lisäksi toiminut muun muassa Kymen läänin taidetoimikunnan ohjaavana kirjallisuuden läänintaiteilijana sekä Pekkas-akatemian rehtorina Kotkassa. Hän sai valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1986.

Filosofian lisensiaatti Matti Mäkelän kirjallisuuden alan väitöskirja ”Kun häpeästä tuli kunniaa ja provokaatio. Näkökulmia tabuja rikkovaan taiteeseen.” tarkastetaan filosofisessa tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Erkki Sevänen Itä-Suomen yliopistosta.

Väittelijän painolaatuinen valokuva on osoitteessa https://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/10115?encoding=UTF-8

Kuvaaja Laura Malmivaara.