Takaisin

Suomen Kulttuurirahaston Mikael Agricola -mitali emeritusprofessori Yrjö Sepänmaalle

Ympäristöestetiikan emeritusprofessori Yrjö Sepänmaalle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahastolta Mikael Agricola -mitali. Mitalin luovutusperusteluissa sanotaan Sepänmaan olevan ympäristön ja kauneuden tulkitsija sekä teorian ja käytännön yhteen saattaja.

Sepänmaan tuotanto käsittelee ympäristön esteettistä tulkintaa ja arvoa. Hänen väitöskirjansa The Beauty of Environment: A General Model for Environmental Aesthetics vuodelta 1986 on maailmanluokan klassikko, joka on käännetty esimerkiksi kiinaksi ja koreaksi.

Sepänmaa on asunut Joensuussa vuodesta 1994 lähtien ja vaikuttanut merkittävästi niin kansainväliseen, kansalliseen kuin pohjoiskarjalaiseenkin ympäristöesteettiseen keskusteluun. Esimerkkinä Sepänmaan merkittävästä panoksesta taidekeskusteluihin perusteluissa mainittiin uteliaiden ja laaja-alaisten artikkelien kirjo. Sepänmaa on ollut pitkään myös Suomen Akatemian tehtävissä, esimerkiksi akatemiaprofessorina vuosina 2000–05.

Yrjö Sepänmaa on koko uransa ajan tähdentänyt tutkimuksen vuorovaikutusta yhteiskunnan, erityisesti eri ammattialojen kesken. Ympäristön suunnittelijoita, tutkijoita ja rakentajia hän toi yhteen organisoidessaan yhteensä seitsemän kansainvälistä kongressia ympäristöestetiikasta. Kukin kokouksista paneutui johonkin ympäristöestetiikan osa-alueeseen - maiseman estetiikasta (The Aesthetics of Landscapes, 1994) laaja-alaiseen taivaan estetiikkaan (Celestial Aesthetics, 2009).

Sepänmaa on ollut myös vuodesta 2000 järjestetyn Joensuun kirjallisuustapahtuman keskeisiä perustajia ja aktiivisia toimijoita. Hän oli myös pitkään suosittujen ympäristöaiheisten Studia Generalia -sarjojen yksi pääjärjestäjä.