Suomen fotoniikan vaikuttavuus kasvoi Euroopassa

Joensuun Tiedepuiston tiedote
14.11.2018

Euroopan fotoniikan teknologia-alustan Photonics21 valtuustoon nousi kolme uutta suomalaisjäsentä. Valituiksi tulivat Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopistosta, Mircea Guina Tampereen teknillisestä yliopistosta sekä Juha Purmonen Photonics Finlandista. Neljäntenä suomalaisjäsenenä valtuustossa jatkaa Harri Kopola Teknologian tutkimuskeskus VTTstä.

Valtuustossa on yhteensä 100 paikkaa joista hieman alle puolet jakautuvat Saksan sekä Ranskan edustajien kesken. Edustajien paikoista 50% koostuu fotoniikka-alan yrityksistä, 35% tutkimuslaitoksista ja 15% kehitysorganisaatioista. Valtuusto valitaan äänestyksellä ja ehdokkaaksi voivat asettua kaikki Photonics21 jäsenet. Jokaisella valitulla jäsenellä on neljän vuoden valtuustokausi, jonka jälkeen paikka avautuu uudelleen äänestykseen. Nyt täytettävänä olivat yhteensä 39 paikkaa.

Valtuustopaikoilla on suuri merkitys, sillä Euroopan alueen fotoniikkaan sekä sen rahoitusinstrumentteihin vaikuttavat suunnitelmat ja päätökset tehdään Photonics21 kautta. Suomen neljän paikan edustus on merkittävä maan kokoon nähden, esimerkiksi Ruotsilla ja Belgialla on valtuustossa vain kaksi paikkaa.

Photonics21 kattaa koko Euroopan alueen fotoniikkateollisuuden sekä sen arvoketjut yhteensä yli 3000 jäsenensä voimin. Sen tavoitteena on vahvistaa Euroopan kilpailukykyä sekä asemaa fotoniikan johtavana kehitys- ja sovellusalustana useilla eri alueilla kuten ICT, valaistus, teollinen valmistus, hyvinvointi, turvallisuus sekä tutkimus ja koulutus. Photonics21 koordinoi fotoniikan tutkimusta ja innovaatiokärkiä sekä tuottaa tietoa Euroopan komissiolle.

Lisätiedot

Juha Purmonen,Toiminnanjohtaja, Photonics Finland, +358503543832,juha.purmonen@photonics.fi

Photonics21